The Malaysia Post

Adakah Siri Netflix Baharu Boleh Menjadikan Tenis Sama Popular dengan Formula 1?

‘Break Point’ Netflix

Kita kini berada di penghujung tahun 2022. Sungguh tahun yang penuh dengan emosi. Tahun depan (13 Januari), iklan utama pertama tenis kepada dunia, ‘Break Point’ Netflix- akan disiarkan.

Sama ada seseorang itu bersetuju atau tidak dengan pendekatan yang diambil dengan siri baharu ini, satu perkara yang pasti- tenis berkemungkinan akan memperoleh bilangan pengikut baharu yang sukar dipercayai. Ini hanya boleh menjadi baik untuk sukan ini.

Walau bagaimanapun, apa yang begitu menarik ialah tenis dianggap sebagai sukan ke-5 terbesar di dunia. Ironinya, sukan yang jauh lebih kecil, dalam Formula 1, sudah berjaya menarik tahap penglibatan astronomi, dua minggu hingga dua minggu, sepanjang tahun. Selepas Terbuka AS, anda akan berasa sukar untuk mencari sesiapa sahaja dalam kalangan orang awam yang meminati sebarang bentuk tenis.

Formula 1 pula dibanjiri perbualan. Tenis tidak dibincangkan dalam kertas kerja selama minggu-minggu seperti ini, dan tidak ada rancangan debat gaya Skip-and-Shannon yang setara dengan tenis untuk memastikan sukan itu relevan kepada penonton. Dengan perbincangan terhad dalam kalangan arus perdana- dan hampir tiada meme atau dialog berlaku di media sosial tentang tenis, sukan ini mendapati dirinya berada dalam kedudukan tidak menentu untuk dirampas sepenuhnya oleh sukan yang lebih kecil seperti Formula 1.

Baca Lagi | Dalang Malaysia 2013 Singapore Penny Stocks Crash

Baca Lagi | Lihat pertama Bleach: Thousand-Year Blood War

Pelbagai Halaman Berbeza

Juga- aspek yang paling membimbangkan ialah demografi. Secara astronomi lebih ramai wanita mengikuti formula 1, minggu ke minggu, daripada tenis. Dalam sukan yang mempunyai lawatan khasnya sendiri hanya untuk wanita (WTA)- ini agak membimbangkan. Apa yang turut membimbangkan ialah Formula 1 sudah pun mengecilkan tenis dari segi penglibatan peminat mingguan.

Sebagai contoh, terdapat pelbagai halaman yang berbeza di seluruh media sosial yang didedikasikan semata-mata untuk membincangkan sukan melalui meme. Malah- beberapa halaman yang lebih popular mempunyai hampir sejuta pengikut, dengan penglibatan berterusan daripada peminat dan sehingga 10 siaran setiap jam. Malangnya dalam banyak kes, tidak ada perbincangan yang mencukupi tentang tenis selama minggu-minggu di Stockholm dan Antwerp untuk orang ramai bercakap tentang sukan itu.

Kuasa Populariti

Anda hanya perlu melihat populariti seseorang seperti Daniel Ricciardo untuk melihat betapa pentingnya rancangan Netflix untuk kebolehpasaran Formula 1. Selepas rancangan itu mula disiarkan, demografi yang sama sekali baru mula mengikuti Formula 1- peminat bukan sukan . Demografi khusus ini secara tradisinya tidak pernah menonton sukan- tetapi kini nampaknya tidak cukup dengan Formula 1.

Ia juga patut disebut berapa ramai peminat baharu Formula 1 ini adalah wanita. Ini adalah demografi yang agak sukar untuk dijual kepada- dan Formula 1 telah melakukan kerja yang sangat baik untuk memasarkan sukan ini kepada penonton tertentu ini.

Ini adalah penonton yang siri Netflix baharu, ‘Break Point’, sedang mencari untuk dipotong. Akhirnya, Nick Kyrgios akan mendapat sekumpulan peminat baharu untuk tenis. Ini hanya boleh menjadi perkara yang baik- walaupun peminat tersebut tidak mengikuti pusingan ke-32 Terbuka Cordoba.

Tenis lwn Formula 1

Selain itu, perbezaan dalam penglibatan antara tenis dan Formula 1 adalah menakjubkan. Tenis benar-benar gergasi yang sedang tidur, binatang yang bersedia untuk dibangunkan. Tenis, secara lalai, sudah menjangkau penonton yang lebih besar daripada Formula 1. Hampir tiada kawasan kejiranan yang mempunyai litar lumba.

Walau bagaimanapun, hampir setiap majlis perbandaran, di setiap bandar utama di dunia, mempunyai gelanggang tenis. Berbilion orang mungkin telah bermain dengan bola tenis semasa membesar. Sama ada ia hanya terkena dinding- atau bermain permainan mengambil dengan haiwan peliharaan, simbol tenis sudah ada dalam hampir setiap isi rumah di planet ini

Jadi, secara keseluruhannya, adakah anda fikir siri Netflix baharu boleh menjadikan tenis sepopular formula 1?

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Lihat pertama Bleach: Thousand-Year Blood War

Read Next

Di Mana Untuk Menonton The Godfather Bahagian II Dalam Talian Pada 2023?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.