The Malaysia Post

Cara Menjadi Viral di TikTok

Cara Menjadi Viral di TikTok

Peningkatan luar biasa TikTok sejak dilancarkan pada 2016 telah didokumenkan dengan baik. Hari ini, ia bukan sahaja salah satu rangkaian sosial paling popular di dunia, tetapi ia juga ditetapkan untuk menjadi platform media sosial yang paling pesat berkembang pada tahun 2022. Setelah berkata demikian, satu soalan yang harus ditanya oleh semua jenama ialah: bagaimana untuk menjadi viral di TikTok?

Memandangkan keupayaannya untuk meningkatkan kesedaran jenama dan jualan, mengetahui cara membuat video menjadi viral di TikTok adalah pengetahuan yang didambakan untuk banyak perniagaan. Walau bagaimanapun, apa yang mungkin berkesan untuk rangkaian sosial lain mungkin tidak berkesan di TikTok.

Ini kerana, tidak seperti kebanyakan laman media sosial lain, algoritma TikTok tidak mengesyorkan video berdasarkan bilangan pengikut yang dimiliki oleh akaun. Dalam erti kata lain, hampir sesiapa sahaja boleh menjadi tular di TikTok—walaupun akaun baharu dengan sifar pengikut.

Klik di sini untuk mula menjual dalam talian sekarang dengan Shopify
Walaupun bidang permainan sama rata membantu, mendapatkan viral video masih memerlukan strategi dan pendekatan yang baik. Sama ada anda cuba untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara anda boleh bekerja dengan algoritma TikTok atau cara untuk menjadi viral di TikTok semalaman, berikut ialah beberapa petua berguna yang boleh membantu untuk membimbing anda.

1. Ikuti Trend Terkini

Sebagai salah satu platform media sosial yang paling dipacu trend, salah satu cara paling penting untuk mengetahui cara untuk menjadi viral di TikTok memerlukan anda mengikuti aliran terkini. Mengetahui perkara yang sedang hangat dalam kalangan pengguna boleh memberi inspirasi kepada anda untuk mencipta kandungan yang serupa, sama ada tarian, klip audio, format video atau topik tertentu.

Mujurlah, mengetahui apa yang menjadi sohor kini di TikTok tidaklah sukar. Hanya pergi ke halaman Untuk Anda, yang merupakan suapan diperibadikan kandungan dipilih susun, dan anda akan disambut dengan video dan idea yang tidak berkesudahan. Semasa anda menyemak imbasnya, kenal pasti arah aliran, pertimbangkan sama ada ia berkaitan dengan niche anda dan jika ya, teruskan dan buat video anda sendiri.

Ambil perhatian bahawa aliran TikTok tidak cenderung bertahan lebih daripada beberapa hari. Oleh itu, jika anda mempunyai idea yang berpotensi untuk membawa anda viral, lebih baik untuk segera melakukannya.

Jika anda serius untuk menjadi viral di TikTok, cuba dedikasikan sekurang-kurangnya 15 minit sehari untuk melayari halaman Untuk Anda untuk terus berhubung dengan perkara yang popular pada masa ini dan memberi inspirasi kepada idea kandungan baharu (dan berpotensi menjadi tular).

2. Gunakan Hashtag Trend Dan Berkaitan

Hashtags ialah faktor kedudukan utama pada TikTok dan membolehkan algoritma TikTok mengkategorikan kandungan anda. Jadi, jika anda ingin tahu cara menjadi viral di TikTok menggunakan hashtag, anda perlu tahu yang betul untuk digunakan.

Anda boleh mencari hashtag yang menjadi sohor kini dalam niche anda dalam TikTok itu sendiri. Masukkan kata kunci dalam bar carian (tanpa hashtag) dan sebaik sahaja senarai keputusan dimuatkan, ketik pada lajur “hashteg” dan anda akan menemui senarai hashteg sohor kini dan bilangan tontonan yang diterima oleh video dengan hashtag yang sepadan ini .

Walaupun ia mungkin berguna, cuba jangan membebankan siaran anda dengan hashtag. Sebagai peraturan umum, tiga hingga lima hashtag setiap siaran adalah mencukupi untuk membimbing algoritma.

Anda juga perlu mengelak daripada menggunakan hashtags yang terlalu generik kerana persaingan untuknya sangat sengit. Ini termasuk #FYP dan #foryou, yang mempunyai jumlah tontonan 37 trilion antara mereka.

