The Malaysia Post

Polis Sweden menahan remaja lelaki kerana menembak pusat beli-belah

Polis Sweden semalam menahan seorang remaja lelaki kerana membunuh seorang dan mencederakan seorang lagi dalam kejadian tembakan di sebuah pusat beli-belah di bandar selatan Malmo.

Seorang lelaki meninggal dunia akibat kecederaannya dan seorang wanita sedang dirawat di hospital selepas kejadian di pusat Emporia, kata polis.

“Bahaya serta-merta kepada orang ramai dinilai sudah berakhir,” kata polis dalam satu kenyataan. “Pada masa ini, kejadian itu dianggap berkaitan dengan persekitaran jenayah.” Polis berada di tempat kejadian menyoal saksi dan meneliti bahan daripada kamera pengawasan.

Pembunuhan akibat keganasan kumpulan semakin meningkat di Sweden dan mengatasi kebimbangan pengundi menjelang pilihan raya bulan depan.

Setakat tahun ini, 44 orang telah ditembak mati di Sweden, hampir kesemuanya berkaitan dengan jenayah kongsi gelap yang disyaki, menurut polis. Itu berbanding 46 untuk semua tahun 2021.

Wakil dari polis dan bandar Malmo akan mengadakan sidang akhbar pagi ini.

Terdahulu, polis berkata mereka telah mengepung kawasan itu dan meminta orang ramai mengelak daripada pergi ke pusat membeli-belah.

Polis tidak segera menjawab permintaan untuk mendapatkan ulasan lanjut.

Read Previous

Man United bersetuju untuk menandatangani pemain tengah Real Madrid, Casemiro

Read Next

Setahun kemudian, penganalisis melihat PM Ismail Sabri secara senyap-senyap mengemudi negara ke arah yang betul

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.