The Malaysia Post

8 Faedah Terbaik Bekerja di Malaysia

Makanan yang hebat

Anda tahu Malaysia kerana rendangnya, hidangan pedas yang diperbuat daripada potongan daging lembu dalam sos yang pedas. Kemudian ada nasi lemak, hidangan lengkap yang terdiri daripada kumpulan makanan utama.

Dan bagaimana anda boleh melupakan laksa, mi sup pedas yang diisi dengan makanan laut dan sebilangan kecil sayur-sayuran segar? Atau sate, daging lidi dengan kuah kacang pekat?

Tetapi di sebalik hidangan terkenal Malaysia ini, terdapat banyak lagi yang boleh ditawarkan oleh tradisi gastronomi negara. Rangkaian ini merangkumi keseluruhan spektrum perisa dan tekstur – manis, pedas, masin, dipacu umami; lembut, licin dan rangup.

Senarai panjang hidangan untuk dicuba termasuk nasi kerabu, sambal udang, otak-otak, leman, dan setiap murtabak yang manis dan sedap. Anda boleh meneroka semua pilihan ini untuk makan tengah hari bersama pasukan anda atau perjalanan makan hujung minggu bersama rakan sekerja.

Tetapi selain daripada tawaran tempatan, suasana makanan juga penuh dengan pilihan antarabangsa untuk diterokai selepas waktu kerja. Sudah tentu, anda akan menemui hidangan dari negara jiran seperti Singapura, Malaysia, Thailand dan Vietnam.

Tetapi anda juga boleh dengan mudah merawat citarasa anda dengan perisa dari Korea, Itali, Mexico, Perancis dan Timur Tengah. Di antara waktu makan, nikmati banyak buah-buahan, hidangan manis dan makanan jalanan.

Cuaca baik

Adakah anda masih menggunakan “Bagaimana cuaca?” sebagai permulaan perbualan? Kali ini, jadikan ia sebagai faktor penentu untuk membuat anda mengemas beg dan bekerja di Malaysia.

Berada dekat dengan khatulistiwa, negara ini menikmati cuaca tropika sepanjang tahun. Tetapi tidak seperti negara lain di rantau ini, Malaysia jarang mengalami keadaan cuaca yang melampau atau bencana alam. Ini bermakna anda selamat daripada mencari perlindungan di atas bumbung apabila banjir tiba atau keluar dalam keadaan telanjang semasa gempa bumi.

Tetapi negara ini panas dan sering lembap. Bersedia untuk melihat kesan peluh pada baju anda dan pakaian yang meleleh selepas berjoging ringan di luar.

Petua pro: Sentiasa bawa sapu tangan dalam beg tangan atau poket anda untuk mengelap manik di dahi anda. Walau bagaimanapun, terdapat tempat di altitud yang lebih tinggi yang boleh anda tuju jika anda memerlukan penangguhan hukuman yang sejuk pada bila-bila masa anda mahu.

Dan apabila tiba musim hujan, jangan lupa bawa payung. Hujan monsun datang pada bulan yang berbeza untuk wilayah yang berbeza, jadi pastikan anda sentiasa menyemak kemas kini. Jadi, bagaimana cuaca? Stabil, menyenangkan, pemaaf, indah yang tidak dapat diungkapkan.

Keseronokan didiami

Siapa yang mahu berpindah ke negara yang hanya akan membuatkan anda tertekan dan berasa cemas sepanjang masa? Atau negara yang tidak mengutamakan kebajikan rakyat dan menetapkan sempadan yang menyesakkan?

Menurut Laporan Decoding Global Talent 2021, Malaysia terus meningkatkan daya tarikan globalnya kepada pencari kerja yang ingin mencari pekerjaan di negara lain.

Kuala Lumpur berada dalam kedudukan 20 bandar teratas di mana pekerja global ingin berpindah. Ini merupakan lonjakan besar daripada kedudukannya di #42 pada 2018 dan #52 pada 2014.

Kos sara hidup purata dan mampan di Malaysia merupakan faktor utama dalam meningkatkan jumlah ini. Walaupun kadar mungkin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini disebabkan faktor luaran, kos sara hidup masih lebih rendah berbanding Singapura.

