The Malaysia Post

Tok Mat Umno berkata masa untuk parti menjadi dominan untuk membentuk kerajaan yang lebih kuat

Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan hari ini berkata sudah tiba masanya untuk parti itu menjadi dominan bagi membolehkannya mentadbir dengan berkesan.

Beliau berkata apabila parti itu menjadi kuat ia boleh menjaga orang Melayu yang menderita sejak parti itu dikalahkan semasa pilihan raya umum 2018.

“Kita semua perlu mengakui secara jujur, kuasa politik kita tidak begitu kuat. Kita cuma ada Perdana Menteri dari Umno dan ia bukan Kerajaan Umno. Bolehkah kita berbangga dengan kedudukan ini?

“Umno kini hanya menguasai 17 peratus kerusi di Parlimen. Alangkah ruginya kedudukan dan pengaruh Umno mendapat peratusan kerusi terendah dalam sejarah demokrasi Malaysia,” katanya dalam ucapan perasmian sayap Wanita, Pemuda dan Puteri bagi parti itu di Pusat Dagangan Dunia hari ini.

Mohamad menambah Umno tidak seharusnya terus memerintah dengan bergantung kepada memorandum persefahaman, merujuk kepada kerajaan semasa yang diketuai oleh naib presiden parti itu Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Maaf, prestasi kami dalam kerajaan tidak menunjukkan keyakinan yang diharapkan,” katanya.

Mohamad mengingatkan ahli parti supaya tidak bekerjasama dengan musuh mereka baik dalam Perikatan Nasional dan Pakatan Harapan sebaliknya menggesa mereka supaya setia kepada rakan-rakan yang menyokong mereka ketika masa sukar yang dihadapi parti.

“Yang pasti, kita tidak akan menjemput parti yang ditubuhkan secara terbuka untuk menggantikan Umno. Lebih-lebih lagi DAP dengan agenda cauvinisnya.

“Dan kepada ‘mata keranjang’ (mata sesat), yang bermain pelbagai kolam, mendambakan keuntungan daripada semua dan jatuh cinta dengan pelbagai musuh Umno tetapi pada masa yang sama cuba bercinta dengan Umno, pendirian Umno adalah ‘bukan dengan penipu, kita hanya bersama mereka yang setia,” katanya merujuk kepada PAS yang sebenarnya pernah bekerjasama dengan Umno melalui Muafakat Nasional pada 2018 sebelum menyertai Perikatan Nasional bersama Bersatu.

Mohamad berkata kerjasama politik mulai sekarang bagi tujuan membentuk kerajaan yang kukuh, mestilah berasaskan agenda dan bukannya berasaskan perkongsian.

Baca Lagi | Tok Mat Umno berkata masa untuk parti menjadi dominan untuk membentuk kerajaan yang lebih kuat

“Cukuplah dengan penubuhan semua bentuk pakatan, pangkat dan gabungan. Semuanya hanya kosmetik. Bukan berdasarkan agenda bersama untuk Malaysia yang lebih baik. Tetapi hanya toleransi politik demi mahu berkongsi kuasa,” katanya.

Read Previous

Pengeluaran KWSP khas akan membantu orang ramai bangkit semula

Read Next

All England: Yew Sin-Ee Yi, Daren ke pusingan kedua

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.