The Malaysia Post

Sukan Paling Popular di Malaysia

Sukan Popular Malaysia

Cari di bawah sukan kebangsaan Malaysia, disenaraikan mengikut populariti:

Jadi begitulah, sukan paling popular dimainkan di Malaysia! Teruskan membaca di bawah untuk maklumat lanjut tentang setiap sukan di Malaysia.

Malaysia ialah sebuah negara beraja yang terletak di Asia Tenggara. Ia bersempadan dengan Thailand, Singapura, Vietnam, dan Indonesia, dan ibu kotanya ialah Kuala Lumpur, yang mengira lebih daripada 1,790,000 penduduk (tetapi lebih daripada 7,564,000 jika anda termasuk kawasan metropolitan!).

Bahagian menarik negara yang saya ingin tangani ialah sukan yang paling popular. Sehubungan itu, saya telah menyenaraikan semua sukan popular Malaysia, dan saya harap anda akan menyukainya:

bola sepak

Sukan yang paling popular di Malaysia adalah, jauh dan jauh, bola sepak.

Walaupun tidak begitu terkenal atau berjaya, Malaysia mempunyai pasukan bola sepak kebangsaan. Rekod terbaiknya ialah memenangi Piala AFF Suzuki 2010. Pasukan bola sepak bawah 23 tahun turut memenangi pingat emas pada Sukan Asia Tenggara 2009 dan 2011. Badan induk bola sepak di Malaysia ialah Persatuan Bola Sepak Malaysia.

Bola sepak telah wujud selama satu abad di Malaysia (sejak 1921 lebih tepat lagi).

Badminton

Sukan kedua paling popular di Malaysia ialah badminton.

Terdapat beberapa sukan raket yang popular di Malaysia, tetapi badminton setakat ini adalah yang paling popular dan juga yang paling mahir di negara ini: pasukan badminton negara telah memenangi 6 pingat perak dan 3 pingat gangsa di Sukan Olimpik.

Asia adalah peminat terkenal badminton, dan pesaing yang sangat sengit di seluruh dunia, dan Malaysia tidak terkecuali. Pemain badminton Malaysia yang paling berjaya ialah Lee Chong Wei, Chan Peng Soon, dan Tan Wee Kiong.

Sepak takraw

Sukan ketiga paling popular di Malaysia ialah sepak takraw.

Saya telah memberitahu anda sedikit tentang sukan negara Malaysia. Malah, ia menunjukkan prestasi yang sangat baik di negara ini, dan ia masih popular sehingga hari ini. Ia telah diseragamkan di ibu kota Kuala Lumpur pada tahun 1960, tetapi kini dimainkan di banyak negara, termasuk Kanada, Jepun, dan Amerika Syarikat.

Sepak takraw adalah sukan yang sangat menakjubkan untuk ditonton: anda akan melihat atlet melompat sangat tinggi dan melakukan pusingan belakang. Pada asasnya, ia adalah gabungan bola tampar dan seni mempertahankan diri.

Kesatuan ragbi

Sukan keempat paling popular di Malaysia ialah ragbi kesatuan.

Percaya atau tidak, kesatuan ragbi mempunyai sejarah yang panjang di Malaysia, serta penyertaan yang ketara (lebih 40,000 pemain berlesen menikmati sukan ini). Terdapat lebih daripada 300 kelab di Malaysia malah 600 sekolah mengajar permainan ini.

Sumbangan antarabangsa Malaysia yang paling ketara kepada kesatuan ragbi ialah ciptaan ragbi puluhan, di mana terdapat 10 pemain ragbi dalam setiap pasukan. Pasukan ragbi kebangsaan Malaysia kini berada di kedudukan ke-50 dalam ranking dunia.

hoki

Sukan kelima paling popular di Malaysia ialah hoki.

Sehingga hari ini, hoki padang masih mempunyai peminat yang baik di Malaysia. Malah, negara ini merupakan salah satu ahli pengasas Persekutuan Hoki Asia. Terdapat juga badan induk bagi negara sendiri yang dinamakan Konfederasi Hoki Malaysia.

Selain itu, pasukan lelaki negara benar-benar mahir dalam hoki, kerana ia berada di kedudukan ke-13 di dunia, dan ke-3 di Asia. Ia memenangi pingat perak dalam Sukan Asia 2010. Pasukan wanita juga sangat berjaya, berada di kedudukan ke-22 di dunia.

Baca Lagi | Pertunjukan Kajian Lelaki menganggap mereka Lebih Pintar daripada Sebenarnya

Baca Lagi | Top 10 YouTuber Paling Diikuti di Malaysia

Sukan permotoran

Sukan keenam paling popular di Malaysia ialah sukan permotoran.

Paling terkenal, Malaysia setiap tahun menganjurkan Grand Prix Formula Satu di Litar Antarabangsa Sepang, Grand Prix Malaysia. Pemandu Formula Satu Malaysia yang paling terkenal ialah Alex Yoong, Fairuz Fauzy, dan Nabil Jeffri.

Terdapat juga perlumbaan motosikal di negara ini, dan Khairul Idham Pawi menjadi rakyat Malaysia pertama memenangi perlumbaan motosikal Grand Prix pada 2016. Malaysia juga menjadi tuan rumah Grand Prix motosikal, Grand Prix motosikal Malaysia.

Berbasikal

Sukan ketujuh paling popular di Malaysia ialah berbasikal.

Berbasikal adalah sukan yang semakin berkembang secara keseluruhan di Malaysia. Ramai rakyat Malaysia gemar berbasikal secara santai, tetapi ada juga yang amatur dan beberapa profesional. Terdapat beberapa velodrom di negara ini, dan sesetengah orang juga suka berbasikal melampau seperti berbasikal gunung.

Apabila memperkatakan pertandingan antarabangsa, Azizulhasni Awang mencipta sejarah pada 2016 apabila memenangi pingat gangsa Olimpik pertama dalam acara berbasikal untuk Malaysia. Selepas itu, dia mencipta sejarah sekali lagi pada 2021 selepas memenangi pingat perak dalam final keirin lelaki Olimpik.

Paragliding

Sukan kelapan paling popular di Malaysia ialah paragliding.

Ini adalah entri unik dalam senarai ini, namun paragliding amat dihargai di kalangan penduduk tempatan dan juga pelancong. Malaysia mempunyai landskap semula jadi yang menakjubkan, dan paragliding adalah salah satu cara terbaik untuk menemui negara ini dari sudut yang hebat.

Paragliding sebenarnya bukan sukan, dan tiada paraglider terkenal Malaysia, tetapi ia masih semakin popular. Ia diperkenalkan di negara ini sekitar tahun 2005 sebagai sukan lasak tetapi ia menjadi lebih kasual selama ini.

Skuasy

Sukan kesembilan paling popular di Malaysia ialah skuasy.

Akhirnya, terdapat satu lagi sukan raket antara sukan paling popular di Malaysia. Bertentangan dengan banyak sukan lain, skuasy kebanyakannya popular dalam pertandingan. Ia ditadbir oleh Persatuan Raket Skuasy Malaysia, dan terdapat kejohanan skuasy tahunan di negara ini: Terbuka Kuala Lumpur dan Terbuka Malaysia.

Kejayaan terbesar Malaysia dalam skuasy ialah pasukan wanita negara, termasuk juara dunia lapan kali dan ranking nombor 1 dunia dalam skuasy wanita Nicol David.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Top 10 YouTuber Paling Diikuti di Malaysia

Read Next

Pengguna Masih Sukar Memahami bahawa Haiwan adalah Makhluk Berperasaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.