Menuntut keperluan penting seperti makanan, tempat tinggal, air, elektrik, pakaian, penjagaan kesihatan dan pendidikan masih dapat dicapai walaupun dengan gaji yang sederhana. Secara keseluruhannya, kebolehcapaian barangan dan perkhidmatan utama ini terus kepada peningkatan kepuasan kerjaya.

Budaya yang pelbagai

Anggap Malaysia sebagai tempat mencairkan budaya. Lokasi geografinya membolehkan penumpuan personaliti dan sistem kepercayaan dari rantau Asia Tenggara – malah dari seluruh dunia. Di dalam negara sendiri, setiap wilayah mempunyai adat dan tradisi yang berbeza.

Peluang adalah tinggi untuk pekerja bekerja dengan kumpulan individu yang pelbagai yang datang dari pelbagai negara, latar belakang dan pengalaman.

Kepelbagaian ini merupakan kelebihan di kebanyakan tempat kerja. Perspektif yang berbeza membantu memperjuangkan kreativiti dan inovasi dalam pasukan.

Jika semua ahli memegang nilai yang sama dan menghasilkan idea yang sama, peluang untuk pertumbuhan dan persaingan akan terhad. Di luar pejabat, seseorang boleh mengembangkan rangkaian mereka dengan mudah dan meneroka lagi kepelbagaian budaya negara.

Baca Lagi | Meta: Peluang atau Bencana

Baca Lagi | 5 Tempat Sakura Terbaik di Singapura

Bahasa yang berbeza-beza

Bahasa Melayu atau Bahasa Melayu ialah bahasa kebangsaan negara. Tetapi anda tidak perlu menerjemahkan segala-galanya untuk menyampaikan idea anda.

Sejurus sebelum anda mencuba dan menterjemah ayat itu, anda akan sangat gembira mengetahui bahawa Malaysia tidak akan memberi anda masa yang sukar dalam hal bahasa pertuturan atau bertulis.

Bahasa Inggeris diterima secara meluas, lebih-lebih lagi di bandar-bandar besar dan kawasan kejiranan bandar. Jangan risau tentang masalah komunikasi dengan penduduk setempat yang anda hadapi sepanjang hari.

Rakyat Malaysia cukup mesra untuk bergurau dengan anda dalam bahasa Inggeris walaupun beberapa perkataan hilang dalam terjemahan. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa negara ini lebih terbiasa dengan bahasa Inggeris British, terutamanya dalam format bertulis, ungkapan dan kiasan.

Selain daripada bahasa Melayu dan Inggeris, anda juga akan bertemu dengan orang yang bertutur dalam bahasa Cina, Tamil dan dialek serantau yang lain.

Pelbagai lagi menekankan kepelbagaian budaya yang dianuti di negara ini. Dan jika anda tertanya-tanya, ayat di atas bermaksud “Tetapi anda tidak perlu menterjemah segala-galanya untuk menyampaikan idea anda”.

Pemandangan yang indah dan aktiviti yang menenangkan

Ingin pergi bercuti hujung minggu yang singkat untuk mengalihkan fikiran anda dari kerja? Anda mempunyai banyak pilihan di sini!

Dalam beberapa minit dari pusat bandar, seseorang boleh melayan mata-dan jiwa mereka-dengan pemandangan indah formasi batu, matahari terbenam yang menenangkan dan pemandangan bandar yang menakjubkan. Ingin menikmati pemandangan dari tarikan semula jadi atau buatan manusia? Pilihan adalah milik anda.

Bayangkan: Suatu hari, anda memakai pakaian korporat anda; keesokan harinya, anda merasakan pasir di jari kaki anda sambil menghirup minuman pilihan anda sambil anda merenung kehidupan. Anda mendapat yang terbaik dari kedua-dua dunia di Malaysia.

Terdapat pilihan untuk pengembara solo, pasangan baru, dan juga keluarga muda. Mahu pergi berkhemah dengan kawan-kawan anda atau meredah denai hutan bersama rakan bekas anda? Atau mungkin anda ingin menunggang di taman tema atau mengalami sukan air yang menggembirakan?

