The Malaysia Post

Tiga perkara yang kita pelajari daripada: Muktamar PAS 2022

Sebagai Muktamar (kongres tahunan) terakhir sebelum pilihan raya umum ke-15 (PRU15), ahli-ahli PAS kembali kepada retorik biasa pada zaman perang, menyeru untuk menunjukkan kekuatan menentang pesaing dan setiakawan dalam parti.

Dengan tema “Malaysia Sejahtera” (Malaysia Sejahtera) yang didokong oleh kepimpinannya, PAS telah meletakkan dirinya di barisan hadapan politik Malaysia, menawarkan versi negara berkebajikan Islam yang aman yang kononnya akan menyelesaikan kebanyakan kesusahan, ekonomi dan sosial negara. .

Kini lebih sejuta ahli kuat, lebih 1,300 perwakilan dan bersama sekurang-kurangnya 800 pemerhati menghadiri majlis itu, menjadikan Muktamar itu antara perhimpunan politik terbesar di negara ini.

Berikut adalah tiga perkara yang kita pelajari daripada Muktamar PAS 2022.

  1. PAS masih setia kepada PN, tetapi tidak akan meninggalkan Umno

Boleh dikatakan soalan yang paling banyak ditanya sebelum, semasa dan selepas Muktamar ialah sama ada PAS akhirnya akan menentukan di mana nasibnya akan terletak: dengan Bersatu dan Perikatan Nasional (PN) atau dengan bekas pesaing Umno, yang masih merupakan parti Melayu terbesar di negara ini.

“Wartawan sering bertanya kepada kami sama ada PAS mahu memilih Umno atau Bersatu. Tidak! Kita pilih kedua-duanya,” kata Naib Presiden PAS Datuk Idris Ahmad di hadapan lebih 5,000 hadirin semasa perhimpunan jentera pilihan raya parti itu pada Sabtu.

“Biar rakyat mengutuk, memperkecilkan kita. Kami mahukan perpaduan (dalam kalangan parti Melayu)!”

Orang ramai serentak bertakbir, “Allahu Akbar!” (Tuhan Maha Besar), laungan tanda dagangan ahli parti Islam itu.

PAS juga melihat dirinya sebagai pendamai dan penggerak kepada perpaduan dalam kalangan parti Melayu, yang menurut mereka akan lebih bermanfaat dan aman untuk negara.

Bagaimanapun, dengan PN lynchpin Bersatu nampaknya telah menolak Umno, ia masih harus dilihat sama ada ketiga-tiga mereka boleh mencapai penyelesaian sebelum PRU15.

Sebilangan dalam PAS percaya parti itu boleh memainkan peranan besar di Kedah, Kelantan dan Terengganu, yang kesemuanya diketuai oleh menteri besar daripada PAS.

“Kita mesti pertahankan, Kedah, Kelantan dan Terengganu walau apa pun. Kita juga mesti mempertahankan dan mengukuhkan kedudukan kita dalam kerajaan pusat,” kata seorang lagi Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Abdullah.

Akhirnya, ini mungkin strategi PAS untuk mencuba dan kekal berkuasa.

  1. PAS mahu mengekalkan semua jawatannya dalam kerajaan persekutuan selepas PRU15

Pada pilihan raya umum 2018, PAS membentuk gabungan Gagasan Sejahtera dengan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan), Barisan Jemaah Islamiah Malaysia (Berjasa) dan NGO Melayu lain.

Gabungan itu bertanding di 160 kerusi menggunakan logo PAS tetapi hanya menang di 18 kerusi, termasuk sembilan di kubu tradisi parti Kelantan. Bagaimanapun, PAS juga memenangi cukup kerusi untuk mengambil alih negeri Terengganu.

PAS kemudiannya membentuk piagam Muafakat Nasional (MN) tidak rasmi dengan Umno.

Selepas kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada 2020, PAS menyertai gabungan Perikatan Nasional dengan Bersatu, Gerakan dan PBRS sambil menegaskan akan mengekalkan kerjasama MN dengan Umno.

PAS boleh dikatakan memperoleh paling banyak selepas apa yang dipanggil Gerakan Sheraton 2020, daripada parti Pembangkang kepada satu dalam kerajaan persekutuan dengan tiga menteri dan lapan timbalan menteri walaupun hanya menyediakan 17 kerusi persekutuan.

Pemimpin parti itu tidak menafikan bahawa kedudukan mereka dalam kerajaan persekutuan adalah berdasarkan nasib baik berbanding merit pilihan raya, dengan presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang memuji Tuhan untuk kedudukan partinya sekarang.

“Allah memberi kemenangan kepada sesiapa yang Dia kehendaki. Dan Islam akan sentiasa terjamin untuk menang,” katanya kepada perwakilan dalam ucapan penggulungan Muktamar.

Secara berasingan, Pengarah Pilihan Raya PAS Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor mendedahkan parti itu menyasarkan untuk memenangi 40 kerusi pada PRU15, berdasarkan kerjasama dengan Umno dan Bersatu.

“Jika kita menang 40 kerusi, tiada parti boleh membentuk kerajaan tanpa PAS,” katanya kepada perwakilan pada hari terakhir muktamar tahunan PAS ke-68 di sini.

Itu juga sebab PAS bekerja keras untuk menjadi perantara perjanjian dengan Umno bagi mengelak pertempuran satu lawan satu di beberapa kerusi yang mereka intai.

Timbalan Presiden PAS Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata parti itu telah mengenal pasti sekurang-kurangnya 27 kerusi – semuanya dipegang PH ketika ini – sebagai kunci kejayaan partinya.

PAS juga melihat dirinya sebagai pemain politik utama, lantang menyeru penggunaan logo sendiri di sekurang-kurangnya tiga negeri, walaupun menjadi sebahagian daripada gabungan PN.

  1. Rancangan masa depan PAS: Melahirkan perdana menteri

Nasib PAS sejak menyertai kerajaan persekutuan pada 2020 jelas melambung tinggi, dengan Muktamar terbaharu menampilkan kemudahan, acara dan paparan yang lebih baik berbanding sebelum 2018.

Parti itu juga menayangkan video montaj sumbangan parti serta menteri dan timbalan menterinya, untuk menggambarkan kesan positif parti terhadap kerajaan.

Apabila Mohd Amar berkata bahawa perdana menteri suatu hari nanti boleh keluar dari PAS semasa perhimpunan untuk jentera pilihan rayanya, para hadirin bersorak sorak dan kepercayaan tulen bahawa parti itu akan bertanggungjawab ke atas Malaysia suatu hari nanti.

Pengarah pemilihan parti Muhammad Sanusi, semasa hari terakhir Muktamar, menetapkan matlamat untuk parti itu menjadi terkemuka pada 2050.

“Itu sudah terlambat, kita boleh buat lebih awal,” seorang perwakilan yang hanya menggelarkan dirinya Ustaz Hassan memberitahu Malay Mail ketika ditemui di luar dewan semasa berbual kosong di luar dewan.

Seorang lagi perwakilan yang menggelar dirinya Irwan menimpali dengan mengatakan PAS telah menunjukkan pemimpinnya tidak korup seperti dalam PN dan BN, dan sentiasa mengikut “jalan orang benar”.

Beberapa orang lain juga berkata perkara yang sama, percaya bahawa Tuhan akan memberikan mereka kemenangan yang telah dijamin oleh pemimpin mereka.

Read Previous

Perak melancarkan Pelan Tindakan Keselamatan Makanan 2022-2030

Read Next

Antony menjaringkan gol pada penampilan sulung ketika Man United menamatkan permulaan sempurna Arsenal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.