The Malaysia Post

Setahun kemudian, penganalisis melihat PM Ismail Sabri secara senyap-senyap mengemudi negara ke arah yang betul

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob adalah pilihan yang tidak dijangka untuk menggantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin, tetapi pemerhati politik percaya pelantikannya sebagai perdana menteri Malaysia yang kesembilan tahun lepas memastikan negara terus maju melalui krisis ekonomi dan politik di dalam dan di peringkat global.

Sebagai perdana menteri pertama yang tidak menjadi ketua parti politik, penganalisis yang dihubungi Malay Mail berkata naib presiden Umno itu setakat ini berjaya menahan tekanan partinya sendiri untuk mengadakan pilihan raya kebangsaan awal malah memperkenalkan beberapa reformasi institusi penting melalui perjanjian dengan Pembangkang persekutuan demi kestabilan kerajaan.

“Itulah kebaikannya, dia adalah seorang penstabil dari segi perselisihan antara Bersatu-Umno atau Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kerajaan,” kata Azmi Hassan, seorang felo kanan di Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara.

“Beliau adalah perdana menteri yang dipilih kerana beliau diterima oleh semua, sama ada PN, BN atau Pembangkang,” tambahnya, merujuk kepada gabungan Perikatan Nasional pimpinan Bersatu dan Barisan Nasional pimpinan Umno yang mempunyai kawalan bersama dalam kerajaan.

Azmi berkata, Memorandum Persefahaman untuk Transformasi dan Kestabilan Politik dengan Pakatan Harapan ditandatangani sama sekali pada September lalu boleh dikaitkan dengan Ismail Sabri yang mengetuai kerajaan, walaupun beliau berkata gencatan senjata yang tidak pernah berlaku sebelum ini tidak berjalan lancar.

Beliau juga menyatakan bahawa di bawah kepimpinan Ismail Sabri, Malaysia telah dapat mengawal paras inflasi sambil mengekalkan subsidi untuk bahan api, berbanding negara lain yang bergelut dengan peningkatan kos tenaga.

“Ismail menunjukkan sikap prihatinnya terutama kepada mereka yang memerlukan dengan meningkatkan bantuan Bantuan Keluarga Malaysia dan mengekalkan subsidi minyak masak dan petrol apabila kerajaan lain tidak,” tambahnya.

Bantuan Keluarga Malaysia, lebih dikenali sebagai BKM tempatan, adalah inisiatif bantuan tunai langsung di bawah konsep “Keluarga Malaysia” Ismail Sabri yang disasarkan untuk memberi manfaat kepada penerima gaji Malaysia dalam 40 peratus terbawah.

Diumumkan semasa pembentangan Bajet 2022 di Parlimen tahun lepas, bayaran pertama telah dikeluarkan pada 28 Mac tahun ini, dengan pusingan kedua diperintahkan apabila harga ayam dan telur — barangan terkawal — melonjak melebihi siling yang ditetapkan kerajaan untuk runcit.

Penganalisis politik Universiti Kebangsaan Malaysia Kartini Aboo Talib memuji Ismail Sabri kerana memperbesarkan konsep “Keluarga Malaysia” kepada “Keluarga Global” sebagai instrumen untuk kestabilan politik dalam Asean semasa era Covid-19.

Beliau menambah bahawa Malaysia juga mendapat pujian daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia untuk kadar vaksinasi Covid-19 sebanyak 99 peratus.

“Selain itu, beliau mengetuai Malaysia dalam Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik 2021 dan komited untuk memastikan Malaysia akan menjadi negara yang berdaya tahan selepas krisis kesihatan. Beliau menguruskan inflasi dengan semua sokongan daripada pakar, yang telah membantu negara mengawal inflasi pada 2.48 peratus berbanding harga pengguna di Amerika Syarikat, iaitu sehingga 9.1 peratus, peningkatan paling ketara dalam tempoh 40 tahun,” katanya. .

Bagaimanapun, beliau memerhatikan bahawa di sebalik penerimaan umum dalam kalangan ahli politik Ismail Sabri sebagai PM, beliau tidak terlepas daripada kritikan.

“Ironinya, kritikan itu tidak adil kepadanya. Subsidi yang disasarkan beliau dikecam, namun ia boleh dilaksanakan dalam membantu golongan memerlukan dan negeri mengawal bajet yang terhad kerana menguruskan negeri dan belanjawannya dan rakyat sendiri mencabar,” kata Kartini kepada Malay Mail.

Pembina negara secara kebetulan

Saintis politik Universiti Sains Malaysia Ahmad Fauzi Abdul Hamid berkata bahawa keupayaan Ismail Sabri untuk mengharungi badai yang menggoncang kestabilan politik Malaysia mungkin telah membantu lelaki berusia 62 tahun itu meningkatkan sokongannya di kalangan rakyat Malaysia.

