The Malaysia Post

Usahawan Top Malaysia

Usahawan paling berjaya di Malaysia

Tidak hairanlah jika terdapat ramai rakyat Malaysia yang bergelar pelapis. Milliner dijangka dalam mana-mana lingkungan umur di Malaysia.

Berikut adalah senarai usahawan terkenal yang berjaya di Malaysia.

JIMMY CHOO:

Choo berasal dari keluarga yang membuat kasut di Pulau Pinang. Nama sebenarnya ialah Jimmy Chow tetapi kerana terdapat kesilapan dalam sijil kelahirannya, dia kemudian dipanggil Jimmy Choo. Syarikatnya terkenal di seluruh dunia kerana kasut wanita buatan tangan yang mahal dan mewah yang diilhamkan dan dipelajari daripada bapanya. Dia belajar membuat kasut pada usia 11 tahun. Choo mengasaskan Jimmy Choo Ltd pada tahun 1996 tetapi kemudian dia menjual 50% saham syarikatnya kepada pengasas bersamanya, Tamara Mellon. Choo kini terlibat dengan sebuah syarikat yang berada di London, beliau terlibat dalam projek untuk menubuhkan institut pembuatan kasut di Malaysia.

DATUK SERI HASMIZA OTHMAN:

Datuk Seri terkenal dengan panggilan Dr Vida. Beliau adalah salah seorang ahli perniagaan wanita yang berjaya terkenal di Malaysia. Dia seorang pelapis kosmetik. Dia terkenal kerana menubuhkan perniagaan kosmetik dan kesihatannya sendiri yang tahu mempunyai “Vida Beauty”. Syarikat itu juga terkenal dengan produknya “Qu Puteh”.

Dr Vida dilahirkan di Machang, Kelantan. Dia telah menghadapi banyak kesusahan dari zaman kanak-kanaknya sejak kehilangan bapanya ketika dia berumur lapan tahun, berkabung kerana anak-anaknya yang meninggal dalam kemalangan kebakaran dan sehingga perceraiannya yang ke-3 dia telah banyak menderita dan mengharunginya untuk menjadi seorang yang berjaya. ahli perniagaan wanita.

Bukan satu permulaan yang mudah untuk Dr Vida memulakan perniagaan, beliau bekerja sebagai profesor yang stabil sehingga beliau menceburi perniagaan Herba dan Kecantikan. Dia juga mendapat pinjaman sebanyak RM 100,000 untuk memulakan perniagaannya sendiri tetapi kemudian apabila ada satu titik penutupan dia terdesak untuk mengekalkan perniagaannya, jadi pada masa itu dia mempromosikan produknya ke stesen radio RTM Kelantan FM. yang kemudiannya menjadi kejayaan besar yang menjadikan perniagaannya sebagai perniagaan paling menguntungkan di negara dan dunia di mana dia juga menunjukkan dirinya sebagai duta jenama dalam produknya untuk pengiklanan.

AMIRA GENEID:

Beliau adalah pengasas dan CEO “Zahara”. Dia mula-mula bermula di Singapura di mana dia menghasilkan idea perniagaan jenama kosmetik hala dan menghasilkan pengilat kuku oksigen. Tetapi kemudiannya barisan kecantikannya gagal mendapatkan kosmetik yang mematuhi halal. Tetapi kini pengilat kuku boleh digunakan oleh wanita Islam yang boleh menggunakannya untuk wudhuk atau wuduk walaupun perlu ditanggalkan.

TAN SRI SYED MOKHTAR SHAH:

Tan berasal dari keluarga kampung yang sederhana di mana bapanya memiliki perniagaan ternakan kecil. Tan adalah seorang yang tercicir kerana keluarganya tidak mampu membayar yuran sekolah dan peperiksaannya. Bapanya kemudian meninggal dunia akibat selesema virus iaitu ketika Tan mengambil alih tanggungjawab untuk mengambil alih keluarga dan perniagaan. Semasa mengambil alih perniagaan, beliau juga turut memasukkan pengangkutan dan beras selama beberapa tahun.

Pada ketika ini Tan menghadapi kesukaran untuk mengembangkan perniagaannya di mana dia terpaksa tidur di dalam lori dan hotel berhari-hari yang telah diserang pepijat di atas katil mereka semasa dia melakukan perjalanan untuk urusan perniagaan. Selepas beberapa ketika Tan memasuki badan kerajaan seperti FELDA (Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan) dan MARA (Majilis Amanah Rakyat) sambil beliau terus mempelbagaikan kepentingan perniagaan.

Pada masa ini beliau menaiki jet peribadi dengan selesa dan beliau adalah antara orang terpenting di Malaysia. Nilai bersihnya ialah USD 1.8 bilion dan juga memegang rekod portfolio dan aset yang mengagumkan termasuk kumpulan MMC Corp dan DRB-Hicom.

JASON LEE:

Adalah seorang yang percaya pada masalah retak. Jason ialah pengusaha yang mengguna pakai teknologi blockchain NEM untuk membantu dalam pertumbuhan syarikat dan kemajuan ekonomi. Beliau biasa dengan industri fintech, setelah mengasaskan dua syarikat, PolicyStreet permulaan insurtech dan program pemecut bandar pintar Finnext Capital.

