The Malaysia Post

Drama teratas Malaysia untuk ditonton pada tahun 2022

Drama teratas Malaysia untuk ditonton pada tahun 2022
Drama teratas Malaysia untuk ditonton pada tahun 2022.

10 Filem Terbaik untuk Ditonton di Netflix Malaysia

Apakah jenis genre filem yang ada pada Netflix?
Netflix membawa sekumpulan genre filem dalam perkhidmatan penstriman mereka. Beberapa genre tipikal yang tersedia untuk ditonton di Netflix ialah Aksi & Pengembaraan, Seram, Drama, Klasik, Anime, Kanak-kanak & Keluarga, Komedi dan Dokumentari. Subgenre filem lain di Netflix termasuk Komedi Romantik, Thriller Seram dan drama Pengembaraan.

1. John Wick

Diarahkan oleh: Chad Stahelski

Dibintangi: Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Alfie Allen, Adrianne Palicki, Bridget Moynahan, Dean Winters, Ian McShane, John Leguizamo, Willem Dafoe.

Tarikh keluaran: 24 Oktober 2014

Genre: Neo-noir aksi thriller

Masa berjalan: 101 minit

Skor IMDB: 7.4/10

Sinopsis

John Wick, yang dilakonkan oleh Keanu Reeves, adalah seorang pembunuh upahan yang sudah bersara dan terkenal yang telah berkahwin dengan cinta seumur hidupnya. Tragedi berlaku apabila isteri John meninggal dunia, dan John dibiarkan berasa tertekan dan berkabung. Apabila perusuh ganas dan gengnya membunuh anak anjing John Wick dan mencuri kereta mahalnya, John memilih untuk kembali ke masa lalunya yang ganas dan membalas dendam. Sementara itu, bapa perusuh itu memberikan hadiah yang besar kepada John untuk melindungi anaknya.

2. Ini 40

Diarahkan oleh: Judd Apatow

Dibintangi: Paul Rudd, Leslie Mann, Maude Apatow, Iris Apatow, Jason Segel, Charlyne Yi, Tim Bagley, John Lithgow, Albert Brooks, Megan Fox.

Tarikh keluaran: 21 Disember 2012

Genre: Komedi romantik

Masa berjalan: 133 minit

Skor IMDB: 6.2/10

Sinopsis

Pete dan Debbie, pasangan suami isteri yang sudah lama berkahwin, enggan memasuki usia 40 tahun. Kedua-duanya sedang menuju ke arah pelbagai isu dengan anak-anak mereka yang sukar dikawal, bil yang semakin meningkat, dan kehamilan yang tidak diingini. Filem ini berfungsi sebagai hampir sekuel kepada filem Judd Apatow sebelum ini, Knocked Up. Komedi romantik ini sesuai ditonton selepas penat seharian di pejabat kerana ia akan membuatkan anda ketawa terbahak-bahak.

3. Belle

Diarahkan oleh: Mamoru Hosoda

Dibintangi

Pelakon Jepun: Kaho Nakamura, Takeru Satoh, Kōji Yakusho, Lilas Ikuta, Ryō Narita, Shōta Sometani, Tina Tamashiro, Toshiyuki Morikawa, Fuyumi Sakamoto

Pelakon Inggeris: Kylie McNeill, Paul Castro Jr., Ben Lepley, Jessica DiCicco, Manny Jacinto, Brandon Engman, Hunter Schafer, Chace Crawford, Ellyn Stern

Tarikh keluaran: 16 Julai 2021

Genre: Animasi fantasi fiksyen sains, Anime

Masa berjalan: 124 minit

Skor IMDB: 7.2/10

Sinopsis

Selepas memasuki dunia maya yang menarik dipanggil “U”, seorang pelajar sekolah menengah bangkit dan menjadi penyanyi terkenal di seluruh metaverse maya. Dia dengan pantas memulakan perjalanan yang epik dan mencabar emosi untuk menemui identiti seekor binatang misteri yang mengelak daripada pengawal kejam. Filem animasi Jepun ini menjadi filem ketiga dengan kutipan tertinggi pada 2021 di Jepun, memperoleh lebih ¥6.53 bilion di box office. Bahagian yang paling diremehkan dalam filem ini adalah muzik, kerana lagu-lagu dinyanyikan oleh pelakon yang menyuarakan watak, Belle.

