The Malaysia Post

Onn Hafiz mengangkat sumpah sebagai MB Johor baharu

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machap yang baru dipilih Datuk Onn Hafiz Ghazi hari ini mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Johor ke-19 selepas istiadat angkat sumpah yang diadakan di Istana Bukit Serene di sini.

Pelantikan ahli politik kerjaya berusia 44 tahun itu ke jawatan pentadbiran tertinggi Johor telah menamatkan spekulasi mengenai jawatan menteri besar Johor seterusnya.

Terdahulu, Onn Hafiz secara rasmi mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Johor ke-19 di hadapan Raja Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar di Istana Bukit Serene di sini hari ini.

Beliau menerima surat pelantikan dan mengangkat sumpah jawatannya.

Hadir mengiringi Sultan Ibrahim ialah Putera Mahkota Johor Mejar Jeneral Tunku Ismail Sultan Ibrahim, yang lebih dikenali sebagai Tunku Mahkota Johor.

Also present was former mentri besar and Johor Umno chief Datuk Hasni Mohammad.

Onn Hafiz, yang sebelum ini memegang portfolio Jawatankuasa Pelancongan, Belia dan Sukan Johor, dilihat aktif dalam pergerakan belia negeri.

Pada pilihan raya negeri Johor Sabtu lalu, beliau menewaskan tiga lagi peserta bagi kerusi DUN Machap, dengan majoriti 11,029 undi.

Dalam laman Facebooknya, Onn Hafiz mengambil kesempatan untuk mengucapkan terima kasih kepada Hasni sebagai bekas Menteri Besar Johor atas segala pengorbanan, komitmen, bantuan dan kepimpinan beliau untuk menstabilkan negeri.

Beliau juga merayu kepada semua rakyat Johor tidak kira bangsa, agama dan latar belakang untuk menjadi beliau dan terus memajukan Johor.

Pelantikannya dibuat dalam tempoh yang tidak menentu sejurus selepas Barisan Nasional (BN) memperoleh kemenangan besar dalam pilihan raya negeri Sabtu lalu.

Spekulasi itu susulan gesaan bekas menteri besar dan ADUN Benut yang baru dilantik, Hasni yang mahu pimpinan BN memilih pemimpin muda untuk menerajui Johor. Ini walaupun ahli politik berpengalaman sebelum ini disebut-sebut sebagai calon menteri besar pilihan BN.

Baca Lagi | Onn Hafiz mengangkat sumpah sebagai MB Johor baharu

Sehingga lewat semalam, tiada maklumat rasmi mengenai istiadat angkat sumpah jawatan menteri besar Johor, lebih 48 jam selepas keputusan pilihan raya negeri Johor diumumkan.

Read Previous

Shafie tidak pernah mengiktiraf tuntutan Sulu ke atas Sabah, kata ketua Wira

Read Next

China tidak mahu ‘terpengaruh’ dengan sekatan Rusia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.