The Malaysia Post

Perayaan belon udara panas Myanmar kembali meriah

This photo taken on November 6, 2022 shows revellers preparing to release a tortoise shaped hot-air balloon during the Tazaungdaing Lighting Festival at Pyin Oo Lwin Township in Mandalay.

Pesta Cahaya Tazaungdaing

Beribu-ribu orang telah berkumpul di perbukitan di tengah Myanmar untuk festival cahaya tahunan Tazaungdaing yang menandakan berakhirnya musim hujan dengan paparan belon udara panas yang meletup pada waktu malam.

Pyin Oo Lwin

Perayaan di bekas stesen bukit Pyin Oo Lwin di Britain tidak diadakan selama dua tahun kerana wabak Covid dan pergolakan berikutan rampasan kuasa tentera.

76 Ciptaan Artistik Udara Akan Berterbangan

Tetapi malam tadi, pasukan saingan mula melancarkan 76 ciptaan artistik udara yang akan terbang dalam tempoh lima hari akan datang, bersaing untuk markah dalam estetika, kerja berpasukan, ketinggian dicapai dan masa yang dihabiskan di udara.

Belon mereka didorong ke atas kira-kira 100 meter menggunakan haba daripada api sebelum bunga api di dalamnya meletup, melenyapkan kerja selama berbulan-bulan dalam pancaran cahaya yang menakjubkan merentasi langit berdakwat.

Kesengsaraan Ekonomi dan Keganasan yang Melanda

Perayaan itu merupakan satu kelonggaran yang jarang berlaku daripada kesengsaraan ekonomi dan keganasan yang melanda sebahagian besar negara hampir dua tahun selepas rampasan kuasa tentera.

“Kami mengadakan perayaan kami di sini tetapi kami kesal dengan apa yang berlaku di tempat lain,” kata Aung Myat Thu, 37, yang menghabiskan masa berbulan-bulan bekerja dengan rakan-rakan di atas belon mereka.

“Ketika kami membuat persediaan untuk pertandingan itu, kami semua bekerja bersama kebimbangan kami.”

Belon udara panas menampilkan pelbagai karya seni daripada imej Buddha kepada motif tradisional, dengan satu dibuat dalam bentuk beruang kutub.

Beberapa peserta memasangkan berpuluh-puluh lilin merah, putih dan kuning pada belon mereka sebelum melepaskannya ke udara malam yang sejuk untuk bersorak gembira.

Orang ramai bersiar-siar di antara gerai di tapak pesta sementara sementara penari tradisional membuat persembahan.

Walaupun tradisi Tazaungdaing berakar umbi dalam agama Buddha, pertandingan belon udara panas telah dimulakan oleh penjajah British pada akhir abad ke-19.

Edisi sebelumnya telah menarik puluhan ribu pelawat tempatan dan asing, tertarik dengan warna — dan bahaya — perhimpunan itu.

Belon-belon itu sarat dengan bunga api, dan sebarang kesilapan mengira masa untuk menyalakan roket boleh mengakibatkan malapetaka.

Pada 2014, tiga orang terbunuh pada perayaan Tazaungdaing di Taunggyi di negeri jiran Shan apabila belon terhempas ke atas penonton di bawah.

Tin Mar Lwin, 41, berseri-seri malam tadi selepas melepaskan belonnya, yang dihiasi dengan Buddha besar merah dan emas yang terletak di atas daun teratai.

“Saya mahu keadaan menjadi stabil seperti ini,” katanya kepada AFP tentang negaranya.

“Saya mahukan kedamaian. Saya mengharapkannya. Saya gembira datang ke acara ini.” — AFP

Foto yang diambil pada 6 November 2022 ini menunjukkan seorang budak lelaki melepaskan belon udara panas kecil semasa Pesta Pencahayaan Tazaungdaing di Perbandaran Pyin Oo Lwin di Mandalay.

Baca Lagi | 5 Makanan Jalanan Terbaik untuk Dimakan di Malaysia

Baca Lagi | Lebih 100 salun rambut Malaysia mengumpul wang untuk kempen kesedaran kanser payudara

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Lebih 100 salun rambut Malaysia mengumpul wang untuk kempen kesedaran kanser payudara

Read Next

Planet Bumi: Lapan bilion manusia dan sumber yang semakin berkurangan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.