4. Pisau Keluar

Diarahkan oleh: Rian Johnson

Dibintangi: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson, Toni Collette, Lakeith Stanfield, Katherine Langford, Jaeden Martell, Christopher Plummer.

Tarikh keluaran: 27 November 2019

Genre: Jenayah misteri pembunuhan

Masa berjalan: 130 minit

Skor IMDB: 7.9/10

Sinopsis

Filem ini ditulis oleh pengarah, Rian Johnson, dan ia mencatatkan kutipan $311.4 juta di seluruh dunia dengan anggaran $40 juta. Plot filem itu mengikuti novelis jenayah terkenal dan disayangi, Harlan Thrombey, yang ditemui mati di dalam biliknya selepas meraikan ulang tahunnya yang ke-85. Detektif yang diupah untuk kes itu, Benoit Blanc, mendapati bahawa skim jahat terlibat dalam kematian Harlan dan berlumba-lumba untuk menangkap pembunuh itu.

5. Tujuh Tahun Di Tibet

Diarahkan oleh Jean-Jacques Annaud

Dibintangi: Brad Pitt, David Thewlis, BD Wong, Mako, Danny Denzongpa, Victor Wong, Ingeborga Dapkūnaitė, Jamyang Jamtsho Wangchuk

Tarikh Tayangan: 10 Oktober 1997

Genre: Drama perang biografi

Masa berjalan: 136 minit

Skor IMDB: 7.1/10

Sinopsis

Drama biografi ini berdasarkan Heinrich Harrer, seorang pendaki gunung Austria dan pegawai SS dan pengalamannya di Tibet pada tahun 1944 hingga 1951. Filem ini juga berdasarkan memoir Heinrich 1952 dengan nama yang sama, Seven Years In Tibet. Cerita ini menceritakan tentang Heinrich ketika dia keluar dari penjara dan pergi ke Lhasa, sebuah kota suci di Tibet. Dia tidak lama lagi diupah untuk menjadi pengajar kepada Dalai Lama ke-14.

6. Saya Berfikir Untuk Mengakhiri Perkara

Diarahkan oleh: Charlie Kaufman

Dibintangi: Jesse Plemons, Jessie Buckley, Toni Collette, David Thewlis, Guy Boyd

Tarikh keluaran: 4 September 2020

Genre: Thriller psikologi surealis

Masa berjalan: 134 minit

Skor IMDB: 6.6/10

Sinopsis

Selepas melawat harta benda terpencil ibu bapanya bersama pasangan baharunya, seorang wanita muda tidak lama kemudian menimbulkan syak wasangka tentang mereka dan hubungan dia dengan pasangannya. Cerita utama dijalin sepanjang filem dengan adegan seorang janitor yang pergi bekerja, dan pada babak ketiga, kedua-dua jalan cerita bertembung.

7. Pulau Pengatup

Diarahkan oleh: Martin Scorsese

Dibintangi: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Max von Sydow, Michelle Williams, Emily Mortimer, Patricia Clarkson, Jackie Earle Haley, John Carroll Lynch, Joseph Sikora, Ted Levine, Elias Koteas, Ruby Jerins, Robin Bartlett, Curtiss Cook, Christopher Denham

Tarikh keluaran: 19 Februari 2010

Genre: Neo-noir thriller psikologi

Masa berjalan: 139 minit

Skor IMDB: 8.2/10

Sinopsis

Dua marshal AS, Teddy Daniels dan Chuck Aule, dihantar ke pulau terpencil di mana terletaknya suaka. Mereka ditugaskan untuk melihat kehilangan seorang pesakit. Semasa di sana, Teddy mengetahui realiti yang mengejutkan tentang kemudahan itu. Filem ini memperoleh lebih daripada $294 juta di seluruh dunia dan mendapat ulasan yang menggalakkan daripada pengulas. Ia juga dinamakan sebagai salah satu daripada sepuluh filem terbaik 2010 oleh Lembaga Kajian Kebangsaan. Runut bunyi filem itu dipuji kerana penggunaan muzik klasik yang berat, termasuk karya Max Richter, John Cage, Krzysztof Penderecki, György Ligeti dan Gustav Mahler.

