The Malaysia Post

Dipecat oleh Umno, Khairy Says May Run in Selangor State Polls

Khairy Jamaluddin tidak Nafi Spekulasi

Selepas dipecat oleh Umno baru-baru ini, Khairy Jamaluddin berkata beliau sedang mempertimbangkan untuk kembali berpolitik dengan bertanding dalam pilihan raya negeri Selangor akan datang.

Bercakap di Kelab Concorde, forum bulanan mengenai topik semasa yang dimulakan oleh wartawan veteran, bekas menteri kesihatan itu tidak menafikan spekulasi beliau mengintai jawatan menteri besar.

“Terdapat perbincangan dengan beberapa pihak dan ada juga perbincangan mengenai peranan itu. Tetapi jika saya membuat keputusan untuk duduk dalam pilihan raya negeri, maka saya akan mempunyai lebih banyak masa untuk memutuskan platform politik yang saya pilih sebagai babak seterusnya dalam perjalanan politik saya.

“Jika saya mahu mengambil bahagian dalam pilihan raya negeri, saya perlu membuat keputusan dalam beberapa bulan akan datang ke arah mana saya akan pergi,” lapor The Star hari ini.

Beliau juga berkata beliau mempunyai pengalaman yang diperlukan untuk mengendalikan peranan kerajaan tempatan kerana beliau adalah penyandang tiga kali di Rembau dan juga bekas menteri kesihatan dan sukan.

Baca Lagi | Samsung Galaxy S23 Malaysia: 10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Baca Lagi | Anthony Loke: Pelan penjanaan semula Lapangan Terbang Subang Mendapat Kelulusan Kabinet

Dia Tidak Berminat Menubuhkan Parti Politik Baru

“Saya rasa ia satu peluang yang baik. Tetapi kemudian, saya perlu menimbang sama ada saya mempunyai selera untuk melompat ke belakang. Pasaran agak tepu dan saya lihat mungkin tiada ruang untuk parti baharu di Malaysia. Walaupun ia satu pilihan, ia tidak mungkin,” katanya.

Selepas pemecatannya pada 27 Januari, Khairy berkata beliau tidak akan membuat rayuan kerana pembuat keputusan dalam Umnolah yang memecatnya pada mulanya.

Khairy berkata beliau telah membincangkan perkara itu dengan bekas ahli majlis tertinggi Tan Sri Noh Omar dan bekas ketua penerangan Umno Shahril Hamdan yang juga sebahagian daripada mereka yang disingkirkan daripada parti.

Read Previous

Anthony Loke: Pelan penjanaan semula Lapangan Terbang Subang Mendapat Kelulusan Kabinet

Read Next

Potensi Masalah Undang-undang dengan Bekas jurulatih Indra Menjejaskan Fokus Zii Jia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.