The Malaysia Post

Bagaimana Menggunakan Bunyi Komersial Di Tiktok?

Arahan tentang Cara Menggunakan Bunyi Komersial pada Tiktok – Pintasan

Akses pustaka pada apl atau desktop. Pada apl, buka kamera, klik “Tambah bunyi” di bahagian atas skrin dan ketik “Bunyi”. Ketik “Bunyi komersial.” Dari sini, anda boleh menyemak imbas dan mencari audio. Terokai pilihan senarai main seperti Artis Baru Muncul, TikBiz dan TikTok Viral.

Dalam 30 saat:

 • TikTok Commercial Sounds boleh membantu jenama mencipta kandungan TikTok yang menarik tanpa isu hak cipta. Kami di sini untuk memberitahu anda apa itu dan cara menggunakannya.
 • Orang ramai melihat bunyi di TikTok sebagai “seronok” (66% lebih banyak daripada platform lain). Apakah 4 cara jenama boleh menggunakannya pada apl?
 • Jangan buat kesilapan pemula ini. Kami telah menyenaraikan perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan untuk bunyi komersial TikTok.

Siapa yang tidak suka lagu yang menarik? Bunyi yang dipilih dengan baik adalah penting untuk video berprestasi tinggi, terutamanya di TikTok. 88% pengguna TikTok mengatakan bunyi adalah penting untuk pengalaman TikTok, tetapi ia tidak selalunya semudah hanya memilih lagu hit untuk membunyikan kandungan anda.

Bagaimanakah jenama menggunakan bunyi untuk kelebihan mereka tanpa melanggar hak cipta? TikTok Commercial Sounds adalah satu cara. Apl penetapan arah aliran telah mencipta ini untuk membantu perniagaan menggunakan lagu dan bunyi lain untuk bahan promosi.

Jika anda tidak mempunyai profil perniagaan TikTok, anda mempunyai banyak pilihan audio, daripada lagu asal pencipta lain kepada lagu pop dan klip terkenal. Sebagai perniagaan, bagaimanapun, ia menjadi lebih rumit. Jadi bagaimana anda boleh menggunakan bunyi dengan selamat dan berkesan untuk mendapatkan ROI yang cemerlang? Ini adalah panduan lengkap untuk menjawab soalan itu, serta perkara yang boleh dan tidak boleh TikTok Commercial Sounds.

Tetapi pertama-tama, mari kita mula berurusan dengan gajah di dalam bilik: Hak Cipta.

Siapa yang memiliki bunyi di TikTok?

Pada asasnya, hampir semua komponen video TikTok dilindungi oleh hak cipta. Ini tidak bermakna anda mesti meletakkan pekeliling “C” itu dalam setiap kapsyen. Perlindungan adalah automatik jika kandungan anda berada di bawah kategori berikut:

 • Karya sastera, dramatik, muzik dan seni asli
 • Karya bertulis bukan sastera asli, seperti perisian, kandungan web dan pangkalan data
 • Rakaman bunyi dan muzik
 • Rakaman filem dan televisyen
 • Siaran
 • Susun atur edisi terbitan karya bertulis, dramatik dan muzikal.

Perhatikan bahawa “rakaman bunyi dan muzik” disertakan dalam senarai ini. “Tetapi TikTokers menggunakan muzik pencipta lain sepanjang masa!” kami mendengar anda menangis. Ya, mereka lakukan kerana TikTok membenarkan pengguna aplikasi TikTok dengan akaun peribadi (iaitu akaun bukan perniagaan) untuk menggunakan ini.

Kami berbual dengan Pengarah Operasi Fanbytes, Joe Saw, yang mempunyai beberapa cerapan:

“TikTok mempunyai tawaran pelesenan dengan semua label rekod utama atau penerbit utama yang membenarkan sesiapa sahaja di TikTok menggunakan muzik secara bukan komersial. Jadi apabila anda melihat seseorang menggunakan lagu pop pada TikTok mereka yang terdapat dalam pustaka bunyi TikTok, TikTok mempunyai lesen dengan label dan penerbit untuk dapat menggunakannya kerana ia bukan komersial.”

Ayat terakhir itu adalah kunci untuk memahami sebab profil perniagaan tidak dibenarkan menggunakan bunyi seperti pengguna lain. TikTok membenarkan penggunaan bukan komersial kerana mereka sudah memegang lesen dengan penerbit dan pemilik bunyi ini untuk memilikinya di platform. Tetapi sebaik sahaja sebarang bunyi atau lagu digunakan untuk tujuan promosi atau komersial – seperti mengiklankan jenama anda – anda perlu merundingkannya semula.

Cara membetulkan pemberitahuan “Bunyi ini tidak dilesenkan untuk kegunaan komersial”.

Jika anda pernah mendapat pemberitahuan ini, ini adalah kerana anda mempunyai akaun Perniagaan TikTok dan cuba menggunakan trek yang tiada dalam pustaka Komersial. Pada Mei 2020, TikTok menghentikan akaun perniagaan daripada dapat menggunakan muzik dan lagu arus perdana pada apl, walaupun mereka masih membenarkan jenama mengakses bunyi yang dimuat naik pengguna.

Sebaliknya, bunyi TikTok Commercial ialah perpustakaan lagu yang tersedia untuk anda.