8. Pengasuh

Diarahkan oleh: McG

Dibintangi: Samara Weaving, Judah Lewis, Hana Mae Lee, Robbie Amell, Bella Thorne, Andrew Bachelor, Emily Alyn Lind, Leslie Bibb, Ken Marino

Tarikh keluaran: 13 Oktober 2017

Genre: Seram komedi hitam remaja

Masa berjalan: 85 minit

Skor IMDB: 6.3/10

Sinopsis

Cole ialah seorang budak lelaki berusia 12 tahun yang dengan cepat mengetahui bahawa pengasuh yang disayanginya adalah ahli kumpulan kultus syaitan yang membunuh remaja. Sebelum mereka mendapat peluang untuk mengorbankan dia, Cole mesti mengenepikan cintanya untuk pengasuhnya dan melarikan diri daripada cengkaman mereka. Pada 13 Oktober 2017, Netflix mengeluarkan filem itu, dan pengkritik sebahagian besarnya memberikan ulasan yang cemerlang. Terdapat sekuel yang dicipta dipanggil The Babysitter: Killer Queen yang berlaku selepas peristiwa filem pertama. Pasti memberi peluang kepada filem ini dan apabila anda selesai, anda boleh menonton sekuelnya!

9. Binatang Laut

Diarahkan oleh: Chris Williams

Dibintangi: Karl Urban, Zaris-Angel Hator, Jared Harris, Marianne Jean-Baptiste, Jim Carter, Doon Mackichan, Dan Stevens, Kathy Burke

Tarikh keluaran: 8 Julai 2022

Genre: Pengembaraan animasi komputer

Masa berjalan: 119 minit

Skor IMDB: 7.1/10

Sinopsis

Seorang gadis yatim piatu menjadi penumpang kapal pemburu raksasa laut yang terkenal kerana dia diilhamkan oleh makhluk itu. Ini menjadikan dunia pemburu terbalik. Jika anda menyukai filem, How To Train Your Dragon, maka anda harus menonton filem ini. Ini adalah filem yang bagus untuk ditonton bersama kanak-kanak kecil kerana warna-warna cerah dan tema pengembaraan.

10. Saya Ibu

Diarahkan oleh: Grant Sputore

Dibintangi: Clara Rugaard, Luke Hawker, Rose Byrne, Hilary Swank, Hazel Sandery, Maddie Lenton,

Tarikh keluaran: 7 Jun 2019

Genre: Filem thriller fiksyen sains

Masa berjalan: 113 minit

Skor IMDB: 6.7/10

Sinopsis

Selepas manusia musnah, robot yang dipanggil “Ibu” membesarkan seorang anak manusia dan memperlakukannya seperti anak perempuan. Ibu dan anak, “Anak perempuan”, menghabiskan hidup mereka di dalam kubu automatik sambil Ibu mendidik Anak perempuan tentang semua topik. Walau bagaimanapun, apabila orang asing yang misteri memasuki kehidupan mereka dan mendedahkan kebenaran yang membimbangkan kepada Anak Perempuan, hubungan antara Ibu dan Anak perempuan itu terjejas.

Baca Lagi | Cara Mendapatkan Pekerjaan di Upwork sebagai Pemula

Baca Lagi | Meta untuk memotong lebih daripada 11,000 pekerjaan dalam salah satu pemberhentian terbesar tahun ini

Read Previous

Meta untuk memotong lebih daripada 11,000 pekerjaan dalam salah satu pemberhentian terbesar tahun ini

Read Next

Nak Kurus Dengan Cepat? Petua Disokong Sains Ini Boleh Membantu Anda Menurunkan Berat Badan Secara Mampan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.