The Malaysia Post

Idea Terbaik untuk Memulakan Saluran Youtube pada 2023

Petua untuk Memulakan Saluran YouTube

Dengan peningkatan budaya blog video yang berterusan, adalah difahami sepenuhnya untuk mana-mana orang dewasa yang mahir teknologi untuk tertarik mempelajari cara memulakan saluran YouTube. Lagipun, ia adalah hobi yang menyeronokkan dan interaktif yang berpotensi untuk menjadikan anda personaliti dalam talian yang popular — dengan faedah tambahan untuk membantu anda bertemu orang baharu, mendapatkan barangan percuma daripada syarikat dan sudah tentu, memperoleh pendapatan yang cukup mengagumkan.

Tetapi jika anda ingin menjadi kisah kejayaan YouTube, memperoleh peningkatan pengikut yang berterusan, atau sekurang-kurangnya menerbitkan kandungan yang baik yang mendapat jumlah tontonan dan suka yang baik, anda perlu melakukan lebih daripada sekadar menjadi ahli yang menyumbang di YouTube.

Saluran YouTube yang paling banyak ditonton menyasarkan kandungan dan siaran mereka dengan beberapa kriteria utama dalam fikiran. Memberi perhatian yang teliti kepada proses, khalayak, analitik dan SEO anda adalah penting untuk menentukan kedudukan antara saluran YouTube yang paling pesat berkembang.

Berikut ialah beberapa petua berguna untuk memastikan anda memanfaatkan sepenuhnya usaha anda dalam dunia vlogging dan penciptaan kandungan.

Cara Menyediakan Saluran YouTube Anda

Menyediakan Saluran YouTube baharu adalah mudah. Ini membantu jika anda sudah mempunyai akaun Gmail, yang membolehkan anda mengaitkan saluran baharu anda dengan alamat e-mel anda.

  • Log masuk ke YouTube
  • Klik gambar anda di penjuru kanan sebelah atas (versi desktop)
  • Pilih “Buat Saluran”
  • Tentukan sama ada anda mahu menggunakan nama yang dikaitkan dengan alamat e-mel anda atau buat nama tersuai untuk saluran anda
  • Tambahkan butiran pada bahagian “tentang”.
  • Sesuaikan rupa saluran anda dengan foto muka depan dan gambar profil
  • Muat naik video pertama anda

Tambahkan senarai main, isi profil anda dengan butiran lanjut, sesuaikan tetapan akaun YouTube anda dan paut ke akaun media sosial anda yang lain

Petua untuk memulakan Saluran YouTube yang berjaya sebagai Pemula pada 2022

Memandangkan akaun YouTube anda telah disediakan, tiba masanya untuk meletakkan asas untuk mencipta saluran yang berjaya. Sebagai seorang pemula, penting untuk memahami langkah-langkah ini atau anda boleh membuang banyak masa dan wang.

Mengetahui cara membuat video YouTube adalah langkah pertama yang penting. Anda pasti mahu mengumpulkan peralatan yang ideal, berlatih menggunakannya dan mula mencipta kandungan yang digilap.

Baca Lagi | Ketua Hak PBB: Hak Wanita Di Bawah Serangan ‘sistematik’ di Afghanistan dan Iran

Baca Lagi | Harga Sijil Kelayakan Singapura Turun pada 2023 Pertama

Cari Peralatan Video Terbaik

Mempunyai audio yang jelas dan video yang jelas pada semua video anda boleh membezakan anda daripada ramai Youtuber lain di luar sana. Kami menganggap membeli peralatan yang betul dari awal sebagai langkah pertama dalam melancarkan kerjaya YouTube yang berjaya.

Apabila merancang pelaburan gear anda, anda mungkin mendapati diri anda bertanya “adakah menguntungkan untuk memulakan saluran YouTube?” Selagi anda membuat keputusan strategik dan bekerja keras untuk mencipta kandungan yang hebat, anda akan mendapati bahawa anda mempunyai banyak peluang untuk menjana keuntungan.

Apakah Peralatan Audio dan Video Terbaik untuk Memulakan Saluran YouTube?

Menggunakan telefon pintar anda sememangnya cara yang boleh diterima untuk memulakan vlogging, tetapi jika anda mahu penonton menikmati kandungan anda, ia sangat membantu untuk melabur dalam peralatan yang betul.

Kebanyakan YouTuber menggunakan DSLR atau kamera tanpa cermin, bersama-sama dengan aksesori penting lain untuk videografi seperti tripod, kanta dan pencahayaan studio. Bagi mereka yang biasanya membuat vlog semasa dalam perjalanan, kamera tanpa cermin atau kamera aksi dan monopod atau penstabil gimbal pegang tangan yang bagus adalah staples gear biasa.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa kamera vlog yang baik bukanlah segala-galanya. Jika anda mengabaikan perkara lain seperti kualiti audio dan pencahayaan, penonton anda mungkin masih kehilangan minat terhadap video anda selepas beberapa saat pertama dan tidak akan melanggan anda sama sekali.

Melabur dalam mikrofon yang baik yang boleh anda lekapkan pada kamera anda. Pada masa yang sama, perhatikan keadaan rakaman anda dan biasakan untuk menyemak sama ada audio anda cukup jelas untuk difahami oleh penonton anda.

Untuk hasil terbaik, gunakan mikrofon senapang patah yang direka bentuk untuk menangkap bunyi kebanyakannya dari hadapan supaya hingar dari sisi dan belakang mikrofon boleh dibatalkan.

Sesetengah vlogger malah membuat pelaburan dalam berbilang mikrofon untuk situasi rakaman yang berbeza — anda mungkin memerlukan mikrofon lavalier (mikrofon kecil yang boleh disematkan pada baju anda) untuk merakam video kecergasan atau sebarang jenis video lain yang memerlukan anda berada jauh. jauh dari kamera, atau mikrofon pemeluwap yang baik (atau mana-mana mikrofon yang biasa digunakan untuk podcasting) yang akan membolehkan anda melakukan alih suara yang jelas.

Mulakan dengan Perisian Pengeditan Mudah

Hanya kerana anda mencipta video tidak bermakna anda memerlukan perisian penyuntingan video lanjutan (seperti Final Cut Pro) untuk mengedit kandungan anda. Program perisian ini tidak semestinya meningkatkan kandungan anda, terutamanya jika anda akan bergelut dengannya selama beberapa minggu pertama.

Jika anda baru dalam pengeditan video, anda akan melakukan lebih baik dengan program mudah seperti Windows Movie Maker atau Apple iMovie. Ini adalah lebih mesra pengguna dan boleh dimuat turun dengan mudah (secara percuma) jika anda belum mempunyainya pada komputer anda.

Read Previous

Harga Sijil Kelayakan Singapura Turun pada 2023 Pertama

Read Next

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Dropshipping di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.