The Malaysia Post

Wan Junaidi: Pindaan undang-undang kewarganegaraan bukan soal menukar satu perkataan, proses melangkaui kerajaan

Jalan untuk meminda undang-undang kewarganegaraan negara, yang tidak memihak kepada ibu Malaysia yang mempunyai anak di luar negara, bukanlah jalan yang lancar dan memerlukan beberapa proses, kata menteri de facto undang-undang, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Bercakap pada Simposium Keluarga Malaysia di sini, Wan Junaidi berkata bahawa pindaan kepada undang-undang yang diperlukan sedang dalam kajian, dan kerajaan sedang berusaha untuk menangani semua isu berkaitan perkara itu.

“Pindaan perlembagaan mengenai kewarganegaraan kanak-kanak, ini juga masih dalam kajian. Saya akan tetap dengan jawatankuasa yang diarahkan oleh Kabinet untuk dibentuk melalui penubuhan jawatankuasa teknikal untuk menjalankan kajian terperinci. Apa yang perlu kita lakukan ialah meneliti jenis pindaan perlembagaan yang diperlukan. Ia tidak semudah yang didakwa ramai — hanya ubah satu perkataan.

“Seseorang bertemu saya beberapa hari lalu ketika saya menghadiri acara untuk meraikan hari kebangsaan Singapura. Orang itu berkata hanya satu perkataan. Tidak, kerana berhubung dengan pindaan perlembagaan yang dikaitkan dengan kewarganegaraan, ia melangkaui kerajaan kepada Majlis Raja-Raja dan lain-lain.

“Jadi banyak lagi perkara yang perlu dilakukan sebelum kita berjanji akan sampai ke Parlimen. Tetapi ini adalah dalam rangka kerja yang kami anggap kritikal dan mesti ditangani kerana ia mempengaruhi terlalu banyak.

“Saya telah menyaksikannya sendiri. Saya tidak boleh terima apa yang ibu-ibu ini alami. Bukan di luar negara, mereka ada di Malaysia sekarang. Ibu-ibu ini, anak mereka bukan warganegara Malaysia,” katanya.

Wan Junaidi menambah, isu itu mesti ditangani secara profesional, rasional dan kemanusiaan.

“Jadi saya nak beritahu ibu-ibu yang jumpa saya ni. Tolonglah. Cukup. Pada penghujung hari, bukan sahaja anda yang menangis; Saya juga menangis,” tambahnya.

Mahkamah Rayuan, dalam keputusan majoriti pada 5 Ogos, menyaksikan dua hakim memutuskan bahawa anak ibu Malaysia yang dilahirkan di luar negara tidak boleh menjadi warganegara Malaysia secara automatik.

Datuk S. Nantha Balan adalah satu-satunya hakim dalam panel yang tidak bersetuju, menunjukkan bahawa undang-undang kewarganegaraan Malaysia mendiskriminasi wanita Malaysia dengan tidak membenarkan mereka menurunkan kewarganegaraan kepada anak-anak mereka yang dilahirkan di luar negara.

Kumpulan advokasi Family Frontiers dan enam ibu warga Malaysia, yang telah meneruskan kes mahkamah, akan merayu keputusan itu di Mahkamah Persekutuan.

Undang-undang kewarganegaraan Malaysia di bawah Perlembagaan Persekutuan hanya menetapkan mempunyai “bapa” Malaysia sebagai syarat untuk orang yang dilahirkan di luar negara layak secara automatik sebagai warganegara Malaysia.

Berdasarkan undang-undang kewarganegaraan ini, kerajaan Malaysia terus menggunakan dasar hanya membenarkan anak-anak bapa Malaysia yang dilahirkan di luar negara secara automatik menjadi rakyat Malaysia.

Kerajaan Malaysia tidak meminda Perlembagaan Persekutuan untuk membenarkan anak-anak ibu Malaysia yang dilahirkan di luar negara secara automatik menjadi rakyat Malaysia.

Ia juga enggan mentafsir undang-undang kewarganegaraan dengan cara yang membolehkan ibu Malaysia mewariskan kewarganegaraan mereka kepada anak yang dilahirkan di luar negara.

Read Previous

Saham rangkaian pawagam kedua terbesar di dunia Cineworld’s kemerosotan pada laporan pemfailan kebankrapan sedang disediakan

Read Next

Taiwan berkata lima pesawat China melintasi garisan median Selat Taiwan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.