The Malaysia Post

DAP akan terus menentang dasar tidak adil berkaitan mata pencarian, kata Guan Eng

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng selepas pilihan raya negeri Johor berkata parti itu akan terus menentang dasar berkaitan rezeki rakyat.

Ahli Parlimen Bagan itu berkata parti itu akan memastikan mereka akan memberikan persembahan terbaik di 10 kerusi yang mereka sandang semalam.

“DAP menerima keputusan rakyat dan mengucapkan tahniah kepada yang menang. DAP berharap janji yang dibuat akan ditunaikan. DAP dan Pakatan Harapan (PH) akan terus membela rezeki rakyat dengan memerangi kenaikan harga, menolak cukai pendapatan sumber asing dan menentang kenaikan denda kompaun yang berlebihan bagi pelanggaran SOP Covid-19 kepada RM10,000 untuk individu dan RM1 juta bagi syarikat.

“Bagi 10 kerusi yang dimenangi DAP, DAP akan memastikan wakil rakyat kita berkhidmat kepada rakyat dengan sebaik mungkin untuk menunaikan amanah yang diberikan oleh rakyat. Bagi empat kerusi DAP yang kalah, kita akan buat bedah siasat,” katanya.

Lim juga berkata prestasi perkhidmatan wakil rakyat sebelum ini memberi kesan kepada empat kerusi yang tewas dalam pilihan raya negeri.

“Saya sudah bercakap dengan kesemua 4 calon yang kalah dan mereka komited untuk terus berkhidmat di kawasan walaupun kalah.

“DAP dan PH mesti memperbetulkan kelemahan kita, terutamanya dalam menyampaikan kepada orang ramai pembangkang bersatu kepada BN di bawah pendekatan “khemah besar” PH,” tambahnya.

Lim berkata, parti itu komited untuk menjaga, membantu dan mempertahankan hak semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama di bawah konsep Malaysian First.

Semalam, diumumkan bahawa janji kestabilan politik BN melonjak di seluruh Johor selepas gabungan itu memenangi 40 daripada 56 kerusi yang ada untuk membentuk kerajaan negeri.

Baca Lagi | DAP akan terus menentang dasar tidak adil berkaitan mata pencarian, kata Guan Eng

PH termasuk PKR hanya memenangi 12 kerusi, manakala sekutunya Malaysian United Democratic Alliance (Muda) memenangi satu kerusi, diikuti Perikatan Nasional dengan tiga kerusi. Sementara itu, tiga parti sulung Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) kehilangan semua deposit mereka di 42 kerusi yang dipertandingkan, Parti Warisan, dan Parti Bangsa Malaysia (PBM) kehilangan semua kerusi mereka.

Read Previous

Azwan Ali dipecat sebagai hos ‘Mic On’ berkuat kuasa serta-merta kerana pelanggaran ‘disiplin dan etika’

Read Next

Ukraine bersedia untuk ‘pertahanan tanpa henti’ Kyiv

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.