The Malaysia Post

PRU15: Presiden PKDM Peter Anthony menggesa penyokong supaya bersabar, tidak beremosi terhadap penolakan pencalonan

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Melalap itu berkata masih ada ruang di bawah undang-undang untuk semakan semula keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memandangkan kes mahkamah masih belum selesai.

Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat

Presiden Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (KDM), Datuk Peter Anthony, menggesa semua penyokong parti itu supaya bersabar dan tidak terlalu emosi terhadap penolakan pencalonannya pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) semasa proses penamaan calon pada 5 November lalu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Melalap itu berkata masih ada ruang di bawah undang-undang untuk semakan semula keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memandangkan kes mahkamah masih belum selesai.

“Menyedari pencalonan saya ditolak, saya perhatikan ramai penyokong saya amat kecewa malah ada yang menitiskan air mata. Bagaimanapun, saya memberitahu mereka bahawa ini hanyalah permulaan kerana semakan keputusan mahkamah masih boleh diminta,” katanya ketika berucap pada majlis bersama rakyat di Kampung Minansad, di sini, hari ini.

Sabtu lalu, pencalonan Peter (Peter) ditolak SPR pada saat-saat akhir, mengakibatkan kekecohan membabitkan penyokongnya.

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur

Pada 26 Mei lalu, Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun dan denda RM50,000 selepas didapati bersalah memalsukan surat berhubung kerja penyelenggaraan dan kontrak perkhidmatan sistem mekanikal dan elektrik dengan Universiti Malaysia Sabah.

Mahkamah juga pada 1 Ogos membenarkan permohonan Peter untuk mengetepikan sabitan dan hukuman bagi membolehkannya bertanding pada PRU15.

Kota Kinabalu

Sementara itu, di Kota Kinabalu, calon KDM bagi kerusi Parlimen Kota Kinabalu, Datuk Seri Liaw Kit Siong berkata, penolakan terhadap Peter sebagai calon pada PRU15 tidak mematahkan semangat ahli parti dan penyokong untuk terus berkempen demi kemenangan di kawasan itu. .

“Pada saya, ini bukan masalah dan ia hanya akan menaikkan semangat kita memandangkan KDM adalah parti baharu, jadi kita perlu mempopularkannya ke seluruh negara,” katanya kepada Bernama, di sini, hari ini.

Sementara itu, Liaw yang pertama kali bertanding dalam pilihan raya umum, bertekad untuk merampas kerusi Kota Kinabalu yang selama ini sinonim dengan DAP dan jika diberi peluang pengundi menawan kerusi itu, beliau mahu menambah baik sektor ekonomi dan pelancongan Sabah. .

Liaw berdepan pertandingan lima penjuru untuk merampas kerusi itu daripada penyandang ahli parlimennya, Chan Foon Hin yang mewakili Pakatan Harapan-DAP; Yee Tsai Yiew (Gabungan Rakyat Sabah-Parti Bersatu Sabah (PBS), Amanda Yeo Yan Yin (Warisan) dan calon Bebas, Marcel Jude Joseph. —

Baca Lagi | Planet Bumi: Lapan bilion manusia dan sumber yang semakin berkurangan

Baca Lagi | Sultanah Nur Zahirah memfailkan rayuan terhadap penolakan saman fitnah terhadap editor Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown, dua yang lain

Read Previous

Sultanah Nur Zahirah memfailkan rayuan terhadap penolakan saman fitnah terhadap editor Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown, dua yang lain

Read Next

Calon Pakatan di Shah Alam, Bangi, Sg Buloh membatalkan acara malam ini untuk persiapan bantuan banjir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.