Anda boleh menikmati semua itu di seluruh negara dan kembali ke pejabat dengan lebih semangat dalam langkah anda Isnin depan.

Peluang yang tidak berkesudahan

Hampir tidak ada isu pekerjaan di Malaysia. Apa yang banyak ialah peluang untuk mencari pekerjaan, membina kerjaya, dan mengejar pertumbuhan. Kerana kestabilan keseluruhan negara dan pertumbuhan ekonomi yang berterusan, banyak jenama global dan syarikat antarabangsa memilih untuk mewujudkan kehadiran di Malaysia.

Anda tidak menjangkakan pergolakan politik, inflasi tidak terkawal atau apa-apa jenis gangguan lain di sini–suatu perubahan besar bagi syarikat ini yang tidak mahu gangguan dalam operasi mereka. Perniagaan tempatan begitu bersemangat untuk berkembang dan mengambil lebih ramai bakat. Dan satu kelebihan yang besar? Anda boleh mengharapkan gaji yang kompetitif dan pakej pampasan untuk setiap peringkat pekerjaan.

Sokongan kerajaan

Jika ada satu entiti tempatan yang benar-benar mahu anda meneruskan pekerjaan di Malaysia, itu adalah kerajaan. Mereka terus mewujudkan dasar yang menggalakkan pembangunan bakat dan memastikan pengekalan tenaga kerja. Malaysia mahu meneruskan pertumbuhannya, dan mereka memerlukan orang yang tepat untuk mewujudkannya.

Mereka juga mendesak program tempat kerja baharu yang meletakkan pekerja di pusat. Mengambil cuti kesihatan mental kini lebih diterima di seluruh negara. Orang ramai juga lebih terbuka kepada kerja jauh dan pengaturan yang fleksibel.

Untuk meneruskan usahanya untuk menarik bakat global terkemuka, kerajaan Malaysia telah pun menyusun program MM2H.

Apakah MM2H?

Akronim itu ialah Malaysia My 2nd Home, sebuah program kerajaan yang bertujuan menarik warga asing mencari pekerjaan di negara ini. Terbuka kepada rakyat negara yang diiktiraf oleh Malaysia, MM2H membenarkan “orang asing yang memenuhi kriteria tertentu, tinggal di Malaysia selama mungkin dengan pas lawatan sosial berbilang kemasukan.” Dengan visa khas, warga asing layak bekerja untuk tempoh sepuluh tahun, yang boleh diperbaharui selepas itu.

Keperluan termasuk laporan perubatan, dokumen kewangan, insurans perubatan dan keselamatan atau bon peribadi, bergantung pada proses permohonan yang anda lalui. Terdapat dua cara untuk memohon: Pertama adalah melalui tajaan oleh syarikat swasta Malaysia; yang kedua adalah melalui aplikasi peribadi, yang mengurangkan keperluan untuk agensi pemprosesan pihak ketiga.

Apakah faedah MM2H?

Untuk menarik bakat global terkemuka, kerajaan Malaysia menawarkan faedah berikut di bawah program MM2H:

Cukai – peserta menerima insentif dan pengecualian (mengimport barangan peribadi dan deposit bank)
Pendidikan – tanggungan bawah 21 tahun boleh meneruskan persekolahan di negara ini
Pelaburan – peserta dibenarkan melabur dalam syarikat tempatan dan program kewangan lain
Hartanah – peserta dibenarkan melabur di rumah kediaman dengan harga minimum
Kenderaan – peserta boleh memohon insentif cukai apabila membeli kenderaan baharu atau terpakai
Pembantu rumah – peserta boleh memohon seorang pembantu rumah

Senang kerja di Malaysia? Senarai ini menawarkan jawapan terbaik. Mencari pekerjaan di negara ini memberi ganjaran untuk kerjaya dan kehidupan peribadi anda. Jika anda sedang mencari destinasi di mana anda boleh membina asas yang baik untuk masa depan anda, anda sudah tahu ke mana hendak pergi.

Read Previous

5 Tempat Sakura Terbaik di Singapura

Read Next

Bagaimana untuk menjadi Viral di TikTok

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.