The Malaysia Post

Farah Ann digugurkan daripada skuad Sukan SEA

Farah Ann Abdul Hadi

Credits: newscdn

Ratu gimnastik negara, Farah Ann Abdul Hadi bakal terlepas peluang mempertahankan pingat emas pada Sukan SEA akan datang di Hanoi, Vietnam, dari 12-23 Mei.

Ini berlaku selepas setiausaha agung Persekutuan Gimnastik Malaysia (MGF), Afrita Ariani Nasril mengesahkan Farah Ann, yang mungkin akan bersara tidak lama lagi, telah tersisih daripada senarai akhir skuad gimnastik artistik wanita yang menampilkan empat gimnas dalam temasya dwitahunan itu.

Memandangkan hari ini adalah tarikh tutup pendaftaran dengan penganjur temasya, Afrita berkata MGF terpaksa meneruskan perjalanan tanpa pemain Olimpik di Vietnam kerana dia masih belum menjelaskan masa depannya bersama skuad kebangsaan.

“Dari awal kami dengar Farah Ann akan bersara dan kemudian mahu meneruskan tetapi bagi MGF kami tidak boleh menunggu sehingga dia memberi jawapan (mengenai masa depannya).

“Farah Ann telah menyuarakan hasratnya untuk bersara pada 2019 jadi mulai saat itu kami telah pun menyediakan dua rancangan untuk Sukan SEA iaitu Pelan A bersama Farah Ann dan Pelan B tanpa beliau dan kini kami memilih untuk menggunakan Pelan B di Hanoi,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Dalam pada itu, Afrita, yang baru dilantik oleh Majlis Olimpik Malaysia (MOM) sebagai timbalan chef de mission untuk Sukan SEA akan datang, berkata Farah Ann berkemungkinan akan memberitahu media mengenai statusnya dalam sidang media, yang dijadualkan untuk pada hari Isnin (14 Mac).

Ditanya bagaimana nasib skuad gimnastik artistik wanita negara pada temasya itu tanpa Farah Ann, Afrita mengakui kemasukan atlet kelahiran Selangor itu akan membantu Malaysia berpeluang lebih baik meraih pingat emas bagi acara berpasukan.

“Agak mudah bagi Malaysia untuk memenangi emas dalam acara berpasukan dengan Farah Ann dalam skuad .kini dia tidak akan menyertai temasya itu, kami menyasarkan satu emas dalam acara individu melalui Tan Ing Yueh (bilik kebal) atau Rachel Yeoh Li Wen (palang tidak rata),” tambahnya.

Farah Ann menyapu bersih tiga pingat emas dalam edisi terakhir Sukan SEA di Filipina menerusi senaman lantai, palang tidak rata dan acara keliling.

Sebelum ini, masa depan Farah Ann bersama skuad kebangsaan masih diragui selepas dia dilaporkan terlepas latihan selama tiga minggu dan dikatakan sedang mempertimbangkan untuk memanggilnya sehari.

Pada 1 Mac, Afrita berkata bahawa gimnas berusia 27 tahun itu sedang mempertimbangkan untuk bersara kerana usia dan kecederaan sebelum menambah bahawa MGF terbuka untuk perbincangan jika dia memerlukan bantuan.

Baca Lagi | Farah Ann digugurkan daripada skuad Sukan SEA

Selain empat gimnas daripada pasukan artistik wanita, Afrita turut mengumumkan MGF memutuskan untuk membawa enam gimnas lelaki dalam kategori yang sama, diikuti tiga gimnas wanita dalam individu berirama dan enam lagi dalam acara senaman kumpulan berirama.

Beliau juga berkata MGF menyasarkan satu emas daripada skuad artistik lelaki menerusi Tan Fu Jie (kuda pommel) manakala satu lagi emas daripada acara berirama individu. 

Read Previous

Ukraine bersedia untuk ‘pertahanan tanpa henti’ Kyiv

Read Next

Khairuddin keluar PAS, akan menjadi ahli parlimen bebas di Parlimen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here