Jika anda tertanya-tanya cara untuk membuang bunyi komersial di TikTok dan mahu semua lagu sohor kini tersedia untuk anda, anda perlu bertukar kembali kepada akaun TikTok peribadi. Sudah tentu, ini bermakna meninggalkan ciri seperti iklan TikTok berbayar, kebanyakan pemasaran pengaruh, analisis TikTok dan CTA seperti mendorong trafik ke tapak web anda. Bagi kebanyakan jenama, itu bukan pilihan.

Jadi sebagai sebuah perniagaan, anda perlu berfikir tentang menggunakan bunyi secara berbeza. Menurut Joe, terdapat empat cara utama untuk memasukkan muzik dalam kandungan anda sebagai jenama di TikTok:

“Berunding dengan penjual yang betul, gunakan muzik tanpa hak cipta, buat bunyi tersuai – atau pergi tanpa.”

Baca Lagi | Menjadikan Tenis Sama Popular dengan Formula 1?

Baca Lagi | Di Mana Untuk Menonton The Godfather Bahagian II Dalam Talian Pada 2023?

Mari kita pecahkan itu.

 1. Berunding dengan penjual yang betul

Di sinilah jenama berhubung terus dengan penerbit dan pemilik muzik/bunyi popular untuk mendapatkan akses kepada bahan mereka untuk harga tertentu. Ini boleh mengambil masa (melainkan anda bekerja dengan kami, kerana pasukan muzik kami bercakap dengan penerbit setiap hari). Mendapatkan hak kepada bunyi asal sebelum aliran tamat adalah penting, itulah sebabnya kenalan tersebut penting. Jika anda tidak mempunyai keupayaan untuk melakukan perbualan ini dengan pantas, ini bukan pilihan terbaik untuk anda.

 1. Gunakan muzik tanpa Hak Cipta

Di sinilah TikTok Commercial Sounds masuk ke dalamnya. Menggunakan muzik tanpa hak cipta bermakna anda tidak berada dalam bahaya pelanggaran hak cipta. Terdapat perpustakaan bebas royalti percuma lain di seluruh web, tetapi pilihan dalam apl ini sentiasa lebih selamat. Selain itu, kerana bunyi ini sudah ada dalam TikTok, ia lebih cenderung untuk menjadi aliran dalam apl, membantu anda mendapat manfaat daripada rangsangan daripada algoritma TikTok. Lebih lanjut mengenai bunyi komersial kemudian.

 1. Buat bunyi tersuai

Mencipta bunyi anda sendiri ialah pilihan yang selamat tetapi tidak akan membenarkan anda mengikuti meme dan aliran yang berkembang pada algoritma TikTok.

 1. Pergi tanpa

Anda tidak perlu menggunakan bunyi. Jika anda menarik diri, anda tidak akan menghadapi isu hak cipta, tetapi mungkin mencabar untuk meningkatkan tahap penglibatan yang sama.

Bagi kebanyakan jenama, pilihan terbaik ialah menggunakan muzik tanpa hak cipta untuk kandungan promosi mereka. Di situlah Perpustakaan Bunyi Komersial TikTok masuk ke dalamnya.

Apakah Bunyi Komersial di TikTok?

Menurut TikTok sendiri, Perpustakaan Muzik Komersial TikTok ialah “kumpulan lebih 150,000 lagu pra-dikosongkan, bebas royalti yang diperoleh daripada artis baru muncul dan rumah muzik peringkat atasan.”

Pada asasnya, mana-mana lagu dalam Perpustakaan Muzik Komersial TikTok adalah percuma untuk digunakan oleh jenama pada apl tanpa rasa takut melanggar hak cipta. Ia adalah untuk mana-mana akaun yang menggunakan TikTok untuk pemasaran, pengiklanan, tajaan, pengesahan atau publisiti, termasuk akaun jenama rasmi, rakan kongsi promosi mereka, NGO dan organisasi kerajaan.

Ini juga terpakai kepada pemberi pengaruh yang bekerjasama dengan jenama pada kempen promosi. Walaupun pencipta boleh menggunakan sebarang bunyi atau lagu popular untuk kandungan mereka sendiri, mereka tidak boleh berbuat demikian jika video mereka adalah untuk tujuan komersial, seperti perkongsian jenama. Jadi, ingat perkara ini apabila anda bekerjasama dengan influencer di TikTok.

Cara menggunakan Bunyi Komersial di TikTok

Anda perlu mempunyai akaun perniagaan di TikTok sebelum anda boleh mengakses perpustakaan percuma mereka. Sebaik sahaja anda mempunyai akaun perniagaan, terdapat dua cara untuk mengakses bunyi komersial di TikTok.

Anda boleh menambah muzik ini pada penghujungnya jika anda memuat naik video yang diprarakam. Hanya ketik “tambah muzik” dan pilih daripada pustaka.
Jika anda merakam kandungan dalam apl, anda boleh menambah muzik terlebih dahulu, memilih sesuatu yang anda boleh muatkan video itu.

NB, TikTok mengkategorikan pustaka ke dalam senarai main dan kategori untuk memudahkan pencarian muzik yang betul.

Read Previous

Di Mana Untuk Menonton The Godfather Bahagian II Dalam Talian Pada 2023?

Read Next

Manchester United Menandatangani pada ejaan “keras” Baru-baru ini di Old Trafford

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.