The Malaysia Post

Laporan: Dipenjara Najib menjalani ujian perubatan di hospital

Datuk Seri Najib Razak yang sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun kini dirawat di hospital, lapor Astro Awani petang tadi.

Portal berita Melayu itu memetik seorang pembantu bekas perdana menteri yang disabitkan kesalahan mengesahkan kemasukan ke hospital baru-baru ini, tanpa mendedahkan kemudahan penjagaan kesihatan atau sebab kemasukan.

“Keadaan Ya Datuk Seri stabil dan beliau sedang menjalani semua siasatan perubatan yang diperlukan,” kata pegawai yang tidak dikenali itu dipetik.

Satu lagi portal berita Melayu Media Variasi melaporkan lelaki berusia 69 tahun itu sedang menjalani rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) kerana mengalami pendarahan usus.

“Buat masa ini tidak diketahui sama ada dia akan terus menerima rawatan di HKL atau kembali ke penjara,” Media Varisasi memetik sumber yang tidak dinamakan yang dikatakan rapat dengan Najib sebagai berkata.

Ia memetik sumber yang sama mengatakan bahawa sel penjara Najib di Penjara Kajang jauh dari tempat tahanan lain ditahan, dan dikatakan tidak mempunyai kemudahan untuk menyokong kesihatan Najib berbanding Penjara Sungai Buloh di mana Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan sebelum ini. .

Menurut sumber itu, tiada “palam” untuk memuatkan alat pernafasan untuk Ahli Parlimen Pekan semasa dia tidur dan hanya kipas yang dihidupkan sepanjang masa.

“Penjara Kajang tidak mempunyai kemudahan untuk menampung keperluan perubatannya. Pada bila-bila masa, Najib berasa sakit dan nyawanya terancam.

“Pegawai penjara telah diarahkan untuk memberikan layanan yang sama kepada bekas perdana menteri seperti yang diberikan kepada banduan lain,” kata sumber itu dipetik.

Najib telah dipenjarakan sejak 23 Ogos apabila panel lima hakim di Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan kesalahannya, denda RM210 juta dan hukuman penjara 12 tahun kerana menyelewengkan RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Najib juga menghadapi empat lagi perbicaraan jenayah berkaitan skandal kewangan 1MDB, termasuk dua yang masih belum bermula.

Najib telah dibawa keluar dari penjara dua kali setakat ini untuk menghadiri dua perbicaraan jenayah yang sedang berjalan; yang pertama pada 25 Ogos untuk penyelewengan RM2.28 bilion daripada 1MDB, dan keesokan harinya untuk menyambung semula dakwaan beliau mengubah laporan audit ketua juruaudit negara ke atas 1MDB.

Beliau dijadual kembali ke Mahkamah Tinggi esok untuk meneruskan perbicaraan utama 1MDB.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Barat, Rusia memperdagangkan tekanan terhadap tenaga apabila Ukraine menyerang

Read Next

Perak melancarkan Pelan Tindakan Keselamatan Makanan 2022-2030

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.