The Malaysia Post

SKMM Menyiasat TV Hebat Mengenai Tuntutan Pemecatan Penjawat Awam

SKMM Buka Siasatan

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) membuka siasatan terhadap saluran televisyen swasta Awesome TV kerana laporan beritanya yang mendakwa kerajaan akan memecat lebih 800,000 penjawat awam.

Dalam satu kenyataan hari ini, SKMM berkata Awesome TV akan disiasat di bawah Seksyen 206 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana gagal mematuhi syarat lesen mereka.

“Apabila kertas siasatan selesai, ia akan diserahkan kepada timbalan pendakwa raya untuk keputusan lanjut.

“Jika sabit kesalahan, pesalah boleh dihukum seperti yang diperuntukkan di bawah Seksyen 242 iaitu denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi dua (2) tahun atau kedua-duanya sekali,” kata kenyataan itu.

Pihak pengurusan Awesome TV telah dipanggil oleh pegawai dari SKMM di ibu pejabat mereka semalam.

Sebelum ini, Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil menyatakan bahawa kerajaan menafikan dakwaan yang terkandung dalam program berita Awesome TV Berita 757 bahawa terdapat “pemerhati” yang mencadangkan supaya bilangan penjawat awam dikurangkan.

Baca Lagi | Penamatan Pencegahan Nuklear Dua Hala Menjadikan Dunia Lebih Berbahaya

Baca Lagi | Saham Asia Tergagap, Perhimpunan Dolar AS Berjeda Ketika Fed Dilihat

Disiarkan melalui TV percuma MYTV

Saluran televisyen yang bersiaran menerusi TV percuma MYTV dan penyiar satelit Astro itu juga didapati telah menerbitkan kandungan berita yang melanggar peraturan sebanyak enam kali, kata Fahmi termasuk fitnah terhadap kerajaan sekarang.

Sebelum pilihan raya umum (PRU15) baru-baru ini, TV Awesome mendapat kecaman kerana penyiar beritanya mengambil nada perkauman apabila menggesa pengundi Melayu untuk keluar beramai-ramai semasa Hari Mengundi atau berisiko ditakluki pengundi etnik Cina.

Dalam satu kenyataan, ia berkata jika rakyat Malaysia, khususnya Bumiputera, tidak mengundi, maka risiko kerajaan yang tidak menjaga kebajikan mereka untuk dipilih “sudah jelas”.

Ia juga dikritik pada Mei tahun lalu kerana menggunakan nada perkauman dengan laporannya mengenai Serba Dinamik Holdings Bhd dan Sapura Energy Bhd.

Ia kemudian menuduh pengerusi eksekutif Suruhanjaya Sekuriti (SC) ketika itu Datuk Syed Zaid Jaafar Albar gagal membantu syarikat Bumiputera daripada masalah kewangan, dan pada mulanya secara palsu melabel anak bekas setiausaha agung Umno itu sebagai bukan Melayu.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Saham Asia Tergagap, Perhimpunan Dolar AS Berjeda Ketika Fed Dilihat

Read Next

Persatuan Sepaktakraw Akan Merombak Struktur Kejurulatihan Kebangsaan Tidak Lama Lagi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.