The Malaysia Post

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Dropshipping di Malaysia

Dropship di Malaysia

Tidak ada persoalan bahawa model perniagaan dropshipping adalah jenis perniagaan yang sangat mudah diakses dan bermanfaat.

Orang ramai dari semua peringkat umur, di seluruh dunia, dengan latar belakang dan pengalaman yang berbeza, sudah pun menubuhkan perniagaan dropshipping. Dan dengan melihat faedah dropshipping, anda boleh memahami mengapa ia begitu popular.

Untuk beberapa ketika sekarang, pasaran e-dagang di Malaysia semakin meningkat. Dan kami merasakan adalah penting untuk menyelidik pasaran ini dengan lebih dekat.

Itulah sebabnya dalam artikel ini, kami akan membincangkan asas perniagaan dropshipping dan perkara yang perlu anda ketahui tentang dropshipping di Malaysia.

Dropshipping di Malaysia: Pasaran e-dagang Malaysia

Kami telah menyebut bahawa pasaran e-dagang di Malaysia sedang berkembang pesat. Walau bagaimanapun, mari kita pergi dengan lebih terperinci untuk mendapatkan pemahaman tentang industri dan aktiviti pengguna.

Pasaran e-dagang di Malaysia bernilai $4.4 bilion dan menjelang 2024 hasil pasaran ini dijangka meningkat kepada $8.6 bilion. Ini bermakna mewujudkan usaha niaga dropshipping di Malaysia merupakan peluang perniagaan yang menjanjikan untuk usahawan e-dagang baharu dan berpengalaman.

Bagaimana dengan pengguna? Pasaran Malaysia adalah pasaran yang celik teknologi. Menurut laporan terbaru mengenai gelagat membeli-belah dalam talian Malaysia, 82 peratus responden membeli-belah menggunakan telefon pintar mereka. Dengan itu, anda perlu mencipta kedai dalam talian yang mesra mudah alih untuk menjangkau lebih ramai bakal pelanggan.

Mencari dan menjangkau khalayak bakal pelanggan anda di Malaysia adalah semudah biasa. Rakyat Malaysia amat menggemari media sosial, dengan hampir 26 juta pengguna media sosial aktif. Dan dengan populasi 32 juta, anda dapat melihat bahawa tahap penembusan media sosial adalah sangat tinggi. Selain itu, rakyat Malaysia menghabiskan hampir 8 jam (7j 57m) setiap hari melayari Internet.

Dengan mengambil kira semua ini, anda mempunyai resipi tertentu untuk berjaya dalam dropshipping di Malaysia.

Baca Lagi | Harga Sijil Kelayakan Singapura Turun pada 2023 Pertama

Baca Lagi | Idea Terbaik untuk Memulakan Saluran Youtube pada 2023

Dropshipping di Malaysia: Di mana untuk bermula?

Memulakan perniagaan dropshipping di Malaysia tidak berbeza dengan memulakannya di tempat lain. Mari kita pergi selangkah demi selangkah.

Pendaftaran perniagaan

Di Malaysia, sebarang aktiviti perniagaan, termasuk e-dagang, perlu berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atau Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Apabila anda mendaftarkan usaha niaga anda, anda mendapat faedah tertentu yang membantu perniagaan. Ini termasuk pelbagai insentif cukai, imej yang boleh dipercayai dan penggantian berterusan.

Apabila anda mendaftar, anda perlu memilih jenis perniagaan. Bergantung pada keperluan perniagaan anda, anda harus memilih yang paling sesuai dengan perniagaan anda:

  • Pemilik tunggal

Anda akan menjalankan perniagaan anda sendiri, liabiliti perniagaan anda juga adalah liabiliti peribadi anda.

Kos pendaftaran ini juga berbeza-beza. Jika anda ingin mendaftar perniagaan anda di bawah nama penuh anda, ia akan dikenakan bayaran RM30/tahun (kira-kira $7.23). Jika anda ingin memberikan nama perniagaan yang betul kepada perniagaan anda, kosnya ialah RM60/tahun (kira-kira $14.46).

  • Perkongsian

Anda akan menjalankan perniagaan dengan satu atau beberapa rakan kongsi anda, di mana semua rakan kongsi terikat dengan liabiliti perniagaan.

Mendaftar di bawah Perkongsian akan menelan kos RM60/tahun (kira-kira $14.46).

  • Perkongsian Liabiliti Terhad a.k.a LLP

Perniagaan adalah entiti yang berasingan dan anda memegang liabiliti terhad.

Pendaftaran ini berharga RM200/tahun.

  • Syarikat Sendirian Berhad a.k.a Sdn. Bhd.

Jenis perniagaan ini adalah yang paling rumit. Anda akan mempunyai entiti yang berasingan sepenuhnya daripada perniagaan anda dengan liabiliti terhad.

Ia sangat mahal untuk disediakan, dari RM4,000 – RM5,000/tahun.

Berhati-hati menilai setiap jenis pendaftaran perniagaan dan pastikan anda memilih satu yang paling bermanfaat kepada anda. Perlu diingat bahawa pendaftaran perniagaan hanya diperlukan untuk keperluan akaun bank anda dan untuk mengurus pesanan pelanggan. Ia tidak diperlukan untuk persediaan kedai dalam talian anda.

Bercakap tentang itu…

Menubuhkan kedai dropshipping

Dropshipping mempunyai pelbagai faedah utama yang menjadikannya boleh diakses. Antaranya, kami ingin menyerlahkan betapa mudah dan menjimatkan kos untuk memulakan perniagaan sedemikian. Pada asasnya, sesiapa sahaja yang sanggup mendedikasikan masa mereka dan berusaha ke dalamnya boleh mencipta perniagaan yang berjaya.

Namun, apakah yang perlu anda fokuskan semasa melancarkan perniagaan dropshipping?

Cari niche yang menguntungkan

Mencari niche yang menguntungkan adalah kunci kepada perniagaan dropshipping yang berjaya. Jadi, anda mesti meneliti pelbagai pasaran dan khalayak dengan teliti untuk mencari pasaran yang menjanjikan.

Walau bagaimanapun, yang paling penting, dalam jenis perniagaan ini, adalah penting untuk menjadi pakar dalam perkara yang anda tawarkan. Jadi, pastikan anda memilih niche yang sepadan dengan minat anda dan membolehkan anda menjual produk yang anda ingin jual dalam talian.

Cari pembekal yang dipercayai dengan produk berkualiti tinggi
Satu lagi aspek penting kepada kedai dropshipping yang berjaya ialah mencari dan bekerjasama dengan pembekal yang boleh dipercayai dengan produk berkualiti tinggi.

Internet penuh dengan pangkalan data yang berbeza dengan pembekal sedemikian. Anda boleh beralih kepada mereka atau mencari produk yang diperlukan di pelbagai pasaran dalam talian, seperti AliExpress.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Idea Terbaik untuk Memulakan Saluran Youtube pada 2023

Read Next

Tempat Makanan Malaysia Terbaik di Dubai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.