The Malaysia Post

Putera William melawat UAE ketika Britain berusaha untuk mengeratkan hubungan

Putera William, barisan kedua selepas takhta Britain, memulakan lawatan hari ini ke Emiriah Arab Bersatu ketika bekas wilayah naungan British itu menghadapi serangan peluru berpandu dan dron yang tidak pernah berlaku sebelum ini walaupun kebanyakannya gagal.

Istana Kensington berkata ia merupakan lawatan rasmi pertama Duke of Cambridge ke UAE. Enam daripada emiriahnya tidak lagi menjadi naungan British 50 tahun lalu apabila mereka menyertai sebuah persekutuan. Yang ketujuh menyertai pada tahun 1972.

Lawatan itu, atas permintaan pejabat luar Britain, dibuat ketika ia sedang berusaha untuk mengeratkan hubungan perdagangan dengan negara-negara Teluk Arab yang kaya sebagai sebahagian daripada strategi pasca-Brexit.

William akan melawat pameran dunia Ekspo 2020 yang dianjurkan oleh Dubai dan juga mempromosikan anugerah alam sekitarnya, The Earthshot Prize, dan mengetengahkan kempen United for Wildlife yang menentang perdagangan hidupan liar haram.

“Teruja untuk tiba di Dubai untuk meraikan UK di @DubaiExpo dan membincangkan isu penting untuk bekerjasama dengan UAE dan rakan kongsi antarabangsa untuk mencapai dunia yang lebih mampan,” tulis William di Twitter.

UAE yang kaya dengan minyak tahun lepas berjanji untuk melabur £10 bilion (RM56.6 bilion) di Britain dan berkata ia mahukan pakatan perdagangan bebas dengannya.

Tetapi ketika Britain berusaha untuk melibatkan diri secara global selepas Brexit, penggubal undang-undang dan pejuang pembangkang telah mengkritik kerajaan kerana mengutamakan perniagaan berbanding kebimbangan hak asasi manusia.

Britain mengutuk serangan dron dan peluru berpandu pada 17 Januari yang membunuh tiga orang awam di ibu negara UAE, Abu Dhabi dan dituntut oleh Houthis yang bersekutu dengan Iran di Yaman, yang sedang berjuang UAE sebagai sebahagian daripada gabungan tentera pimpinan Arab Saudi.

UAE berkata dua lagi serangan udara oleh Houthi dan serangan keempat yang dituntut oleh satu lagi kumpulan berbayang telah dipintas tanpa kemalangan jiwa.

Walaupun raja British mempunyai sedikit kuasa praktikal dan dijangka tidak memihak, ia memberikan Britain tahap kuasa “lembut” dalam hubungan diplomatik global.

Baca Lagi | Putera William melawat UAE ketika Britain berusaha untuk mengeratkan hubungan

Putera Charles, bapa William dan pertama dalam barisan takhta, telah melawat Teluk berkali-kali dan membina hubungan yang kuat dengan rantau itu.

Read Previous

Najib mesti mendedahkan aset bernilai RM2.85b kepada 1MDB

Read Next

Perikatan berikrar akan melakukan segala-galanya untuk memenangi Johor pada 12 Mac

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.