The Malaysia Post

Hasni berkata beliau tidak akan menjadi MB Johor, mencadangkan ketua pemuda untuk mengambil alih Parlimen

Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad hari ini berkata beliau tidak akan menerajui negeri selatan itu dan akan memberi laluan kepada calon yang lebih muda, berikutan kelewatan pelantikannya ke jawatan itu.

“Melihat sokongan dan kedudukan belia yang penting dalam pembangunan dan demi kemakmuran negeri yang berpanjangan, saya mencadangkan agar kepimpinan parti memilih calon muda untuk menerajui Johor.

“Insya Allah di bawah kepimpinan baharu Johor akan berada dalam kedudukan yang lebih baik dan lebih makmur,” kata Hasni dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini malam ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Benut yang baru dilantik pada awal hari dijangka dinamakan sebagai Menteri Besar Johor yang baharu.

Hasni, yang juga ketua BN Johor dan menteri besar sementara, berkata kerajaan Johor di bawah pimpinannya telah mencuba sedaya upaya untuk menjadikan negeri itu berdaya tahan dalam menghadapi cabaran pandemik Covid-19.

Beliau berkata tidak ada ideologi politik, ahli politik dan parti politik yang lebih besar, lebih penting atau menonjol daripada negeri Johor Darul Ta’zim.

“Sekarang adalah masa untuk kita membina Johor yang lebih makmur bersama-sama,” kata ahli politik berpengalaman berusia 63 tahun itu.

Hasni berterima kasih atas kerjasama dan kerja keras semua pihak dalam menarik sokongan rakyat Johor terhadap majoriti super yang dimenangi BN di mana gabungan itu berjaya memenangi 40 daripada 56 kerusi yang ditandinginya.

“Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT kerana pilihan raya negeri Johor berjalan dengan lancar dan berlangsung dengan penuh harmoni.

“Tahniah kepada semua calon yang berjaya memenangi kerusi yang ditandingi, sama ada daripada BN atau parti lain termasuk calon bebas,” katanya.

Malam Sabtu lalu, Ahmad Zahid dalam ucapan kemenangan BN, mengulangi ikrarnya untuk menyerahkan nama Hasni kepada istana Johor sebagai calon menteri besar.

Baca Lagi | Hasni berkata beliau tidak akan menjadi MB Johor, mencadangkan ketua pemuda untuk mengambil alih Parlimen

Beliau berkata pencalonan tunggal Hasni memberi ruang kepada kestabilan pentadbiran kerajaan negeri dan jaminan kepada pelbagai usaha pembangunan yang akan dilaksanakan.

Malah seawal bulan lepas, Hasni telah menjadi “Poster Boy” BN dan pilihan untuk jawatan menteri besar Johor jika gabungan itu memenangi mandat.

Read Previous

Khairuddin keluar PAS, akan menjadi ahli parlimen bebas di Parlimen

Read Next

Shafie tidak pernah mengiktiraf tuntutan Sulu ke atas Sabah, kata ketua Wira

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.