The Malaysia Post

Sze Fei-Nur Izzudin merangkul gelaran sulung di Terbuka Jerman

Goh Sze Fei

Credits: cloudfront

Pasangan beregu lelaki negara Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani melakar sejarah tersendiri selepas menewaskan pasangan China, Liu Yu Chen-Ou Xuan Yi untuk merangkul gelaran Jelajah Dunia pertama mereka pada Terbuka Jerman 2022 hari ini.

Perlawanan akhir kejohanan yang berlangsung di Westenergie Sporthalle, Muelheim, menyaksikan Sze Fei-Nur Izzuddin berlawan leher dan leher dengan China pada peringkat awal permainan pertama, dengan kedudukan terikat 7-7 sebelum Yu Chen-Xuan Yi berlumba. kepada pendahuluan 11-8 pada selang waktu.

Pertempuran mendebarkan berterusan selepas rehat apabila gandingan bukan pilihan Malaysia itu menyelamatkan dua mata perlawanan pada 20-19 dan 21-20, sebelum melakukan kebangkitan dengan Nur Izzuddin menghasilkan pukulan ganas untuk mengesahkan perlawanan pertama 23-21.

Bagaimanapun, beberapa siri kesilapan terbukti merugikan Sze Fei-Nur Izzuddin apabila mereka tumbang 16-21 pada perlawanan seterusnya untuk memberikan Yu Chen-Xuan Yi talian hayat dalam penentuan.

Sze Fei-Nur Izzuddin kembali tenang untuk mendominasi permainan ketiga dari awal hingga akhir, yang memuncak dengan kegagalan Xuan Yi untuk mengambil pukulan kencang Nur Izzuddin untuk pasukan Malaysia menang 21-14 dan merangkul gelaran sulung mereka.

Ini adalah perlawanan akhir pertama dalam tempoh lima tahun untuk rakyat Malaysia, yang menduduki ranking ke-17 dunia.

Kali terakhir mereka mara ke final ialah pada Malaysian Masters 2017, di mana mereka menamatkan saingan sebagai naib juara selepas tewas 19-21, 12-21 kepada Berry Angriawan-Hardianto dari Indonesia.

Kemenangan itu pasti memberi suntikan semangat kepada Sze Fei-Nur Izzuddin menjelang saingan seterusnya, All England 2022 di Birmingham, England, yang bermula esok (15 Mac).

Baca Lagi | Sze Fei-Nur Izzudin merangkul gelaran sulung di Terbuka Jerman

Sze Fei-Nur Izzuddin akan menentang He Ji Ting-Tan Qiang dari China dalam pusingan pertama kejohanan badminton tertua di dunia.

Sementara itu, Kunlavut Vitidsarn dari Thailand, yang menewaskan pemain Malaysia Lee Zii Jia dalam suku terakhir semalam, meneruskan prestasi cemerlangnya untuk merangkul gelaran perseorangan lelaki awal hari ini dengan kemenangan 21-18, 21-15 ke atas Lakshya Sen dari India.

Read Previous

China tidak mahu ‘terpengaruh’ dengan sekatan Rusia

Read Next

PRU15 ayuh ! kata Tok Mat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here