Baca Lagi | 5 Top Percutian Paling Digembar-gemburkan Oleh Pakar

Baca Lagi | Seni Kuku Berkait Membawa Keselesaan Selesa ke Hujung Jari Anda

TAN SRI DATUK TIONG SU KOUK:

Tan dikenali sebagai ‘Bapa Penjaja’ dia adalah pengasas CCK Consolidated Holdings Berhad, ia adalah salah satu pengeluar terbesar makanan laut beku di Sarawak.

Tiong berasal dari latar belakang memancing di mana bapanya memilihnya daripada sembilan anak yang lain sejak Tan masih aktif dan pada usia 14 tahun, dia mula menjaga gerai ikan keluarga itu. Tan pernah bekerja selama 16 jam dalam sehari selama 12 tahun di pasar basah. Kemudian apabila dia berumur 27 tahun, dia membuka kedai makanan laut beku pertama di Sibu pada masa orang ramai menganggap bahawa “makanan beku adalah batu”.

Untuk 3 bulan pertama tidak ada perniagaan yang pada satu ketika Tan ingin mengubah pemikirannya dan dia ingin menghentikan perniagaan itu. Ketika itulah dia memutuskan untuk mengubah fikiran orang ramai dengan mengedarkan makanan percuma untuk orang ramai mencuba. Sejak itu Tan meneruskan pengembangannya untuk mengembangkan ideanya selain daripada makanan laut dan mula menceburi perniagaan termasuk pembinaan kapal, pajakan kapal dan pembangunan hartanah.

VINESH SINHA

Vinesh ialah pengasas Fat Hopes Energy. Dia seorang yang tercicir di Sekolah Perdagangan London. Tetapi kemudiannya dia mempunyai idea untuk menukar minyak buangan daripada industri makanan di Malaysia kepada biofuel untuk dijual secara global. Vinesh turut dicalonkan untuk Anugerah Ernst dan Usahawan Muda Terbaik 2017.

RAEESA SYA

Sya ialah CEO Orkid Cosmetics. Terdapat jurang dalam pasaran Muslim jurang ini memberi peluang kepada Sya untuk menubuhkan syarikatnya yang merupakan barisan kecantikan yang ditujukan kepada golongan milenial yang menggemari produk kecantikan yang boleh diakses, bergaya, halal, vegan dan bebas kekejaman. Dia juga diiktiraf sebagai Tech in Asia 12 bawah 30 usahawan Asia Tenggara yang baru muncul pada 2016

DATUK R. DORAISINGAM PILLAI

Sejak kecil Pillai sentiasa berminat untuk berniaga sejak kecil. Di sekolah, dia terkenal menjual barangan alat tulis semasa zaman persekolahannya. Kemudian apabila dia berumur 15 tahun, dia gagal dalam peperiksaannya dan membuatkan bapanya memahami bahawa dia mahu menceburi perniagaan bapanya. Dalam usia itu sendiri dia mampu menyimpan sebanyak RM500 daripada perniagaan kecilnya yang telah dilakukannya.

Dengan jumlah itu, dia membeli 25 jala dan dia juga dapat memperoleh semula wang itu pada hari yang sama. Serta-merta Pillai mula mengembangkan perniagaan nelayannya dengan membeli bot nelayan dan memajakkannya kepada nelayan. Sejak itu, perniagaan itu berkembang dengan mantap dan mengembangkan rangkaian perniagaannya dan mengasaskan Lotus Group yang mula-mula dimulakan sebagai Restoran Jay Villas. Beliau kemudiannya membangunkan rangkaian restoran dan menceburi pelbagai sektor daripada industri perhotelan kepada pembangunan hartanah dan hiburan.

DATUK DR MAZNAH HAMID

Dia dikenali sebagai “Wanita Besi”. Pada usia 5 tahun dia melalui ibu bapanya bercerai. Dia kemudiannya dibesarkan di tempat datuk dan neneknya dan membesar dengan impian untuk menjadi seorang usahawan. Dia kemudiannya mengikuti pendidikan dalam bidang linguistik dan menjadi tutor dan penterjemah untuk beberapa kedutaan dan syarikat multinasional. Kemudian dia bergerak ke hadapan untuk mencapai impian zaman kanak-kanaknya untuk menjadi seorang usahawan dan mengeluarkan semua simpanannya RM 5,000 untuk memulakan syarikat sendiri yang boleh mendominasi semua lelaki.

Dia mula-mula mengasaskan Securiforce tetapi dia hanya mempunyai sedikit idea tentang cara menjalankan perniagaan tetapi kemudiannya berjaya menjadi jutawan dengan 6,000 orang tenaga kerja yang kuat dan terdapat lebih daripada 65 cawangan hari ini.

KESIMPULAN:

Seperti yang dilihat dalam senarai di atas terdapat ramai usahawan yang berjaya di Malaysia. Dan kerana ia boleh menjadi betul ia menunjukkan bahawa industri kosmetik adalah sektor perniagaan yang sangat berjaya yang boleh dimulakan di Malaysia.

Read Previous

Seni Kuku Berkait Membawa Keselesaan Selesa ke Hujung Jari Anda

Read Next

Cara Menjadi Viral di TikTok

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.