The Malaysia Post

Man United bersetuju untuk menandatangani pemain tengah Real Madrid, Casemiro

Manchester United berkata pada hari Jumaat mereka telah bersetuju untuk menandatangani pemain tengah Real Madrid, Casemiro dalam perjanjian bernilai sehingga £60 juta (RM318 juta).

Pengurus United, Erik ten Hag terdesak untuk mendapatkan pemain tengah bertahan sejak mengambil alih tugas di Old Trafford dan akhirnya bersetuju dengan Casemiro selepas gagal mendapatkan pemain Barcelona, ​​Frenkie de Jong.

United yang bermasalah, yang menduduki tangga terbawah Liga Perdana selepas kekalahan memalukan menentang Brighton dan Brentford, bersedia membayar awal £50 juta.

Yuran keseluruhan akan meningkat sebanyak £10 juta lagi jika klausa tertentu dalam kontrak dipenuhi.

Casemiro telah ditawarkan kontrak empat tahun dengan pilihan lanjutan 12 bulan lagi, dengan perpindahan tertakluk kepada persetujuan terma peribadi.

Pemain berusia 30 tahun itu menyertai Real dari Sao Paulo pada 2013 dan telah menjadi tokoh penting di bahagian tengah kelab Sepanyol itu, memenangi lima kejuaraan Liga Juara-Juara.

“Manchester United dengan sukacitanya mengumumkan bahawa kelab itu telah mencapai persetujuan dengan Real Madrid untuk perpindahan Casemiro,” kata kenyataan dari United.

“Pemindahan itu tertakluk kepada persetujuan terma peribadi, keperluan visa UK dan perubatan.”

Ten Hag enggan membincangkan perpindahan itu pada sidang akhbarnya awal pada hari Jumaat, tetapi bos Real, Carlo Ancelotti lebih tegas apabila bercakap kepada media di Sepanyol.

“Saya telah berbincang dengannya pagi ini. Dia mahu mencuba cabaran baharu, peluang baharu,” kata Ancelotti.

“Kelab memahaminya. Dengan semua yang dia lakukan untuk kelab ini dan orangnya, kami harus menghormatinya.

“Jika dia tidak kekal, kami akan mempunyai rasa terima kasih yang besar kepadanya untuk semua yang dia lakukan. Kami mempunyai pengganti dalam skuad.”

Real Madrid berkata mereka akan mengadakan “penghormatan dan perpisahan” kepada Casemiro pada hari Isnin yang akan dihadiri oleh presiden kelab, Florentino Perez.

Dalam satu kenyataan, kelab gergasi Sepanyol itu menggelarnya “salah seorang pemain paling transendental dalam salah satu tempoh paling penting dan berjaya dalam sejarah kita.”

“Real Madrid adalah dan akan sentiasa menjadi rumahnya, dan kami mendoakan semoga dia dan semua keluarganya berjaya dalam babak baharu dalam hidupnya ini,” tambahnya.

Casemiro bermain bersama bintang United semasa Cristiano Ronaldo dan Raphael Varane di ibu negara Sepanyol.

Ketibaan beliau akan mengisi kekosongan di bahagian tengah Ten Hag selepas mengejar De Jong yang berpanjangan berakhir dengan kegagalan.

Kekayaan pengalaman dan kejayaan Casemiro di peringkat tertinggi akan menjadikannya sebagai pemain permulaan dan bukannya sama ada Fred atau Scott McTominay di bahagian tengah.

Dia tidak mungkin dapat bermain untuk perlawanan United seterusnya menentang musuh ketat Liverpool di Old Trafford pada hari Isnin.

Sebaliknya, penampilan pertama Casemiro boleh datang di Southampton dalam Liga Perdana pada 27 Ogos.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Menteri Sumber Manusia: Skim simpanan untuk pekerja asing bagi memastikan mereka pulang ke tanah air selepas 10 tahun

Read Next

Polis Sweden menahan remaja lelaki kerana menembak pusat beli-belah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.