The Malaysia Post

Pengeluaran KWSP khas akan membantu orang ramai bangkit semula

Keputusan membenarkan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) membuat pengeluaran khas RM10,000 daripada akaun mereka seperti yang diumumkan hari ini akan membolehkan mereka yang terjejas akibat pandemik Covid-19 menyelesaikan komitmen tertunggak mereka.

Rata-rata ahli Umno yang menyokong langkah itu berkata, selain itu, penarikan diri itu juga akan membantu meningkatkan taraf hidup rakyat dan merangsang ekonomi tempatan khususnya peniaga kecil.

Ahli Majlis Tertinggi Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan percaya pencarum terjejas boleh menambah simpanan persaraan mereka dalam KWSP apabila ekonomi negara meningkat.

“Memang ramai seperti ini, tetapi ada juga yang tidak berpeluang atau layak untuk mengeluarkan wang. Rakyat sangat memerlukannya sekarang,” katanya kepada Bernama semalam.

Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan, dalam pada itu menyifatkan pengumuman itu tepat pada masanya, dengan ramai orang sangat memerlukannya.

Bagaimanapun, menurutnya, keputusan sama ada pencarum yang mempunyai simpanan melebihi RM10,000 mahu mengeluarkan jumlah itu atau tidak, terpulang kepada mereka.

“Apa yang penting ialah apabila mereka mengeluarkan (simpanan mereka), mereka boleh menggunakannya untuk menambah modal perniagaan mereka, menyelesaikan hutang dan untuk komitmen mereka sendiri dan keluarga. Mereka boleh menggunakan pengeluaran itu untuk banyak perkara,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pemuda Umno Datuk Asyraf Wajdi Dusuki berkata pengumuman itu tidak boleh dilihat sebagai satu tindakan politik, sebaliknya ia adalah untuk kepentingan mereka yang memerlukan.

“Mereka (rakyat) masih mempunyai simpanan yang besar dalam KWSP dan memerlukan jumlah ini untuk menyelesaikan komitmen dan hutang tertunggak mereka. Jadi, itulah sebabnya apa yang diumumkan akan membawa kelegaan yang besar kepada rakyat.

“Saya percaya, jika dilihat daripada trend hari ini, ramai (rakyat) berterima kasih kepada kerajaan. Bagi saya, ia tidak pernah terlambat… yang paling penting bagi saya adalah yang positif, ia menunjukkan kita tidak mempolitikkan isu ini,” katanya.

Baca Lagi | Pengeluaran KWSP khas akan membantu orang ramai bangkit semula

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam dilaporkan berkata kerajaan telah memutuskan untuk membenarkan pencarum KWSP membuat pengeluaran khas RM10,000 bagi meringankan beban ahli Keluarga Malaysia (Keluarga Malaysia) yang masih terkesan akibat Pandemik Covid19.

Ismail Sabri berkata walaupun ia adalah keputusan yang sukar untuk dibuat, kerajaan terpaksa mengambil pendekatan pertengahan jalan ini untuk mencapai keseimbangan antara keperluan mendesak semasa pencarum dan simpanan mereka untuk masa depan.

Read Previous

PRU15 ayuh ! kata Tok Mat

Read Next

Tok Mat Umno berkata masa untuk parti menjadi dominan untuk membentuk kerajaan yang lebih kuat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.