“Dalam cara yang agak pelik, boleh dikatakan bahawa sumbangan paling ketara Ismail Sabri kepada pembinaan negara adalah pendirian tegas beliau untuk tidak campur tangan dalam proses kehakiman yang berlaku terhadap bekas dan kini bosnya dalam Umno, menahan tekanan untuk berbuat demikian. jadi daripada unsur feudalisme dalam parti,” katanya merujuk kepada Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi masing-masing.

Kedua-dua Najib dan Ahmad Zahid telah digelar sebagai ketua “kelompok mahkamah”, satu eufemisme bagi ahli politik Umno dengan tuduhan rasuah dan salah guna kuasa lain yang tergantung di kepala mereka.

“Sikap Ismail telah mendapat kekaguman daripada pemerhati senyap dan ahli Umno yang lebih muda yang sedar bahawa Umno tidak boleh menjalani reformasi selagi mereka terus menunjukkan kesetiaan kepada pemimpin mereka yang dihina dalam kedaulatan undang-undang,” kata Ahmad Fauzi.

“Mempunyai seseorang seperti Ismail Sabri yang enggan bersujud kepada apa yang dipanggil ‘kelompok mahkamah’ memberi mereka dan Umno sedikit harapan untuk masa depan,” tambahnya.

Oh Ei Sun, seorang felo kanan di Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, berkongsi pandangan yang sama.

“Mungkin sumbangan terbesar ialah ketidaktindakannya, yang contohnya membolehkan badan kehakiman menjadi lebih bebas dan kita harus mengucapkan tahniah kepadanya atas kemahuan politik dalam melihat melalui kelulusan undang-undang anti-lompat,” kata Oh kepada Malay Mail.

Beliau memuji kerajaan Ismail Sabri kerana menunjukkan kekukuhan politiknya dalam membentangkan Rang Undang-undang Anti-Lompat Parti, yang berlayar melalui Dewan Rakyat bulan lepas untuk menghalang penggubal undang-undang yang dipilih daripada menukar kesetiaan politik mereka sesuka hati, sekali gus mengancam kestabilan kerajaan — seperti yang telah dilihat dengan kejatuhan gabungan Pakatan Harapan hanya 22 bulan selepas ia memenangi Pilihan Raya 2018, dan penggulingan berturut-turut pentadbiran Muhyiddin yang menggantikannya 18 bulan kemudian.

Tetapi Oh berkata Ismail Sabri harus berhati-hati untuk tidak membiarkan hasratnya mempromosikan agenda Bumiputera atau Bahasa Melayu sebagai lingua franca di luar kawalan.

“Keadaan beliau boleh dipertingkatkan lagi sekiranya beliau berhenti melayan perkauman dengan program Bumi Mall atau ‘Gunakan Bahasa Melayu Sahaja”. Ia jelas tidak berjaya kerana orang Melayu masih menyokong Najib, yang secara kebetulan bertutur dalam bahasa Inggeris yang sempurna,” katanya.

Shazwan Mustafa Kamal, pengarah bersekutu dengan Vriens & Partners — dasar awam, hal ehwal kerajaan dan perundingan risiko politik — berkata sumbangan terbesar Ismail Sabri pada tahun pertamanya sebagai PM menunjukkan beliau mempunyai kemahuan politik untuk meneruskan reformasi institusi dan kesihatan.

“Dia tahu dia memerlukan sokongan dwipartisan untuk meluluskan Belanjawan tahunan, dan sokongan itu terletak pada reformasi utama yang perlu ditangani.

“Beliau menunjukkan kemahuan politik dalam mendorong mereka, seperti yang dibuktikan oleh persidangan parlimen yang lalu. Jika beliau berpegang kepada penangguhan pilihan raya sehingga tarikh tamat Generasi, Rang Undang-undang Pembiayaan Politik dan had penggal bagi jawatan perdana menteri, ini menetapkan beliau untuk penggal kedua memegang jawatan,” katanya.

Idea untuk menghadkan perdana menteri kepada dua penggal, atau kira-kira 10 tahun, adalah antara syarat yang dipersetujui dalam perjanjian kerjasama kerajaan yang ditandatangani tahun lepas manakala Ismail Sabri berminat untuk memperkenalkan undang-undang untuk mengawal cara ahli politik membiayai kempen mereka.

“Beliau telah pun menunjukkan kesediaan untuk bekerjasama dengan Pembangkang dalam hal pembuatan dasar dan mengangkat peranan Parlimen dan Jawatankuasa Pilihan Khas,” kata Shazwan.

Bagi memperingati inisiatif “Keluarga Malaysia” Ismail Sabri dan satu tahun beliau memegang jawatan, karnival Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia diadakan di stadium Shah Alam di Selangor yang bermula semalam dan akan diteruskan sehingga esok dari 9 pagi hingga 9 malam.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Polis Sweden menahan remaja lelaki kerana menembak pusat beli-belah

Read Next

Saham rangkaian pawagam kedua terbesar di dunia Cineworld’s kemerosotan pada laporan pemfailan kebankrapan sedang disediakan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.