The Malaysia Post

Meta: Peluang atau Bencana

Platform Meta

Minggu ini, Meta Platforms (FB) — sebelumnya dikenali sebagai Facebook — membuat berita besar kerana sahamnya mencecah lebih daripada 25% pada pendapatan dan prospek yang mengecewakan.

Di LikeFolio, kami berkecuali terhadap syarikat yang memasuki laporan ini.

Tetapi selepas potongan rambut 25% dalam harga saham, sudah tiba masanya untuk melihat sama ada pivot syarikat ke wilayah “metaverse” mempunyai peluang untuk membayar.
Berikut ialah tiga perkara yang diberitahu oleh data cerapan pengguna kami:

Mereka Menangkap Gelombang Web3 Awal

Konsep Web 3.0, visi bersama untuk fasa internet seterusnya, baru sahaja memasuki leksikon popular apabila pengumuman penjenamaan semula Meta digugurkan.

Ia boleh dipertikaikan sama ada penjenamaan semula FB adalah pemangkin kepada lonjakan yang terhasil dalam kesedaran Web 3.0, tetapi hasilnya kekal:

Dengan pertukaran nama yang mudah, gergasi Web 2.0 berpusat berjaya melampirkan dirinya kepada revolusi terpencar Web 3.0.

Meta bukan hanya bercakap cakap, sama ada.

Penjenamaan semulanya mencerminkan penjajaran semula radikal keutamaan syarikat.

Baca Lagi | Peserta untuk pelakon Zul Ariffin Affection in Reality Dating rancangan ‘Pencuri Hati’

Baca Lagi | Badan Peguam Malaysia Mengalu-alukan Cadangan oleh Negeri

Kepimpinan Realiti Vitrual

Perniagaan VR Meta, yang bermula dengan pengambilalihan Oculus pada 2014, telah menjadi tumpuan.

Mengenai laporan pendapatan terbaharunya, Mark Zuckerberg mengangkat produk VR dan AR syarikat sebagai “platform asas untuk metaverse.”

Postur ini telah membantu untuk meningkatkan Buzz pengguna dalam tempoh terdekat:

Meta Quest (dahulunya Oculus Quest) menyebut berada pada paras tertinggi sepanjang masa, meningkat +72% QoQ dan +82% YoY pada purata pergerakan 90 hari.

Meta telah sangat berkesan dalam memfokuskan semula perhatian orang ramai terhadap aspek baharu perniagaannya — seperti realiti maya.

Malangnya, ada sebab kukuh mereka mahu pelabur melihat perkara baharu yang berkilat dan bukannya perniagaan tradisional mereka.

Perniagaan Teras mereka Dibakar

Perniagaan warisan Meta, media sosial, menghadapi kemerosotan pendapatan yang serius di tangan sekatan privasi iOS.

Ciri Kekili Facebook yang agak baharu telah ditekankan sebagai kawasan utama untuk pengembangan dan cara untuk menarik pangkalan pengguna yang lebih muda.

Sebutan Gelendong Dasar menunjukkan penerimaan yang menjanjikan: +19% QoQ (MA 90 hari).

Namun bekas jenama senama itu masih kalah dengan pengguna Amerika dari semua peringkat umur, ketinggalan Instagram dari segi pertumbuhan permintaan YoY.

Ia masih harus dilihat sama ada Meta boleh secara berkesan beralih daripada perniagaan tradisionalnya dan menyampaikan gembar-gembur metaverse.

Peralihan telah pun bergelombang, untuk sekurang-kurangnya.

Walau bagaimanapun, kami akan memerhatikan dengan teliti tanda-tanda berterusan bahawa Platform Meta boleh memenuhi nama baharunya… dan memberikan pulangan luar biasa untuk pelabur dari sini.

Read Previous

Badan Peguam Malaysia mengalu-alukan seruan Raja untuk melucutkan kuasa PM

Read Next

5 Tempat Sakura Terbaik di Singapura

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.