The Malaysia Post

Perak melancarkan Pelan Tindakan Keselamatan Makanan 2022-2030

Pelan Tindakan Keselamatan Makanan Perak 2022-2030 bertujuan meningkatkan pengeluaran makanan negara bagi mengurangkan pergantungan kepada import, kata Menteri Besar Datuk Seri Saarani Mohamad.

Beliau berkata pelan tindakan itu dapat membantu rakyat di negeri ini meningkatkan pendapatan dan meningkatkan taraf hidup mereka.

Menurut Saarani, pelan tindakan itu memberi tumpuan kepada mengoptimumkan sumber dan meningkatkan hasil, memperkasakan penggunaan teknologi, mengukuhkan tadbir urus, memperkasa data dan penyelidikan, mengukuhkan kerjasama strategik dan pelaburan serta memperkasakan ekonomi pekeliling.

Katanya, ia merupakan inisiatif kerajaan negeri yang dilaksanakan Perbadanan Kemajuan Pertanian Negeri Perak (SADC) dengan kerjasama Institut Darul Ridzuan (IDR) untuk menggerakkan satu daripada enam agenda utama yang digariskan dalam Rancangan Sejahtera Perak 2030.

Kerajaan negeri menceburi sektor keselamatan makanan bagi mengurangkan kebergantungan kepada import makanan berdasarkan kelebihan dan potensi untuk menggembleng sumber sedia ada bagi memajukan sektor pertanian ke arah jaminan makanan, tambahnya.

Saarani memberitahu demikian kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Keselamatan Makanan @ Perak Sejahtera 2030 dan melancarkan pelan tindakan itu di Dewan Millenium Lubuk Merbau di sini hari ini.

Beliau berkata pelan tindakan itu akan memberi tumpuan kepada pelbagai usaha seperti menambah sumber dalaman dan mempelbagaikan sumber import dan meluaskan penglibatan sektor swasta serta masyarakat dalam sistem rantai makanan, sambil menambah bahawa makanan mesti dipastikan selamat dan dijual di harga berpatutan.

Dalam perkembangan lain, Saarani berkata penglibatan rakyat dalam sektor pertanian dan penternakan masih pada tahap tidak memuaskan walaupun permintaan tinggi daripada pengguna.

Beliau berkata terdapat 2.6 juta penduduk di Perak memerlukan makanan yang mencukupi dan berkualiti, sambil menambah bahawa mereka adalah banyak peluang yang boleh diterokai oleh petani dan penternak di negeri ini dalam bekalan makanan.

Read Previous

Laporan: Dipenjara Najib menjalani ujian perubatan di hospital

Read Next

Tiga perkara yang kita pelajari daripada: Muktamar PAS 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.