The Malaysia Post

PRU15 ayuh ! kata Tok Mat

Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan berkata tahun ini adalah masa yang sesuai untuk mengadakan pilihan raya umum ke-15 (PRU15), kerana corak pengundian pilihan raya negeri baru-baru ini mencadangkan Barisan Nasional (BN) — sebuah gabungan di mana Umno adalah ketua — boleh menang. besar.

Mohamad — yang juga dikenali sebagai Tok Mat — semasa ucapan perasmian perhimpunan agung Sayap Wanita, Pemuda dan Puteri Umno hari ini, berkata parti itu harus “menyerang musuh apabila mereka lemah”, merujuk kepada prestasi hambar pesaing. , Perikatan Nasional dan Pakatan Harapan, dalam pilihan raya negeri Melaka, Sarawak dan Johor.

“Memenangi pilihan raya dan mengawal kerajaan bermakna merancang PRU15 diadakan pada masa dan tempat yang sesuai.

“Polls Melaka, Sarawak dan Johor menawarkan beberapa petunjuk penting. Masa itu sekarang, bukan tahun depan,” katanya disambut sorakan lantang daripada beberapa ratus perwakilan Wanita, Belia dan Puteri di Pusat Dagangan Dunia, di sini hari ini.

Mohamad juga berkata, di sebalik penularan wabak Covid-19, semua pilihan raya negeri berlangsung dengan teratur.

“Jadi tidak ada sebab untuk kita menangguhkan PRU15, walaupun ia bermakna mengadakannya semasa pandemik adalah pilihan terbaik.

“Semuanya akan dilakukan dengan cara yang berdisiplin dan teratur, seperti yang dilihat di Melaka, Sarawak dan Johor,” katanya.

Umno dan BN menawan Melaka dan Johor dengan lebih dua pertiga majoriti selepas kehilangan kedua-dua negeri pada pilihan raya umum 2018 dan memperolehnya semula selepas Sheraton Move.

Pada tahun-tahun sebelumnya, ucapan perasmian perhimpunan agung Wings menetapkan nada perbincangan dan usul yang dibawa ke hadapan untuk perhimpunan penuh parti.

Mohamad turut memberi amaran kepada ahli Umno supaya tidak bertelagah sesama sendiri berhubung jawatan dalam pemilihan parti akan datang.

“Fokus untuk 2022 bukan pemilihan parti. Fokus 2022 ialah Umno kembali dan memenangi pilihan raya umum,” katanya.

Baca Lagi | PRU15 ayuh ! kata Tok Mat

Perhimpunan Agung Umno 2021 bermula hari ini untuk Sayap parti dan akan berakhir pada Sabtu.

Parti itu kini menunggang gelombang keyakinan selepas prestasinya pada pilihan raya negeri Johor yang baru berakhir.

Read Previous

Sze Fei-Nur Izzudin merangkul gelaran sulung di Terbuka Jerman

Read Next

Pengeluaran KWSP khas akan membantu orang ramai bangkit semula

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.