The Malaysia Post

Hon Jian Hampir Pasti Menjadi Rakan Kongsi Baharu Sze Fei

Pemain Beregu Negara Goh Sze Fei

Pemain beregu negara Goh Sze Fei hampir pasti akan digandingkan dengan pemain beregu campuran Choong Hon Jian, menurut jurulatih Rexy Mainaky.

Pengarah kejurulatihan beregu Persatuan Badminton Malaysia (BAM) berkata beliau akan mendapat restu jurulatih beregu campuran negara Nova Widianto berhubung perkara ini.

“Saya berani mengatakan gabungan Sze Fei-Hon Jian adalah 80 hingga 90 peratus disahkan.

“Saya akan menghubungi Nova dan bertanya kepadanya sama ada Hon Jian bersedia untuk bermain dua acara atau tidak. Tetapi berdasarkan pandangan (jurulatih) Tan Bin Shen dan Hoon Thien How, mereka boleh digandingkan,” katanya kepada pemberita selepas sesi latihan di sini hari ini.

Rexy berkata sejak Sze Fei bertindak sebagai “playmaker” di gelanggang, dia memerlukan pemain keras seperti Hon Jian untuk menggantikan Nur Izzuddin Rumsani sebagai pasangannya.

Pakar beregu Indonesia itu berkata, Sze Fei-Hon Jian pernah menewaskan pasangan negara, Man Wei Chong-Tee Kai Wun dalam sesi latihan baru-baru ini.

Hon Jian sebelum ini bermain beregu lelaki bersama Wei Chong dan pemain beregu campuran Chen Tang Jie.

Bagaimanapun, Rexy tetap menutup mulut mengenai pasangan baharu Nur Izzuddin itu, berkata dia akan bertemu dengan Nur Izzuddin dan pasangan baharunya pada Isnin.

Baca Lagi | PM Anwar Sahkan Potong Elaun Pembangunan Ahli Parlimen

Baca Lagi | Kumpulan Penasihat Malaysia Menolak Asean untuk Melindungi Pelarian Myanmar Kini

Rakan Kongsi Baru

Dia memberi jaminan Wei Chong-Kai Wun tidak akan berpecah untuk memberi Nur Izzuddin pasangan baharu.

“Saya berjanji pada Selasa ini saya akan mengumumkan gandingan baharu (untuk Sze Fei dan Nur Izzuddin),” tambahnya.

Minggu lalu Rexy mengesahkan bahawa Sze Fei-Nur Izzuddin telah menyatakan hasrat mereka untuk berpisah selepas bersama sejak 2016.

Sementara itu, pemain beregu wanita M. Thinaah berkata dia dan Pearly Tan dalam proses membina semula momentum mereka walaupun layak ke separuh akhir dua kejohanan terakhir mereka, Terbuka India dan Masters Indonesia bulan lalu.

“Kami perlahan-lahan sampai ke sana tetapi saya fikir masih banyak ruang untuk penambahbaikan dari segi kombinasi, permainan dan komunikasi,” katanya.

Pasangan utama negara itu tewas 14-21, 16-21 kepada Nami Matsuyama-Chiharu Shida dari Jepun dalam Terbuka India dan disingkirkan oleh satu lagi pasangan Jepun, Yuki Fukushima-Sayaka Hirota, 21-14, 21-19 dalam Masters Indonesia.

Walaupun berpuas hati dengan kedudukan lima dunia mereka sekarang, Pearly berkata mereka akan terus bekerja keras untuk melakukan yang lebih baik pada masa hadapan.

Read Previous

Kumpulan Penasihat Malaysia Menolak Asean untuk Melindungi Pelarian Myanmar Kini

Read Next

MB berkata pembersihan tanah di Taman Negeri Selangor dikaitkan dengan pemaju ECRL, dilakukan ‘tanpa kelulusan’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.