The Malaysia Post

Potensi Masalah Undang-undang dengan Bekas jurulatih Indra Menjejaskan Fokus Zii Jia

Zii Jia Lee dari Malaysia bersaing dengan Shesar Hiren Rhustavito

Pemain perseorangan lelaki profesional Malaysia Lee Zii Jia hanya mahu fokus untuk mencapai tahap prestasi terbaiknya walaupun bekas jurulatihnya Indra Wijaya mungkin akan mengambil tindakan undang-undang terhadapnya atas dakwaan melanggar kontrak.

Pemain nombor empat dunia itu juga bingung tentang keseluruhan perkara itu, mengatakan bahawa kedua-duanya berpisah secara baik pada November tahun lalu.

Zii Jia berkata perkara itu yang diakuinya menjejaskan tumpuannya terhadap permainan itu telah diserahkan kepada peguamnya untuk tindakan susulan.

“Apa yang boleh saya katakan ialah saya mungkin telah melakukan perkara yang salah dan betul. Saya tidak boleh mengubah apa yang telah berlaku tetapi apa yang saya tahu ialah kami berpisah secara baik.

“Saya tidak mahu mengulas terlalu banyak kerana saya boleh tersilap komen dengan bercakap terlalu banyak, menyebabkan terlalu banyak perhatian media. Saya tidak mahu itu,” katanya ketika ditemui pada hari pertama latihan berpusat di Akademi Badminton Malaysia (ABM) di Bukit Kiara di sini hari ini.

Kem latihan berpusat itu sebagai persediaan untuk penyertaan skuad negara dalam Kejohanan Berpasukan Campuran Badminton Asia (BAMTC) 2023 di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dari 14 hingga 19 Februari.

Baca Lagi | Anthony Loke: Pelan penjanaan semula Lapangan Terbang Subang Mendapat Kelulusan Kabinet

Baca Lagi | Dipecat oleh Umno, Khairy Says May Run in Selangor State Polls

Juara Asia 2022

Zii Jia, yang merupakan juara Asia 2022, mengakui terjejas dengan situasi semasanya pada masa dia memberi tumpuan untuk membantu cabaran skuad negara di BAMTC.

“Saya hanya manusia yang mempunyai perasaan dan saya cuba sedaya upaya untuk menyelesaikan perkara ini tetapi ia masih berlarutan jadi sudah tentu saya agak terkilan. Tetapi saya tahu ini adalah ujian daripada Tuhan untuk saya,” kata pemain berusia 24 tahun itu.

Sementara itu, pengurus dan kakak Zii Jia, Zii Yii, mengesahkan bahawa peguam mereka telah menerima surat daripada peguam Indra.

“Saya tidak pasti apa isi kandungan surat itu. Kita tidak mahu isu ini berlarutan dan menjadi lebih teruk, biarlah peguam uruskan,” katanya.

Sebuah akhbar berbahasa Inggeris tempatan telah melaporkan bahawa bekas bintang badminton Indonesia, Indra, yang memulakan tugasnya sebagai jurulatih Zii Jia pada Februari tahun lepas, mungkin mengambil tindakan undang-undang terhadap bekas pertuduhannya atas dakwaan melanggar kontrak.

Mengenai persembahannya, Zii Jia berkata dia dalam proses mendapatkan semula keyakinan selepas persembahan tidak meyakinkan awal tahun ini.

“(Di Dubai) terpulang kepada jurulatih untuk membenarkan saya bermain atau tidak, jika dipanggil saya bersedia untuk melawan,” katanya.

Malaysia selaku pilihan keempat berada dalam Kumpulan B bersama India, Kazakhstan dan pasukan tuan rumah.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Dipecat oleh Umno, Khairy Says May Run in Selangor State Polls

Read Next

Pope Francis Mengatakan dia Mahu pergi ke Mongolia pada bulan September

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.