The Malaysia Post

Saham rangkaian pawagam kedua terbesar di dunia Cineworld’s kemerosotan pada laporan pemfailan kebankrapan sedang disediakan

Cineworld Group, pengendali rantaian pawagam kedua terbesar di dunia, sedang bersedia untuk memfailkan muflis, lapor Wall Street Journal (WSJ) semalam, hanya beberapa hari selepas memberi amaran bahawa kekurangan blockbuster akan mencecah kecairannya dalam tempoh terdekat.

Cineworld enggan mengulas mengenai laporan WSJ itu.

Saham dalam syarikat tersenarai di London itu merosot lebih 81 peratus kepada rekod terendah 1.8 pence selepas WSJ berkata Cineworld dijangka memfailkan petisyen Bab 11 di Amerika Syarikat dan juga sedang mempertimbangkan prosiding insolvensi di UK.

Pada tahun 2020, ketika dunia sedang memerangi wabak itu, Cineworld berjuang untuk bertahan daripada kejatuhan coronavirus dalam pembikinan filem dan pawagam kerana penutupan menghalang penonton daripada keluar.

Syarikat itu, yang beroperasi di bawah jenama Cinema City, Picturehouse, Regal dan Yes Planet, telah menyaksikan kekurangan filem bajet besar yang telah mengurangkan kemasukan dan mengurangkan peluang untuk bangkit daripada paras terendah pandemik.

Pengendali rangkaian pawagam telah melihat kejatuhan kerana penonton telah menjadi ketagih untuk menstrim filem di rumah.

“Kami tidak mempunyai apa-apa untuk ditambah selain daripada kenyataan yang kami buat pada hari Rabu,” kata jurucakap syarikat itu.

Hutang bersih berjumlah AS$8.9 bilion (RM39.8 bilion), termasuk liabiliti pajakan sebanyak AS$4.84 juta, pada akhir 2021, dengan tunai dan tunai terhad sebanyak AS$354.3 juta.

Cineworld juga menghadapi kewajipan pembayaran kepada bekas pemegang saham bahagian AS Regal dan kemungkinan denda berjuta-juta dolar dalam pertikaian dengan Cineplex Kanada.

Pengiraan refinitiv memberikan Cineworld skor kredit gabungan 1, menunjukkan ia berkemungkinan besar akan lalai pada tahun hadapan.

Cineworld telah menghubungi peguam dari Kirkland & Ellis LLP dan perunding dari AlixPartners untuk menasihati proses kebankrapan, kata WSJ, memetik orang tidak dikenali yang biasa dengan perkara itu.

AlixPartners enggan mengulas, manakala Kirkland & Ellis LLP tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Cineworld berkata pada hari Rabu ia sedang berbincang mengenai potensi pembiayaan atau penstrukturan semula kunci kira-kiranya, tetapi menyatakan risiko kepada pemegang saham “pencairan yang sangat ketara” kepentingan mereka.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Setahun kemudian, penganalisis melihat PM Ismail Sabri secara senyap-senyap mengemudi negara ke arah yang betul

Read Next

Wan Junaidi: Pindaan undang-undang kewarganegaraan bukan soal menukar satu perkataan, proses melangkaui kerajaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.