The Malaysia Post

Trend Kecantikan Musim Sejuk TikTok: Kuku Baldu, Pengkulitan dan Minyak Bibir

Trend Kecantikan TikTok

Apa lagi selain TikTok yang boleh menetapkan nada untuk trend kecantikan baharu 2023? Ghairah tentang petua dan inspirasi dari semua jenis, pengguna rangkaian sosial itu dalam misi untuk membawa warna dan kilauan ke bilik mandi mereka tahun ini, tanpa mengabaikan penjagaan diri dan rawatan, tumpuan utama rutin kecantikan mereka. Oleh itu, bersedialah untuk menerima pakai trend kecantikan dan solek yang masuk ini.

Tahun baru baru sahaja bermula, tetapi ia sudah mempunyai beberapa kejutan menarik untuk kecantikan. Daripada rupa inspirasi yang popular di TikTok ketika ini, jelas kelihatan kecantikan akan mendapat sentuhan yang lebih mewah pada tahun 2023, dengan tumpuan pada warna dan kilauan, terutamanya pada bibir dan kuku.

Sementara itu, penjagaan diri mungkin akan menjadi lebih menyeronokkan, atau mengalihkan tumpuan kepada bahagian badan yang diabaikan sebelum ini, kulit kepala, obsesi baharu di kalangan peminat kecantikan.

Kuku baldu

Sudah lama ditinggalkan memihak kepada penjagaan kulit, solekan kembali di TikTok dengan pelbagai inspirasi yang memberi kebanggaan kepada tempat untuk mewarna. Dengan perayaan percutian kini berakhir, ‘kuku baldu’ (#velvetnails) semakin mendapat tempat di rangkaian sosial Cina.

Bertentangan dengan apa yang dicadangkan oleh namanya, ini tidak melibatkan melekatkan bahan utama fesyen tahun 1970-an pada kuku, sebaliknya memberikan penampilan baldu menggunakan magnet dan varnis magnetik. Ia merupakan trend kukuh yang telah menjana lebih 30 juta tontonan di TikTok, manakala enjin carian fesyen Stylight* melaporkan peningkatan +600 peratus dalam minat carian untuk pengilat kuku magnetik pada platform antarabangsanya.

Baca Lagi | Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Dropshipping di Malaysia

Baca Lagi | Tempat Makanan Malaysia Terbaik di Dubai

Satu lagi trend solek yang tidak boleh diabaikan ialah minyak bibir. Gincu matte hilang, kini digantikan dengan tekstur yang meningkatkan warna semula jadi bibir, sambil memberikan mereka dos kelembapan yang baik. Kenaikan mesti ada ini membentuk sebahagian daripada trend yang lebih besar untuk kosmetik pelbagai fungsi, yang menggabungkan solek dan penjagaan.

Hashtag #lipoil telah pun mencecah lebih 700 juta tontonan, manakala carian yang dikaitkan dengan aliran itu melonjak sebanyak +114 peratus dalam satu tahun di Google. Akhir sekali ialah rupa solekan ‘gadis dingin’ ― rupa kecantikan yang mengingatkan kulit yang disejukkan oleh kesejukan. Aliran ini merupakan sumber lebih daripada 90 juta tontonan di TikTok, manakala carian untuk pemerah pipi krim ― kunci kepada rupa ― telah meningkat sebanyak +52 peratus pada Stylight.

Penjagaan kulit kepala adalah penjagaan kulit baru

Apabila bercakap tentang penjagaan diri, penjagaan kulit masih menjadi trend teratas, dengan pelbagai petua, teknik dan inspirasi baharu untuk mendapatkan kulit yang berseri dan sempurna tanpa perlu menyembunyikan ketidaksempurnaan di bawah lapisan solek. Tetapi perkara yang telah berlaku selama beberapa minggu sekarang melibatkan bahagian lain badan, kulit kepala, kini menjadi nadi rutin penjagaan rambut.

Dengan semangat trend yang lebih luas yang dipanggil skinification, yang membayangkan penjagaan rambut anda seperti anda menjaga kulit anda, penjagaan kulit kepala kini semakin mendapat tempat di rangkaian sosial Cina. Matlamatnya adalah untuk mengurut, mengelupas dan memanjakan kulit kepala untuk mendapatkan rambut berkilat dan sihat, dan meningkatkan jumlahnya.

Hashtag yang dikaitkan dengan jenis penjagaan ini telah dilihat lebih daripada 600 juta kali, manakala minat carian untuk berus urut kulit kepala telah meningkat sebanyak +25 peratus pada platform global enjin carian fesyen itu.

Read Previous

Tempat Makanan Malaysia Terbaik di Dubai

Read Next

Penutup 2022: Makanan Teratas Bawah RM10 di Lembah Klang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.