The Malaysia Post

Ukraine bersedia untuk ‘pertahanan tanpa henti’ Kyiv

Volodymyr Zelensky

Credits: yimg

Ukraine bersiap sedia hari ini untuk “pertahanan tanpa henti” Kyiv ketika ibu negara itu menghadapi kemungkinan pengepungan dengan memajukan tentera Rusia yang juga terus mengebom bandar pelabuhan selatan Mariupol yang terkepung.

Dalam ucapan video yang disiarkan di media sosial lewat malam Sabtu, Presiden Volodymyr Zelensky berkata, namun Rusia tidak mempunyai kekuatan atau semangat untuk menakluki Ukraine.

“Penceroboh Rusia tidak dapat menakluki kami. Mereka tidak mempunyai kekuatan sedemikian. Mereka tidak mempunyai semangat seperti itu. Mereka hanya berpegang pada keganasan. Hanya pada ketakutan. Hanya pada senjata, yang mereka ada banyak,” katanya.

Konvoi bantuan kemanusiaan menuju ke Mariupol telah disekat di pusat pemeriksaan Rusia, tetapi diharapkan ia boleh sampai ke bandar itu Ahad, kata Timbalan Perdana Menteri Iryna Vereshchuk.

Pelabuhan strategik itu, khususnya, menghadapi apa yang dikatakan oleh Ukraine sebagai “malapetaka kemanusiaan”, dengan lebih 1,500 orang awam terbunuh.

Percubaan untuk memindahkan ratusan ribu orang awam telah berulang kali gagal.

“Mariupol masih dikelilingi, yang tidak boleh mereka miliki dengan peperangan, (Rusia) mahu miliki dengan kelaparan dan keputusasaan. Memandangkan mereka tidak boleh menjatuhkan tentera Ukraine, mereka menyasarkan penduduk,” kata sumber tentera Perancis.

Seorang pegawai tertinggi Rusia menggambarkan situasi itu dalam bahasa yang jelas.

“Malangnya, keadaan kemanusiaan di Ukraine terus merosot dengan cepat, dan di beberapa bandar, ia telah mencapai kadar bencana,” kata ketua Pusat Kawalan Pertahanan Nasional Rusia, Mikhail Mizintsev.

Dalam ucapan videonya, Zelensky merayu lebih banyak bantuan.

“Saya terus mengulangi kepada sekutu dan rakan kita di luar negara; mereka perlu terus melakukan lebih untuk negara kita, untuk Ukraine dan Ukraine. Kerana ia bukan sahaja untuk Ukraine, tetapi untuk seluruh Eropah,” katanya.

Rusia telah maju cukup jauh untuk menimbulkan kebimbangan Kyiv akan dikepung dalam masa terdekat.

Bandar-bandar lain telah pun jatuh atau dikelilingi sejak Rusia menyerang jirannya pada 24 Februari, dengan orang awam menjadi sasaran dalam apa yang diperingatkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang boleh dianggap sebagai jenayah perang.

Pelabuhan utama selatan Odessa sedang bersiap sedia untuk serangan oleh tentera Rusia, yang menumpukan kira-kira seratus kilometer (60 batu) ke timur di bandar Mykolaiv.

Mykolaiv, yang terletak di jalan ke bandar pelabuhan strategik itu, telah diserang selama beberapa hari, dan seorang wartawan AFP berkata sebuah hospital di sana diserang.

Zelensky berkata “kira-kira 1,300” askar Ukraine telah terbunuh sejak 24 Februari, memberikan jumlah kematian rasmi pertama negaranya.

Dia mendakwa Rusia telah kehilangan kira-kira 12,000 tentera manakala Moscow, bagi pihaknya, hanya memberikan angka kematian sebanyak 498 orang, dibebaskan pada 2 Mac.

Sekurang-kurangnya 579 orang awam telah terbunuh, menurut pengiraan Sabtu oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang menekankan bahawa angkanya mungkin jauh lebih rendah daripada realiti.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menganggarkan hampir 2.6 juta orang telah melarikan diri dari Ukraine sejak pencerobohan, kebanyakan mereka ke Poland, dalam krisis pelarian terburuk di Eropah sejak Perang Dunia II.

Di Kyiv, hanya jalan ke selatan yang masih terbuka dan bandar itu sedang bersedia untuk melancarkan “pertahanan tanpa henti”, menurut jawatan presiden Ukraine.

Baca Lagi | Ukraine bersedia untuk ‘pertahanan tanpa henti’ Kyiv

Datuk Bandar Kyiv Vitali Klitschko berkata ibu negara itu, yang disifatkan oleh pegawai kanan Ukraine pada hari Jumaat sebagai “bandar dalam kepungan”, sedang memperkukuh pertahanan dan menimbun makanan dan ubat-ubatan.

Read Previous

DAP akan terus menentang dasar tidak adil berkaitan mata pencarian, kata Guan Eng

Read Next

Farah Ann digugurkan daripada skuad Sukan SEA

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here