The Malaysia Post

Penutup 2022: Makanan Teratas Bawah RM10 di Lembah Klang

RM10 sekitar Lembah Klang

Tahun itu adalah kesibukan yang membawa pulang yang akhirnya memberi laluan kepada makan di luar dengan lebih kerap selepas sekatan ditarik balik.

Dengan kenaikan inflasi, banyak tempat terpaksa menaikkan harga. Bagi sesetengah orang, kualiti juga telah terjejas.

Tetapi tidak semuanya hilang. Berikut adalah pilihan utama saya di mana anda boleh mendapatkan hidangan yang memuaskan dengan harga di bawah RM10 di sekitar Lembah Klang:

Kiew Yee Teochew Goreng ‘Kuey Teow’

Terletak dalam kawasan pelancongan Kuala Lumpur, anda akan menemui sebuah gerai yang menggoreng salah satu char kway teow terbaik di bandar.

Walaupun ia bukan gaya Pulau Pinang yang lebih popular, kuda hitam yang dilabel sebagai gaya Teochew ini menewaskan pesaing mereka dengan kuali yang sukar difahami itu.

Ia memerlukan kemahiran yang hebat untuk menggunakan kuali untuk menyemai mi ringkas dengan rasa dan aroma sedemikian rupa sehingga anda tidak memerlukan banyak bahan. Bahagian kecil memberi makan anda cukup baik dengan hanya RM7. Sebahagian besar ialah RM8.

Jika anda berasa memanjakan, masukkan telur goreng dengan pusat buih dengan harga RM1.50 untuk menambah makan tengah hari anda. Anda tidak akan menyesal.

Dapur Hema

Tolak “glamour” makan di atas daun pisang untuk pilihan yang lebih baik dan lebih mesra dompet ini. Gerai ini menjual Nasi Campur India gaya rumah di mana anda mendapat hidangan yang mengenyangkan perut dari RM7.50 dan seterusnya.

Pinggan nasi anda akan disimbah dengan kari, ayam dan sayur pilihan anda dengan harga RM7.50. Terdapat juga poppadom juga.

Pilih daripada tiga jenis ayam daripada ayam varuval mereka, kari ayam atau ayam pudina. Ayam varuval adalah pilihan saya kerana rempah ratusnya yang harum.

Atau jika anda suka, terdapat juga ikan kembung dengan harga RM7.50 dengan sayur-sayuran pilihan anda. Dan jika anda sanggup meningkatkan bajet anda kepada RM10, terdapat babi hutan untuk dinikmati.

Pada waktu pagi, mereka menghidangkan nasi lemak. Makan tengah hari dihidangkan dari jam 10 pagi.

Baca Lagi | Trend Kecantikan Musim Sejuk TikTok: Kuku Baldu, Pengkulitan dan Minyak Bibir

Baca Lagi | Tempat Makanan Malaysia Terbaik di Dubai

Al-Baraq Nasi Kukus Ayam Dara Berempah

Dengan tanda harga RM7 — nasi kukus berkotak-kotak tepat — anda boleh mengisi perut anda dengan bijirin lembut gebu yang disiram gulai, sambal belacan dan ditambah dengan ayam goreng.

Bagaimanapun, inflasi telah meninggalkan kesan di gerai ini. Walaupun harga mereka tidak diselaraskan ke atas, saiz ayam goreng anda telah mengecil.

Namun begitu, ia masih bagus untuk melihat orang ramai beratur untuk makan tengah hari mereka. Hanya tambah gulai dan sambal belacan untuk menambah rasa nasi kukus itu.

Mee Jawa

Kunjungi gerai ini untuk mee Jawa yang menyelerakan di mana mi kuning digandingkan dengan kuah masam manis, pedas dan dihiasi dengan keropok dan kacang panggang. Harga mee Jawa telah diselaraskan sejak Mei, kini RM7.50 berbanding harga sebelum ini iaitu RM7.

Harga bahagian besar kekal sama iaitu RM8. Jika anda ingin menambah bahan seperti rusuk babi, sotong atau kulit babi yang rangup, ia adalah tambahan RM1.50. Mereka juga menghidangkan mee udang.

Danjin Dumplings

Tersembunyi di kedalaman Pudu, gerai sederhana yang dikendalikan oleh seorang wanita ini menghasilkan mi dan ladu gaya rumah yang telah menjadi sensasi viral.

Dengan dedikasi sebegitu, mee kenyal dan lazat. Setiap ladu berisi dengan inti berair dan ia dihidangkan dalam sup ABC pekat dan berperisa yang rasanya seperti di rumah.

Anda juga boleh memesan mi dengan tulang rusuk babi yang direbus atau usus babi tetapi mee ladu pada harga RM9 adalah yang paling sesuai. Berharap untuk menunggu makanan anda di sini kerana ia boleh mengambil masa.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Trend Kecantikan Musim Sejuk TikTok: Kuku Baldu, Pengkulitan dan Minyak Bibir

Read Next

Kepentingan Peperiksaan Balas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.