The Malaysia Post

Khairuddin keluar PAS, akan menjadi ahli parlimen bebas di Parlimen

Ahli Parlimen Kuala Nerus Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali telah keluar daripada parti Islam PAS berkuat kuasa hari ini (14 Mac).

Khairuddin — yang baru-baru ini dipecat sebagai setiausaha Majlis Syura Ulama PAS — menyerahkan surat peletakan jawatannya kepada Setiausaha Agung PAS Datuk Seri Takiyuddin Hassan pada 2.30 petang di Parlimen.

Beliau berkata kini beliau akan menjadi ahli parlimen bebas di Dewan Rakyat.

“Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada PAS kerana menerima saya dalam parti pada 1999 ketika saya baru berusia 16 tahun.

“Dalam 33 tahun saya dalam PAS, saya memegang beberapa jawatan kepimpinan sepanjang tahun semasa saya pulang dari Jordan, dengan yang terakhir saya ialah setiausaha Majlis Syura Ulama PAS,” katanya dalam sidang media di Parlimen.

Beliau juga berterima kasih kepada PAS kerana memberi peluang kepadanya bertanding dua kali pada Pilihan Raya Umum, sebelum menjadi ahli parlimen Kuala Nerus pada 2013.

Khairuddin telah menjadi perhatian beberapa kali sejak dua tahun lalu, selepas dia menarik perhatian orang ramai pada Julai 2020 apabila Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok mempersoalkan mengapa menteri ketika itu tidak diletakkan di bawah kuarantin rumah 14 hari mandatori selepas pulang dari pejabat. perjalanan dari Turki.

Beliau juga pernah menghadiri persidangan Dewan Rakyat semasa tempoh kuarantin, yang kemudiannya didenda RM1,000 dan membuat permohonan maaf secara terbuka selepas mendapat reaksi balas terbuka.

Pada 14 Januari tahun ini, Khairuddin digugurkan sebagai ahli jawatankuasa kerja pusat PAS kurang dua bulan selepas dilantik ke jawatan itu.

Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata keputusan memecat ahli parlimen Kuala Nerus berusia 48 tahun itu dibuat dalam mesyuarat parti yang diadakan di ibu pejabatnya tetapi tidak menjelaskan alasan penyingkirannya.

Ahli Parlimen Kuala Nerus itu adalah salah seorang daripada tiga pemimpin PAS yang dilantik semula menjadi jawatankuasa pusat parti bagi penggal 2021-2023 November lalu, walaupun kalah dalam pilihan raya dalaman.

Sebaliknya, Hadi memberitahu pemberita bahawa ahli PAS yang tidak mengikut disiplin parti “boleh ditukar, bekerja di tempat lain, keahliannya digantung atau dipecat”.

Baca Lagi | Khairuddin keluar PAS, akan menjadi ahli parlimen bebas di Parlimen

Sebulan kemudian, pada 11 Februari lalu, Khairuddin kehilangan satu lagi jawatan penting parti selepas dipecat sebagai setiausaha Dewan Syura Ulama PAS.

Khairuddin juga pernah menjadi menteri perindustrian, perladangan, dan komoditi dalam kerajaan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Read Previous

Farah Ann digugurkan daripada skuad Sukan SEA

Read Next

Hasni berkata beliau tidak akan menjadi MB Johor, mencadangkan ketua pemuda untuk mengambil alih Parlimen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.