The Malaysia Post

Shafie tidak pernah mengiktiraf tuntutan Sulu ke atas Sabah, kata ketua Wira

Datuk Seri Mohd Shafie Apdal tidak pernah mengiktiraf tuntutan Sulu ke atas Sabah dan sebenarnya telah mengeluarkan kenyataan meminta Putrajaya memandang serius isu tuntutan Filipina, kata Ketua Parti Warisan (Warisan) Wira Datuk Azis Jamman.

“Adakah mengatakan bahawa Putrajaya perlu mengadakan rundingan diplomatik dengan Kerajaan Filipina dan menuntut agar ia menggugurkan tuntutan itu bermakna Mohd Shafie mengiktiraf tuntutan Sulu?” dia tanya.

Hakikatnya, kerajaan negeri tidak mempunyai kuasa diplomatik untuk menguruskan isu membabitkan dua negara, ia adalah urusan diplomatik Kerajaan Persekutuan, kata Ahli Parlimen Sepanggar itu dalam satu kenyataan pada Isnin.

Azis menjelaskan bahawa ‘Rundingan Diplomatik’ di sini bermakna Putrajaya dan Kedutaan Filipina perlu duduk bersama dan menyelesaikan isu tuntutan itu.

“Perkataan ‘perbincangan’ telah dimanipulasi oleh Datuk Seri Anifah Aman untuk menyalahkan Datuk Seri Mohd Shafie.

‘Perbincangan’ di sini bukan bermakna kita akui. Ini menunjukkan Anifah sanggup melakukan apa sahaja untuk menyalahkan orang lain dan dia mungkin tidak menyedarinya,” pendapatnya.

Menurut Azis, Anifah perlu memahami bahawa ‘perbincangan’ dan ‘pengiktirafan’ adalah dua perkara yang membawa maksud berbeza.

“Istilah ‘perbincangan’ bermaksud kedua-dua negara bertemu dan menyelesaikan isu yang timbul. Sebagai contoh, apabila Ukraine menjemput Rusia untuk membincangkan pendudukan Rusia di Ukraine, adakah itu bermakna Ukraine mengiktiraf pendudukan Rusia di Ukraine?

“Sudah tentu jawapannya tidak, tetapi mengapa Presiden Ukraine menyatakan dia terbuka untuk berbincang dengan Rusia?” tanya Azis.

Jawapannya, katanya, kerana penyelesaian sesuatu konflik hanya boleh dilakukan melalui proses perbincangan dengan duduk berbincang secara bersemuka dengan harapan isu itu dapat diselesaikan.

Begitu juga dalam konteks hubungan diplomatik antara Malaysia dan Filipina, tegasnya.

“Anifah gagal menyelesaikan isu tuntutan Filipina ke atas Sabah semasa memegang jawatan Menteri Luar dari 2009 hingga 2018. Malah, Anifah juga banyak menghabiskan masa di luar negara sehingga ditolak rakyat Kimanis dalam pilihan raya.

“Persoalannya di sini, kenapa Anifah tidak bertindak menyelesaikan isu tuntutan Filipina ke atas Sabah, semasa memegang jawatan Menteri Luar?” katanya.

Anifah menyalahkan pengalaman Shafie ketika menjadi ketua menteri Sabah dan bekas peguam negara Tommy Thomas dalam menimbulkan masalah kepada Malaysia dalam pertikaian mengenai kedaulatan Sabah.

Dalam satu kenyataan, Anifah berkata kekurangan pengalaman dan pengetahuan Shafie telah mendorong Filipina menjadi lebih berani dengan tuntutan wilayahnya ke atas Sabah dua tahun lalu.

Beliau juga mengkritik “kecerobohan” Shafie pada masa itu yang secara diam-diam mengakui dakwaan itu apabila Shafie berkata beliau mahu mengadakan perbincangan dan rundingan dengan Filipina.

“Pendekatan saya, yang sentiasa menjadi pendekatan yang betul, bukanlah untuk mengiktiraf sebarang tuntutan,” katanya.

Anifah, yang merupakan menteri luar dari 2009 hingga 2018 dan presiden Parti Cinta Sabah, berkata tingkah laku Shafie menunjukkan kejahilannya tentang sejarah Malaysia dan undang-undang antarabangsa.

Beliau berkata beliau telah cuba menasihati Shafie, yang tidak dinamakannya dalam kenyataan itu, untuk mempelajari bahasa hubungan diplomatik, serta pengendalian hubungan antarabangsa, bagi mengelak kesilapan selanjutnya di masa depan ke atas kedaulatan Sabah.

“Nasihat ini juga terpakai kepada peguam negara ketika itu Tommy Thomas,” kata Anifah.

Baca Lagi | Shafie tidak pernah mengiktiraf tuntutan Sulu ke atas Sabah, kata ketua Wira

Beliau berkata Thomas tidak memikirkan implikasi surat yang ditulisnya kepada peguam yang mewakili keturunan bekas Kesultanan Sulu yang telah memfailkan tuntutan mengenai “wang cession” – bayaran tahunan RM5,300 yang mereka katakan adalah disebabkan oleh mereka daripada kerajaan Malaysia.

Surat itu menjadi kontroversi minggu lalu selepas laporan pemberian timbang tara AS$14.9 bilion (RM62 bilion) kepada waris Sulu.

Read Previous

Hasni berkata beliau tidak akan menjadi MB Johor, mencadangkan ketua pemuda untuk mengambil alih Parlimen

Read Next

Onn Hafiz mengangkat sumpah sebagai MB Johor baharu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.