The Malaysia Post

Badan Peguam Malaysia mengalu-alukan seruan Raja untuk melucutkan kuasa PM

Badan Peguam Malaysia Mengalu-alukan Cadangan oleh Negeri Sembilan

Badan Peguam Malaysia hari ini menyambut baik cadangan Raja Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Tuanku Munawir untuk meningkatkan kebebasan mahkamah dengan mengurangkan kuasa perdana menteri untuk melantik ahli Jawatankuasa Pelantikan Kehakiman (JAC).

Presidennya Karen Cheah Yee Lyn memanggil nasihat untuk pembaharuan JAC tepat pada masanya, dengan menyatakan bahawa gesaan untuk meminda undang-undang yang memberi kuasa kepada perdana menteri untuk melantik lima daripada sembilan ahli dalam JAC bermula lebih empat tahun lalu.

“Majlis Peguam Malaysia sentiasa mempunyai kebimbangan berkaitan proses pelantikan hakim, yang sepatutnya sentiasa bebas daripada pengaruh Eksekutif, kerana tujuan asas di sebalik penubuhan JAC adalah untuk mengekalkan pemisahan antara Badan Perundangan, Badan Kehakiman. , dan Eksekutif untuk memastikan ketelusan di semua peringkat,” katanya dalam satu kenyataan.

Mengurangkan Campurtangan Politik

Beliau berkata Badan Peguam Malaysia sejak 2018 telah menyerahkan kertas komprehensif kepada Jawatankuasa Pembaharuan Institusi (IRC) untuk mencadangkan idea untuk mengurangkan campur tangan politik dan mengukuhkan institusi demokrasi di Malaysia.

Sebagai pengerusi mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-260 semalam, Tuanku Muhriz mencadangkan peranan perdana menteri dilucutkan jawatan dalam melantik ahli JAC, panel yang mencalonkan bakal hakim baharu.

Baca Lagi | Saham Asia Bergelora sebagai Pelabur Berhati-hati selepas Data China Mengecewakan

Baca Lagi | Peserta untuk pelakon Zul Ariffin Affection in Reality Dating rancangan ‘Pencuri Hati’

Beliau telah menekankan tentang kepentingan memastikan agensi penguatkuasaan dan badan kehakiman bebas dan bebas daripada pengaruh luar.

Badan Peguam Malaysia berkata ia telah menyerahkan lebih daripada 60 kertas kerja untuk “memulakan kemajuan dalam usaha ke arah negara yang matang dan benar-benar demokratik”, antaranya kertas kerja menyokong semakan semula Akta Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman 2009.

JAC Mencerminkan Kepelbagaian

Badan itu juga telah menganjurkan JAC yang lebih inklusif, yang sepatutnya mencerminkan kepelbagaian negara. “Ini bermakna kemasukan spektrum luas penduduk Malaysia yang kaya dengan budaya dan agama, dan mencerminkan keseimbangan jantina dan bidang amalan profesional yang baik,” kata Cheah.

JAC mempunyai sembilan anggota, empat daripadanya adalah hakim paling kanan di Malaysia, manakala lima lagi dilantik oleh perdana menteri.

Amaran oleh Malaysian Bar

Badan Peguam Malaysia telah memberi amaran bahawa pemilihan orang terkemuka membuka kemungkinan bahawa bekas anggota eksekutif dan perkhidmatan awam, ahli Parlimen dan ahli politik lain boleh menduduki JAC, yang boleh membawa kepada campur tangan politik.

“Majlis Peguam Malaysia sekali lagi menegaskan bahawa kuasa PM dalam pemilihan kehakiman dan proses pelantikan di bawah Akta JAC disingkirkan, untuk memastikan kebebasan JAC untuk menjalankan hal ehwalnya sendiri, dan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengenai perkara-perkara penting. mungkin terlibat untuk menyediakan semak dan imbangan.

“Pembaharuan ini perlu untuk menegakkan kebebasan Badan Kehakiman,” kata Cheah.

Read Previous

Peserta untuk pelakon Zul Ariffin Affection in Reality Dating rancangan ‘Pencuri Hati’

Read Next

Meta: Peluang atau Bencana

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.