The Malaysia Post

Presiden MAA Aishah Ahmad Meninggal Dunia di Jeddah

Presiden MAA Datuk Aishah Ahmad meninggal dunia di Jeddah

Presiden Persatuan Automotif Malaysia (MAA) Datuk Aishah Ahmad Badjunaid meninggal dunia di Jeddah pada pagi 2 Februari. Beliau berusia 71 tahun.

Dalam satu kenyataan hari ini, MAA berkata dia akan dikebumikan di Arab Saudi hari ini.

MAA menyifatkan pemergiannya sebagai satu kehilangan besar, berkata Aishah sangat dihormati dalam industri automotif tempatan serta rakan sejawatannya di Asean, Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (Apec) dan kerajaan Malaysia.

“Aishah adalah seorang lagenda dan salah seorang personaliti automotif terkemuka yang mengabdikan tahun terbaik dalam hidupnya dengan menyumbang kepada pertumbuhan dan pembangunan industri automotif Malaysia dengan visi, dedikasi dan semangatnya.

“Bagi pihak majlis, ahli dan kakitangan MAA, kami mengucapkan takziah dan simpati yang mendalam kepada keluarga Datuk Aishah Ahmad,” katanya.

Aishah telah menerajui MAA sejak 1991 (semasa MAA dikenali sebagai Persatuan Peniaga Permotoran Malaysia atau MMTA) dan menerajui pertumbuhan MAA menjadi persatuan industri automotif terkemuka di Malaysia.

Baca Lagi | Potensi Masalah Undang-undang dengan Bekas jurulatih Indra Menjejaskan Fokus Zii Jia

Baca Lagi | Pope Francis Mengatakan dia Mahu pergi ke Mongolia pada bulan September

Aishah, Pengerusi Persekutuan Automotif Malaysia sejak 1998

MAA berkata Aishah juga pernah berkhidmat sebagai presiden Persekutuan Automotif Asean (AAF) selama tiga penggal, 2000-2002, 2008-2010, dan 2015-2017.

“Semasa jawatan presiden Datuk Aishah pada 2015-2017, AAF berjaya merekrut Persatuan Automotif Myanmar (AAM) dan Persekutuan Industri Automotif Kemboja (CAIF) sebagai ahli, sekali gus membawa 10 persatuan industri negara anggota ASEAN yang lengkap ke dalam AAF,” ia berkata.

Aishah mempunyai lebih 40 tahun pengalaman dalam industri automotif, menjadikannya antara individu paling lama berkhidmat dalam industri itu.

Beliau memulakan kerjayanya pada pertengahan 1970-an dengan Inchcape Group of Companies di Malaysia.

Beliau kemudiannya menyertai Ford Malaysia, Tractors Malaysia dan akhirnya bersara pada 2021 ketika beliau berkhidmat dengan Bahagian Sime Darby Motors.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pope Francis Mengatakan dia Mahu pergi ke Mongolia pada bulan September

Read Next

Lapangan Terbang Istanbul yang dikendalikan Malaysia Membantu Penyelamatan Gempa Bumi Turki

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.