The Malaysia Post

Saham Asia Tergagap, Perhimpunan Dolar AS Berjeda Ketika Fed Dilihat

Saham Asia Turun Turun

Hari ini memandangkan prospek bank pusat AS perlu kekal di landasan hawkishnya membebankan sentimen, dengan pelabur melihat kepada minit mesyuarat Rizab Persekutuan terkini untuk petunjuk dasar monetari selanjutnya.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun susut 0.34 peratus kepada 531.85, berlegar sekitar enam minggu terendah pada 529.30 yang disentuhnya minggu lepas.

Indeks itu turun hampir 3 peratus bulan ini selepas melonjak 8.6 peratus pada Januari berikutan data ekonomi AS yang kukuh menguatkan kebimbangan bahawa kadar faedah mungkin perlu meningkat lebih jauh dan kekal lebih tinggi untuk tempoh yang lebih lama.

Pasaran kini meletakkan harga pada kadar faedah AS memuncak pada 5.30 peratus pada Julai dan kekal melebihi 5 peratus menjelang akhir tahun, menjauhkan diri daripada jangkaan pemotongan kadar yang lebih mendalam tahun ini.

Nikkei Jepun adalah 0.01 peratus lebih tinggi, manakala indeks S&P/ASX 200 Australia jatuh 0.52 peratus. Saham China dijangka mula tidak berubah manakala Indeks Hang Seng Hong Kong dibuka 0.1 peratus lebih rendah.

“Latar belakang kebimbangan inflasi di AS masih mengekalkan risiko dasar monetari yang lebih ketat daripada jangkaan, dan hasil kekal menjadi tumpuan utama apabila pasaran AS kembali lewat hari ini,” kata pakar strategi di Saxo Markets.

Baca Lagi | Tidak Mencapai Baik dalam Peperiksaan Bukan Akhir Dunia

Baca Lagi | Penamatan Pencegahan Nuklear Dua Hala Menjadikan Dunia Lebih Berbahaya

Pasaran AS Ditutup Semalam Kerana Cuti Hari Presiden

Hasil pada nota Perbendaharaan 10 tahun meningkat 3.5 mata asas kepada 3.863 peratus, selepas mencecah paras tertinggi tiga bulan pada 3.929 peratus pada Jumaat.

Hasil pada bon Perbendaharaan 30 tahun meningkat 1 mata asas kepada 3.899 peratus, manakala hasil kertas Perbendaharaan AS dua tahun, yang biasanya bergerak mengikut jangkaan kadar faedah, meningkat 5.4 mata asas pada 4.677 peratus.

Tumpuan pelabur teguh pada pengeluaran minit mesyuarat terbaharu Fed esok apabila ia menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas.

Dalam pasaran mata wang, dolar berlegar sedikit daripada kemuncak baru-baru ini apabila rali tiga minggu semakin pudar, dengan peniaga melihat kepada data pembuatan Eropah dan AS kemudian hari Selasa dan indeks harga PCE teras hari Jumaat untuk membantu membimbing langkah seterusnya.

Pakar strategi mata wang DBS Philip Wee berkata pasaran bersedia untuk satu lagi kejutan dalam data PCE selepas senarai gaji bukan ladang AS yang kukuh dan bacaan CPI bulan ini.

Indeks dolar, yang mengukur mata wang AS berbanding enam pesaing lain, terakhir pada 104.01, hanya di bawah paras tertinggi enam minggu pada 104.67 yang disentuh pada hari Jumaat. Euro jatuh 0.12 peratus kepada AS$1.0669 (RM7.40), dan dijangka mencatatkan kenaikan empat bulan berturut-turut dan berakhir lebih rendah pada Februari.

Yen susut 0.12 peratus kepada 134.40 setiap dolar, manakala sterling terakhir pada AS$1.2022, turun 0.13 peratus.

Minyak mentah AS naik 1.02 peratus pada AS$77.12 setong dan Brent pada AS$83.80, turun 0.32 peratus pada hari itu.

Read Previous

Penamatan Pencegahan Nuklear Dua Hala Menjadikan Dunia Lebih Berbahaya

Read Next

SKMM Menyiasat TV Hebat Mengenai Tuntutan Pemecatan Penjawat Awam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.