The Malaysia Post

Peguam SRC Najib, Hisyam berkata kenyataan presiden Badan Peguam Malaysia ‘sangat memfitnah’, membayangkan beliau mungkin menyaman

Peguam Datuk Hisyam Teh Poh Teik hari ini menyatakan beliau mungkin memfailkan saman fitnah terhadap presiden Badan Peguam Malaysia Karen Cheah Yee Lynn berhubung kenyataannya mengenai beliau berhubung rayuan SRC International Datuk Seri Najib Razak.

Dalam satu kenyataan yang diberikan kepada Malay Mail, Teh berkata Cheah “akan mendengar daripada saya juga”.

“Siaran akhbarnya pada 19 Ogos 2022 telah menyerang saya dan pasukan undang-undang saya dalam istilah yang paling kuat, pendirian yang nakal dan sangat memfitnah.

“Dia perlu mewajarkan kecamannya di mahkamah undang-undang,” kata Teh dalam kenyataan itu.

Kenyataan Teh dibuat hanya sehari selepas dilaporkan bahawa bekas pasukan peguam Najib untuk kes SRC telah menghantar surat undang-undang untuk menuntut permohonan maaf daripada Cheah.

Sebelum ini, peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dan firma guamannya Shafee & Co telah mewakili Najib sejak Julai 2018 apabila dia didakwa atas penyelewengan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd dan juga pernah menjadi peguamnya sepanjang perbicaraan di Mahkamah Tinggi dan pada rayuannya di Mahkamah Rayuan.

Firma guaman Shafee pada mulanya bersedia untuk rayuan terakhir Najib bagi kes SRC di Mahkamah Persekutuan, tetapi pada 25 Julai dia telah melepaskan Shafee dan firma guamannya.

Najib sebaliknya pada 26 Julai secara rasmi mengupah firma guaman bekas menteri undang-undang Datuk Zaid Ibrahim Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Partners (ZIST) sebagai peguamnya untuk kes SRC.

Peguam secara rasmi dalam rekod untuk pasukan peguam Najib dalam rayuan akhir SRC kemudian menjadi Liew Teck Huat dari ZIST dan Rueben Mathiavaranam sebagai peguam cara dan Hisyam, yang berasal dari firma guamannya sendiri Hisyam Teh.

Pasukan peguam baharu itu mahu Mahkamah Persekutuan menangguhkan pendengaran rayuan SRC berikutan perubahan keseluruhan pasukan undang-undang dan kerana mereka mahukan lebih masa untuk membuat persediaan bagi kes itu.

Tetapi selepas Mahkamah Persekutuan pada 16 Ogos enggan membenarkan permintaan pasukan peguam Najib untuk menangguhkan pendengaran rayuan akhir SRC yang telah dijadualkan empat bulan lalu, Najib pada 19 Ogos secara mengejut telah melepaskan ZIST daripada bertindak sebagai peguam caranya.

Pada 18 Ogos, Mahkamah Persekutuan juga telah memutuskan untuk tidak membenarkan Hisyam melepaskan dirinya sebagai peguambela Najib dan beliau kekal dalam rekod sebagai peguam untuk Najib dalam rayuan terakhir SRC.

Selepas mendengar hujahan lisan pihak pendakwaan dan dengan Hisyam memilih untuk bergantung kepada hujahan bertulis Shafee di peringkat Mahkamah Rayuan tanpa menambah hujahan lanjut, Mahkamah Persekutuan pada 23 Ogos mengekalkan sabitan dan hukuman penjara dan denda RM210 juta dalam kes SRC.

Pada 19 Ogos, Cheah bagi pihak Badan Peguam Malaysia telah mengeluarkan kenyataan akhbar, yang menyentuh perbicaraan rayuan terakhir SRC Najib dan telah mencadangkan bahawa peguamnya telah didakwa bertindak secara tidak profesional dalam mengendalikan kes itu dan mencadangkan mereka mungkin perlu menghadapi tindakan tatatertib.

Antara lain, Cheah telah menekankan bahawa Kaedah-Kaedah Profesion Undang-undang (Amalan dan Etiket) 1978 memerlukan peguam baharu yang mengambil alih sesuatu kes hanya menerima kes tersebut sekiranya mereka yakin secara munasabah boleh hadir pada tarikh perbicaraan yang ditetapkan oleh mahkamah dan untuk membuat segala usaha untuk bersedia untuk percubaan pada hari yang ditetapkan.

Semalam, dilaporkan ZIST pada 26 Ogos lalu mengeluarkan surat tuntutan kepada Cheah.

Dalam surat yang dikeluarkan bagi pihak Zaid, Liew dan Rueben, firma guaman itu telah merujuk kepada kenyataan Cheah pada 19 Ogos dan berkata kenyataan itu berunsur fitnah terhadap tiga peguam — yang sebelum ini bertindak untuk Najib dalam kes SRC.

Surat undang-undang itu juga menuntut Cheah menerbitkan penarikan balik dan permohonan maaf sepenuhnya dan tidak berbelah bahagi, dan dia memberi aku janji untuk tidak mengulangi perkataan yang sama atau serupa, dan membayar pampasan kepada mereka.

Surat undang-undang oleh firma guaman itu telah memberi masa tujuh hari kepada Cheah untuk menjawab dan berkata bahawa ia sebaliknya akan memulakan prosiding undang-undang terhadapnya.

Read Previous

Menteri: Akademi Sains Malaysia akan mengesahkan penemuan keciciran pelajar SPM 70 peratus

Read Next

Di Pulau Pinang, makam isteri Kapitan Cina yang berusia 138 tahun dimusnahkan secara senyap-senyap walaupun ada usaha pemeliharaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.