The Malaysia Post

SPRM Tolak Dakwaan Ia Tawar Wan Saiful RM10 juta untuk Membalikkan Muhyiddin

Wan Jan bercakap selepas Menghadapi Pertuduhan di Mahkamah kepada SPRM

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan mengambil tindakan undang-undang terhadap orang yang mendakwa menawarkan RM10 juta untuk Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia Datuk Wan Saiful Wan Jan mengaitkan presiden partinya.

Ketua SPRM Tan Sri Azam Baki berkata demikian ketika menolak dakwaan video berdurasi 44 saat di mana seorang lelaki mendakwa agensi itu menawarkan untuk membayar Wan Saiful jumlah itu jika dia ingin memberikan kenyataan bahawa dia menerima rasuah atas arahan Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Individu ini tidak bertanggungjawab dan SPRM akan mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

“Ini fitnah dan dia pembohong. Individu seperti ini memusnahkan kepercayaan masyarakat terhadap SPRM,” katanya dipetik akhbar tempatan Berita Harian.

Menurut portal berita FreeMalaysiaToday, lelaki itu dikatakan penyelidik bebas Wan Saiful.

Awal hari ini, Wan Saiful didakwa meminta rasuah pada April 2022 sebagai pertukaran untuk membantu Nepturis Sdn Bhd mendapatkan kontrak RM232 juta untuk Projek Jalan Tulang Belakang Tengah, dan menerima lebih RM6.9 juta antara Julai hingga September 2022 melalui syarikatnya untuk sebenarnya membantu Nepturis untuk mendapatkan projek yang sama.

Baca Lagi | Pengguna Masih Sukar Memahami bahawa Haiwan adalah Makhluk Berperasaan

Baca Lagi | Wan Saiful, Sanggup Lepas Jawatan Ketua Info Bersatu Selepas Tuduhan Rasuah

Ahli Parlimen Tasek Gelugor mengaku tidak bersalah

Ahli Parlimen Tasek Gelugor itu mengaku tidak bersalah terhadap kedua-dua pertuduhan mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009, dengan kes dijadualkan untuk pengurusan kes pada 22 Mac.

Dia kini dibebaskan dengan ikat jamin selepas membayar jumlah jaminan RM400,000 dan diarah menyerahkan pasportnya kepada mahkamah sementara menunggu perbicaraan.

Secara berasingan, Timbalan Ketua Bahagian Bersatu Segambut Adam Radlan Adam Muhammad hari ini turut mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan rasuah iaitu atas dakwaan meminta rasuah pada Mac 2021 daripada MIE Infrastructure & Energy Sdn Bhd berhubung program Jana Wibawa dan didakwa menerima RM500,000 pada November 2021 kerana membantu syarikat mendapatkan projek pembinaan jalan raya bernilai RM47.8 juta.

Adam Radlan membayar jumlah ikat jamin RM120,000 dan juga telah diarah menyerahkan pasportnya, dengan 23 Mac dijadualkan untuk pengurusan kes.

Jana Wibawa, atau “Program Jana Ekonomi Pemerkasaan Kontraktor Bumiputera Berwibawa”, telah diperkenalkan oleh pentadbiran Muhyiddin, dan bertujuan untuk meningkatkan kapasiti kontraktor Bumiputera dalam sektor pembinaan agar lebih berdaya tahan dan berdaya saing serta mempercepatkan projek mereka untuk memacu pembangunan negara. pemulihan ekonomi selepas wabak Covid-19.

Read Previous

Wan Saiful, Sanggup Lepas Jawatan Ketua Info Bersatu Selepas Tuduhan Rasuah

Read Next

Pengitar Semula Plastik Malaysia Meluahkan Kebimbangan terhadap Skim Subsidi Elektrik yang Dikaji

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.