The Malaysia Post

Ketua Pemuda DAP memberi amaran bahawa Zahid boleh menjadi PM ke-10 sekiranya BN memenangi pilihan raya Johor

Naib Ketua Pemuda Sosialis DAP (Dapsy) Muhammad Shakir Ameer Mohideen hari ini mendakwa sekiranya Barisan Nasional (BN) memenangi pilihan raya negeri Johor, ia akan membuka jalan kepada Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk menjadi perdana menteri Malaysia ke-10 — membawa kepada pramatang. penutupan beberapa kes mahkamah melibatkan pemimpin Umno.

Shakir juga mendakwa bahawa slogan BN untuk menjual konsep kestabilan sebagai temanya pada pilihan raya negeri Johor adalah tidak jujur ​​dan akan mencetuskan perebutan kuasa dalam kalangan pemimpin Umno kerana pemilihan parti itu akan berlangsung tidak lama lagi, sambil menambah bahawa ini hanya akan menjadikan negara ini menjadi lebih lemah. politik kacau bilau.

“Dengan kepimpinan presiden Umno Zahid Hamidi, BN mahu menggunakan momentum daripada kemenangan yang ada di Melaka untuk mendapatkan mandat selesa di Johor supaya ia boleh memaksa pembubaran Parlimen untuk pilihan raya umum akan datang.

“Jika momentum BN berterusan, ini akan mengukuhkan lagi presiden Umno dan membolehkan beliau menuntut jawatan perdana menteri. Dengan Zahid Hamidi sebagai perdana menteri ke-10, kes rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram yang sedang dilalui beliau dan kumpulannya, berkemungkinan akan ditutup,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata sekiranya ini berlaku, pelabur asing akan menjauhi Malaysia kerana mereka mengambil kira iklim politik semasa negara dan indeks rasuah.

“Jika pelabur berhati-hati, mereka mungkin tidak akan melabur di negara kita dan berkemungkinan akan meningkatkan kadar pengangguran.

“Walaupun dengan keadaan semasa, kami telah kehilangan pelaburan kepada jiran Asia Tenggara yang lain,” katanya.

Beliau juga menarik perhatian bahawa semasa pilihan raya negeri Melaka baru-baru ini, BN tidak menerima peningkatan undi yang ketara berbanding pilihan raya sebelum ini — pada masa yang sama menyeru mereka yang tinggal di luar Johor kembali dan membuang undi mereka untuk Pakatan Harapan (PH). .

Baca Lagi | Ketua Pemuda DAP memberi amaran bahawa Zahid boleh menjadi PM ke-10 sekiranya BN memenangi pilihan raya Johor

“Pada pilihan raya negeri Melaka yang lalu, BN tidak mendapat peningkatan undi yang ketara.

“Oleh itu, adalah penting untuk pengundi dari luar Johor kembali dan mengundi PH bagi menghalang Umno daripada memusnahkan politik negara kita — yang akan pulih secara beransur-ansur supaya rakyat dapat meneruskan kehidupan tanpa sebarang ketidakpastian,” katanya.

Read Previous

Calon-calon berusaha keras untuk menarik pengundi Undi18 dalam pilihan raya Johor

Read Next

Azwan Ali dipecat sebagai hos ‘Mic On’ berkuat kuasa serta-merta kerana pelanggaran ‘disiplin dan etika’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.