The Malaysia Post

Bagaimana untuk menjadi Viral di TikTok

Menjadi Viral di TikTok

TikTok telah meningkatkan pangkalan penggunanya kepada lebih 1 bilion, dan pengubahsuaian berterusan ciri platform nampaknya mencerminkan penggunaannya, memandangkan penyesuaiannya yang meluas.

Ciri TikTok adalah yang menjadikannya menonjol daripada yang lain. Ia disertakan dengan templat yang cantik, pelekat yang menarik dan ciri menarik lain yang membuatkan pengguna kekal terpaku pada apl itu untuk tempoh yang lama. Sekali lagi, pangkalan penggunanya yang luas adalah lebih daripada cukup untuk menjadikan anda terkenal dalam masa yang singkat jika anda melakukannya dengan betul.

Bercakap tentang ketenaran, Anda pasti telah menemui banyak tutorial tentang Cara menjadi viral di TikTok, tetapi masalah dengan kebanyakan tutorial ini ialah ia tidak cukup praktikal untuk melakukannya.

Kami telah membangunkan langkah yang anda perlukan untuk menjadikan video anda menjadi viral di TikTok, dan kami menggalakkan anda membacanya.

15 Petua untuk Menjadikan Video TikTok Anda Menjadi Viral

1. Panjang Video yang Sempurna

Ia adalah perkara biasa bagi orang ramai untuk tidak menjangkakan video yang bagus akan tamat, tetapi jangan suka: sentiasa tinggalkan sesuatu untuk imaginasi. Nah, kami tidak boleh memberikan anda julat video tertentu untuk dipatuhi, tetapi anda perlu menjadikannya sependek yang mungkin, dan ia mesti mengandungi maklumat yang berguna.

2. Tarik Perhatian Orang untuk 5 Saat pertama

Katakan anda sedang membuat video 40 saat; adalah disyorkan agar anda menggunakan 5 saat pertama video dengan baik. Di sinilah anda membuat pengenalan yang sempurna itu, kerana beberapa saat pengenalan itu biasanya menentukan rupa 35 saat video seterusnya.

3. Kenali Khalayak anda

Sebelum anda membuat kandungan, anda perlu memahami khalayak anda. Hanya apabila anda berbuat demikian, anda akan dapat memahami jenis kandungan yang perlu anda buat. Sebagai contoh, anda tidak akan mempunyai anak-anak sebagai pengikut anda, hanya untuk mencipta kandungan dewasa.

4. Pos Secara Berkala

Di sinilah konsistensi datang untuk bermain; bersikap konsisten membantu membina kepercayaan antara anda dan penonton anda. Penyiaran kandungan yang kerap adalah sebab penonton anda akan sentiasa kembali untuk melihat sama ada anda telah menyiarkan video baharu. Untuk menyempurnakan ini, buat rutin, mungkin tiga hingga empat video pada masa tertentu dalam seminggu.

5. Berpegang kepada satu Tema Besar

Sebelum anda memulakan perjalanan anda ke Tiktok, anda disyorkan untuk memilih niche anda dengan berhati-hati. Memilih yang betul akan menghalang anda daripada menyimpang pada masa hadapan. Jika anda meminati komedi, kami menasihati anda untuk berpegang kepada komedi dan jangan mencampurkannya dengan kandungan sukan.

Baca Lagi | 5 Tempat Sakura Terbaik di Singapura

Baca Lagi | 8 Faedah Terbaik Bekerja di Malaysia

6. Ikuti Trend

Jadilah relevan, sentiasa mengikuti trend moden; itulah satu-satunya cara anda mengekalkan penonton setia dan memperoleh penonton baharu. Seperti perang Rusia-Ukraine sedang menjadi trend, buat sahaja kandungan di sekelilingnya.

7. Gunakan Hashtag Berkaitan

Hashtag telah digunakan untuk membuat kandungan menjadi viral; ia hanya rasional jika anda memanfaatkannya. Sebagai contoh, jika anda menguruskan niche motivasi, pastikan anda menambah hashtag seperti determination #instamotivation, #motivationmonday, #mitivation, #lifemotivation atau #lifestyle.

8. Kosongkan CTA

Menambah CTA pada kandungan anda ialah cara untuk membuat penonton anda kembali. Ia juga satu cara untuk memaksa mereka mengambil tindakan. Tetapi anda mesti membuat huraian anda bernilai mengklik.

9. Bekerjasama dengan Orang Lain

Bekerjasama dengan rakan sekerja anda ialah satu cara untuk menonjolkan diri anda di luar kumpulan peminat anda. Ia memberi anda peluang itu untuk dilihat oleh orang lain, dan anda tidak akan dapat mengetahui berapa ramai pengikut yang mungkin anda minati di sisi anda.

10. Hashtag Arah Aliran

Walaupun hashteg adalah cara terbaik untuk meneruskan kandungan anda, anda mesti menambah yang sedang tren. Dan di sinilah kami menggalakkan anda mencari trend popular untuk niche anda dan menggunakannya dengan kerap.

11. Muzik Hebat

Jangan memandang rendah kuasa muzik yang bagus dalam video anda. Sama ada untuk bunyi latar belakang atau perwakilan audio – dapatkan lagu yang sesuai untuk video tersebut.

12. Berinteraksi dengan Peminat

Jangan tinggalkan ruangan komen tanpa pengawasan. Sekali-sekala, balas komen peminat; buat mereka rasa kehadiran anda.

13. Tinggalkan Beberapa Soalan Tidak Dijawab

Hakikat bahawa anda perlu berinteraksi dengan peminat anda tidak bermakna anda perlu terlalu bersedia. Kadang-kadang langkau komen yang tidak berkaitan.

14. Tonton Video Selebriti lain

Jangan menganggap anda telah mengetahui semuanya; belajar daripada orang lain. Cari orang lain dalam niche yang sama seperti anda, dan pelajari tentang perkara yang mereka lakukan secara berbeza.

15. Lakukan Sesuatu yang Kontroversial

TikTok dikenali sebagai hab pencipta kandungan yang kontroversial. Lelaki ini keluar dari cara konvensional mereka melakukan sesuatu untuk melakukan sesuatu yang benar-benar gila, yang dalam kebanyakan kes berbahaya. Walaupun kami tidak menasihati anda untuk menggunakan kaedah berbahaya ini, kadangkala, lakukan sesuatu di luar kebiasaan.

Garisan bawah

TikTok bukan sekadar aplikasi perkongsian video di mana ramai remaja terlibat dalam beberapa aksi gila untuk mendapatkan lebih ramai pengikut. Ia juga boleh menjadi platform di mana anda boleh mendapatkan populariti sebenar, sejenis populariti yang akan memberi anda banyak wang hanya jika anda melakukannya dengan betul. Oleh itu, kami juga mengesyorkan anda menyukai dan berkongsi kandungan ini untuk manfaat orang lain yang berharap video TikTok mereka menjadi viral.

Read Previous

8 Faedah Terbaik Bekerja di Malaysia

Read Next

Bagaimana Untuk Melihat Cerita Instagram Tanpa Nama?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.