The Malaysia Post

Najib mesti mendedahkan aset bernilai RM2.85b kepada 1MDB

Najib Razak

Credits: wp.com

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dilaporkan telah diminta untuk mendedahkan asetnya, dengan anggaran nilai AS$681 juta (RM2.85 bilion), kepada 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dan Global Diversified Investment Company Ltd (GDICL).

Menurut The Edge Markets, ini adalah salah satu keperluan injunksi Mareva yang diperintahkan mahkamah terhadap Najib pada Selasa.

Laman berita itu melaporkan bahawa aset yang didedahkan boleh ditempatkan di dalam atau di luar negara, dan mesti didedahkan dalam tempoh 14 hari selepas injunksi Mareva disampaikan kepada Najib.

“Beliau dikehendaki memberikan nilai, lokasi dan butiran semua aset tersebut dan maklumat itu mesti disahkan dalam afidavit yang mesti disampaikan kepada peguam bela 1MDB dan 1MDBGIL dalam tempoh 14 hari,” perintah itu dilaporkan berbunyi.

1MDBGIL ialah singkatan yang merujuk kepada nama terdahulu GDICL, yang dikenali sebagai 1MDB Global Investment Ltd.

“Jika jumlah nilai tanpa caj atau sekuriti lain aset Najib di Malaysia melebihi jumlah AS$681 juta, dia boleh mengeluarkan mana-mana aset tersebut dari Malaysia atau melupuskan atau berurusan dengannya selagi asetnya di Malaysia kekal tidak kurang daripada AS$681,000,000, perintah itu menyatakan,” perintah itu dilaporkan menambah.

Pada hari Selasa, 1MDB dan empat anak syarikat memperoleh injunksi ex parte Mareva terhadap Najib berhubung AS$681 juta yang mereka ingin tuntut semula daripadanya.

Permohonan untuk injunksi Mareva difailkan oleh 1MDB dan empat anak syarikatnya, termasuk GDICL.

Injunksi Mareva ialah perintah undang-undang untuk menghalang defendan atau responden daripada memindahkan aset yang dipertikaikan untuk menggagalkan pelaksanaan penghakiman yang akan berlaku.

Injunksi itu diberikan Pesuruhjaya Kehakiman Atan Mustaffa Yussof Ahmad, yang turut menetapkan 21 Februari untuk pendengaran, sekiranya Najib bertanding injunksi itu.

Peguam Najib, Muhammad Farhan Muhammad Shafee dilaporkan berkata bahawa mereka akan “cabar sekeras-kerasnya” injunksi itu.

Baca Lagi | Najib mesti mendedahkan aset bernilai RM2.85b kepada 1MDB

Ini berlaku selepas 1MDB memfailkan saman berbilion dolar terhadap Najib dan bekas pengarah lain pada Mei tahun lalu, untuk menuntut AS$681 juta firma pelaburan negara yang didakwa diseleweng dan dipindahkan ke akaun Najib.

Read Previous

Chen memecahkan rekod pesaing Hanyu di Beijing

Read Next

Putera William melawat UAE ketika Britain berusaha untuk mengeratkan hubungan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here