The Malaysia Post

Planet Bumi: Lapan bilion manusia dan sumber yang semakin berkurangan

Lapan Bilion Manusia di Bumi

Adakah lapan bilion manusia terlalu ramai untuk planet Bumi? Apabila kita mencapai kejayaan ini pada 15 November, kebanyakan pakar mengatakan masalah yang lebih besar ialah penggunaan sumber yang berlebihan oleh penduduk terkaya.

“Lapan bilion orang, ia merupakan peristiwa penting bagi umat manusia,” kata ketua Tabung Penduduk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Natalia Kanem, memuji peningkatan dalam jangka hayat dan lebih sedikit kematian ibu dan anak.

“Namun, saya sedar detik ini mungkin tidak diraikan oleh semua. Ada yang menyatakan kebimbangan bahawa dunia kita terlalu ramai penduduk. Saya di sini untuk mengatakan dengan jelas bahawa banyaknya nyawa manusia bukanlah sebab untuk ketakutan.”

Jadi, adakah terlalu ramai di antara kita yang tidak dapat dikekalkan oleh Bumi?

Ramai pakar mengatakan bahawa ini adalah soalan yang salah. Daripada ketakutan terhadap lebihan penduduk, kita harus menumpukan perhatian kepada penggunaan berlebihan sumber planet oleh golongan terkaya di kalangan kita.

“Terlalu ramai untuk siapa, terlalu ramai untuk apa? Jika anda bertanya kepada saya, adakah saya terlalu ramai? Saya tidak fikir begitu,” kata Joel Cohen dari Makmal Populasi Universiti Rockefeller kepada AFP.

Beliau berkata persoalan berapa ramai orang yang boleh disokong oleh Bumi mempunyai dua sisi: Had semula jadi dan pilihan manusia.

‘Bodoh dan tamak’

Pilihan kami menyebabkan manusia menggunakan lebih banyak sumber biologi, seperti hutan dan tanah, daripada yang boleh dijana semula oleh planet ini setiap tahun.

Penggunaan berlebihan bahan api fosil, sebagai contoh, membawa kepada lebih banyak pelepasan karbon dioksida, bertanggungjawab untuk pemanasan global.

Kami memerlukan biokapasiti 1.75 Bumi untuk memenuhi keperluan penduduk semasa secara mampan, menurut Rangkaian Jejak Global dan NGO WWF.

Laporan iklim PBB terkini menyebut pertumbuhan penduduk sebagai salah satu pemacu utama peningkatan gas rumah hijau. Walau bagaimanapun, ia memainkan peranan yang lebih kecil daripada pertumbuhan ekonomi.

“Kami bodoh. Kami kurang berpandangan jauh. Kita tamak. Kami tidak menggunakan maklumat yang kami ada. Di situlah pilihan dan masalah terletak,” kata Cohen.

Bagaimanapun, dia menolak idea bahawa manusia adalah kutukan di planet ini, dengan mengatakan orang ramai harus diberi pilihan yang lebih baik.

“Impak kita terhadap planet ini lebih banyak didorong oleh tingkah laku kita daripada bilangan kita,” kata Jennifer Sciubba, seorang penyelidik di Wilson Center, sebuah badan pemikir.

“Ia malas dan merosakkan untuk terus kembali kepada lebihan penduduk,” tambahnya, kerana ini membolehkan orang di negara kaya, yang menggunakan paling banyak, menyalahkan masalah planet ini kepada negara membangun di mana pertumbuhan penduduk tertinggi.

“Sungguh, ini kita. Saya dan awak, penghawa dingin yang saya nikmati, kolam renang di luar, dan daging yang saya makan pada waktu malam yang menyebabkan lebih banyak kerosakan.”

Jika semua orang di planet ini hidup seperti warga India, kita hanya memerlukan kapasiti 0.8 Bumi setahun, menurut Rangkaian Jejak Global dan WWF. Jika kita semua menggunakan seperti penduduk Amerika Syarikat, kita memerlukan lima Bumi setahun.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menganggarkan bahawa planet kita akan menjadi rumah kepada 9.7 bilion orang menjelang 2050.

Baca Lagi | Lebih 100 salun rambut Malaysia mengumpul wang untuk kempen kesedaran kanser payudara

Baca Lagi | Perayaan belon udara panas Myanmar kembali meriah

Hak wanita

Salah satu persoalan paling rumit yang timbul apabila membincangkan populasi ialah mengawal kesuburan. Malah mereka yang percaya kita perlu menurunkan populasi Bumi bertegas untuk melindungi hak wanita.

Robin Maynard, pengarah eksekutif NGO Population Matters, berkata perlu ada penurunan dalam populasi, tetapi “hanya melalui cara yang positif, sukarela, menghormati hak” dan bukan “contoh yang menyedihkan” kawalan penduduk.

Pengeluaran Projek NGO menyenaraikan pendidikan dan perancangan keluarga antara 100 penyelesaian terbaik untuk menghentikan pemanasan global.

“Penduduk yang lebih kecil dengan tahap penggunaan yang mampan akan mengurangkan permintaan terhadap tenaga, pengangkutan, bahan, makanan dan sistem semula jadi.”

Vanessa Perez dari Institut Sumber Dunia bersetuju bahawa “setiap orang yang dilahirkan di planet ini memberi tekanan tambahan pada planet ini.”

“Ia adalah isu yang sangat perit,” katanya, sambil menambah bahawa kita harus menolak “idea ini bahawa golongan elit menangkap naratif ini dan mengatakan bahawa kita perlu mengehadkan pertumbuhan penduduk di Selatan.”

Dia percaya perdebatan yang paling menarik bukanlah tentang bilangan orang tetapi “pengagihan dan ekuiti.”

Cohen menegaskan bahawa walaupun pada masa ini kita menghasilkan makanan yang mencukupi untuk lapan bilion orang, masih terdapat 800 juta orang yang “kurang zat secara kronik.”

“Konsep ‘terlalu ramai’ mengelakkan masalah yang lebih sukar, iaitu: adakah kita menggunakan apa yang kita tahu untuk menjadikan manusia yang kita ada sihat, produktif, bahagia, aman dan makmur seperti yang kita boleh?”

Read Previous

Perayaan belon udara panas Myanmar kembali meriah

Read Next

Sultanah Nur Zahirah memfailkan rayuan terhadap penolakan saman fitnah terhadap editor Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown, dua yang lain

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.