The Malaysia Post

China tidak mahu ‘terpengaruh’ dengan sekatan Rusia

Vladimir Putin

Credits: cnbcfm

China tidak mahu terjejas oleh sekatan ekonomi Barat ke atas Rusia, media kerajaan melaporkan hari ini, apabila tekanan semakin meningkat ke atas Beijing untuk menarik balik sokongan daripada Moscow yang terpencil.

Beijing enggan mengutuk sekutu rapatnya Rusia atas pencerobohannya ke atas Ukraine, sambil menyalahkan Amerika Syarikat dan “perluasan ke arah timur” NATO kerana ketegangan yang semakin memburuk.

Moscow dan Beijing semakin rapat sejak kebelakangan ini, dalam apa yang Washington lihat sebagai pakatan yang semakin bermusuhan kuasa nuklear autoritarian.

“China bukan pihak yang terlibat dalam krisis, masih kurang mahu dipengaruhi oleh sekatan,” kata Wang Yi, menurut bacaan panggilan telefon dengan rakan sejawatannya dari Sepanyol Jose Manuel Albares yang diterbitkan hari ini.

China “sentiasa menentang penggunaan sekatan untuk menyelesaikan masalah, apatah lagi sekatan unilateral yang tidak mempunyai asas dalam undang-undang antarabangsa, yang akan… membahayakan mata pencarian rakyat di semua negara”, kata Wang mengikut bacaan itu.

Hampir tiga minggu selepas tentera Rusia berarak ke Ukraine, tentera Moscow telah mengebom dan mengepung beberapa bandar dan bandar.

Pertempuran telah membunuh beribu-ribu dan memusnahkan infrastruktur, serta menyebabkan berjuta-juta orang meninggalkan negara itu.

Komen Wang diterbitkan selepas pertemuan tujuh jam antara pegawai tinggi AS dan China di Rom, di mana Washington berkata AS telah menyatakan kebimbangan mengenai “penjajaran” antara Rusia dan China.

Media AS telah melaporkan bahawa Rusia telah meminta bantuan ketenteraan dan ekonomi China, ketika tenteranya berjuang untuk bertahan dan ekonominya menghadapi kemusnahan akibat sekatan Barat.

The New York Times, memetik pegawai AS yang tidak dinamakan, berkata tidak ada petunjuk sama ada China telah bertindak balas.

Baca Lagi | China tidak mahu ‘terpengaruh’ dengan sekatan Rusia

Tetapi Beijing setakat ini telah menghantar isyarat bercampur-campur mengenai pencerobohan berdarah Rusia dan pegawai AS berkata juri masih tidak tahu bagaimana China akan bertindak.

Ditanya mengenai artikel yang mengatakan Moscow telah meminta bantuan Beijing, jurucakap kementerian luar menuduh AS “menyebarkan maklumat salah” terhadap China.

Read Previous

Onn Hafiz mengangkat sumpah sebagai MB Johor baharu

Read Next

Sze Fei-Nur Izzudin merangkul gelaran sulung di Terbuka Jerman

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here