Baca Lagi | Seni Kuku Berkait Membawa Keselesaan Selesa ke Hujung Jari Anda

Baca Lagi | Usahawan Top Malaysia

3. Naik ke Audio Sohor Kini

TikTok sangat besar pada audio. Keseluruhan perpustakaan muzik dan klip bunyi yang tersedia untuk pencipta sahaja adalah bukti betapa mereka menghargai audio dalam video mereka.

Apabila melihat melalui halaman Untuk Anda untuk mengetahui perkara yang menjadi sohor kini, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk memberi perhatian yang teliti pada muzik, bunyi dan lagu yang digunakan dalam video yang anda temui.

Menggabungkannya ke dalam kandungan TikTok anda boleh membawa anda selangkah lebih dekat kepada viral. Ini kerana algoritma platform secara aktif mengesyorkan video yang mengandungi audio sohor kini kepada pencipta lain yang pernah terlibat dengan audio sebelum ini, menjadikan cara terbaik untuk meningkatkan jangkauan anda!

Inilah bahagian yang terbaik: TikTok menjadikannya sangat mudah untuk pencipta untuk mengikuti klip audio yang menjadi sohor kini. Apa yang anda perlu lakukan ialah memilih mana-mana video TikTok dengan audio, ketik pada nama klip yang digunakan (biasanya terletak di bawah kapsyen siaran dan di sebelah ikon nota muzik), dan anda akan melihat pilihan untuk “menggunakan bunyi ini .”

4. Cipta Audio Anda Sendiri

Jika anda berasa sangat terinspirasi, pertimbangkan untuk mencipta audio anda sendiri.

Sebanyak 88 peratus pengguna TikTok mengatakan bunyi adalah “penting” untuk pengalaman mereka pada aplikasi. Walau bagaimanapun, mencipta audio anda sendiri dimainkan terus ke dalam algoritma TikTok, yang menganggap keaslian dan audio yang digunakan sebagai faktor kedudukan dan menggunakannya untuk meningkatkan keterlihatan video.

Sekarang, ini tidak (semestinya) bermakna menghasilkan muzik anda sendiri dari awal. Anda boleh membuat audio anda sendiri dengan mengedit dan menyesuaikan bunyi sedia ada daripada arkib bunyi TikTok atau merakam alih suara yang berasingan untuk video. Yang terakhir ini boleh membantu TikTok memahami maksud video anda dan seterusnya mengetahui jenis khalayak untuk mempromosikan video tersebut. Sebagai alternatif, hanya merakam video juga merupakan cara untuk mencipta audio anda sendiri.

5. Pos Secara Konsisten dan Teratu

Satu faktor yang dilihat oleh algoritma TikTok ialah jumlah aktiviti (komen, suka, perkongsian, dll.) yang diterima oleh video tertentu. Ia tidak mengambil kira sama ada pengguna mempunyai video berprestasi tinggi pada masa lalu.

Maksudnya adalah menjadi viral di TikTok hampir bermuara kepada matematik asas. Memandangkan setiap video mempunyai peluang yang sama untuk menjadi viral, lebih kerap anda menyiarkan, lebih tinggi peluang anda. Selain itu, seperti pepatah lama, “amalan menjadi sempurna,” dan anda boleh menggunakan setiap peluang video untuk mengasah kemahiran TikToking anda.

Yang berkata, anda tidak perlu menyiarkan setiap jam, atau setiap dua. Garis panduan yang baik ialah jangka hayat trend TikTok, yang mana kajian terkini meletakkan tiga hingga lima hari.

Satu pertimbangan utama semasa membuat strategi TikTok ialah mengikut jadual penyiaran yang lebih kurang boleh diramal. Matlamat di sini bukan untuk memukul bilangan siaran tertentu dalam tempoh masa tetapi untuk konsisten.

Sebagai contoh, menyiarkan dua video sehari selama seminggu dan kemudian senyap selama sebulan bukanlah taktik yang baik. Apa yang anda akan capai hanyalah mengelirukan pengikut anda, yang mungkin tidak teragak-agak untuk mengklik butang nyahikut itu jika mereka tidak melihat kandungan baharu daripada anda. Ini, seterusnya, tidak produktif kepada usaha anda untuk menjadi viral.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Usahawan Top Malaysia

Read Next

Minuman Malaysia Paling Popular

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.