The Malaysia Post

Zuraida Lebih Baik Mengambil Perjalanan Politik Melangkaui PBM, Kata Penganas

Lebih Baik Peluang Panjang Umur Politik Zuraida

Datuk Zuraida Kamaruddin mempunyai peluang yang lebih baik untuk panjang umur politik di luar Parti Bangsa Malaysia (PBM), kata pakar.

Ini memandangkan jawatankuasa tatatertib parti mengeluarkan kenyataan malam tadi untuk mengatakan Zuraida dan 10 ahli parti lain – kesemuanya sebelum ini digantung kerja – telah dipecat kerana gagal menjawab surat tunjuk sebab yang dihantar kepada mereka Isnin lalu.

Felo kanan di Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara Azmi Hassan berkata walaupun dia memerlukan parti, PBM tidak melayani Zuraida seperti yang dilakukan PKR dahulu.

“Mana-mana ahli politik di Malaysia yang ingin berjaya memerlukan parti.

“Amat jarang ahli politik bebas naik tangga kerana itu cara pengundi Malaysia berfikir. Kerana mereka fikir parti dan individu bersatu.

“Jadi, bagi Zuraida, dia memerlukan parti, tetapi PBM tidak melayannya seperti yang dilakukan PKR,” kata Azmi kepada Malay Mail ketika dihubungi.

Strategi Zuraida

Menurut Azmi, itu kemungkinan strategi Zuraida apabila dia menyertai Muafakat Nasional (MN) dalam usaha untuk melonjakkan kerjaya politiknya.

“Tetapi MN ialah sebuah NGO sekarang; mungkin jika MN boleh mendapat sedikit daya tarikan dari segi keahliannya, ia boleh mengubah dirinya menjadi sebuah parti politik.

“Itulah satu cara Zuraida berfikir, dengan menyertai MN, atau MN dengan membuktikan dirinya mempunyai pengaruh dari segi keahlian akan membolehkannya menyertai parti politik sedia ada,” tambahnya.

Pada Ahad, Zuraida menuduh presiden PBM Datuk Larry Sng sebagai “tidak matang” dan “gagal berfikir secara rasional” dalam menguruskan parti.

Baca Lagi | Faisal Menghidupkan Mesin Golnya Lagi Menentang Vietnam

Baca Lagi | Kim Korea Utara Memulakan Mesyuarat Parti Utama

Akta Cetek

Dalam kesinambungan konflik dengan Sng yang bermula dengan perebutan kepimpinan sebelum pilihan raya umum ke-15, Zuraida berkata “tindakan dangkal” Sng dalam mendedahkan rahsia parti di media sosial ditambah dengan kenyataan bercanggah telah mencemarkan imej parti dan mencetuskan kebimbangan dalam kalangan ahlinya.

Sng kemudian membantah Zuraida dengan mengatakan bahawa dia lebih baik menghentikannya, memetik kekecewaannya pada pilihan raya umum 19 November sebagai tanda jelas dia telah kehilangan sokongan pengundi.

Walaupun begitu, Azmi berkata jika dia mahu, Zuraida boleh mencabar Sng kerana dia mempunyai ace.

“Zuraida juga mempunyai kelebihan penting memandangkan beliau, dari segi sokongan akar umbi PBM, cukup popular kerana NGO beliau (Penubuhan Penggerak Komuniti Negara atau PKN).

“Jika tidak, di atas kertas, Sng mempunyai kelebihan kerana beliau adalah presiden PBM dan ahli parlimen yang merupakan sebahagian daripada gabungan kerajaan. Dia mempunyai kelebihan hanya menjadi ahli parlimen Julau sehingga pemilihan parti PBM,” kata Azmi.

Bagaimanapun, ketika bercakap mengenai masa depan PBM, Azmi berkata pengaruhnya adalah minimum kerana ia hanya diwakili oleh seorang Ahli Parlimen.

“Pengundi umum tidak mengambil berat tentang PBM dan jika Zuraida boleh kalah semasa pilihan raya umum, mewakili PBM di Ampang, kawasan bandar, saya rasa PBM tidak mempunyai pengaruh besar dalam senario politik kita. Itu sesuatu yang tidak boleh dinafikan.

“Jadi pertelingkahan antara presiden dan ahli biasa, atau apa sahaja jawatan yang dipegang Zuraida dalam PBM, menimbulkan masalah yang mungkin berlaku kepada PBM kerana mereka bergaduh mengenai sesuatu yang dari sudut pandangan pengundi secara nasional sangat kecil dari segi pengaruh mereka terhadap senario politik negara,” katanya.

Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya

Pandangan yang sama ialah penganalisis sosiopolitik Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMcedel) Profesor Madya Awang Azman Awang Pawi yang berkata Zuraida mempunyai masa depan yang lebih baik di luar PBM.

“Lebih baik Zuraida kekal di luar PBM jika mahu meneruskan perjalanan politiknya kerana masih ada masa.

“Selain itu, dia masih mempunyai sokongan akar umbi, dan mereka bersedia untuk bersamanya. Tetapi jika keadaan sekarang dibiarkan terlalu lama, penyokongnya mungkin akan berubah hati dan meninggalkannya,” kata Awang Azman ketika dihubungi.

Sementara itu, profesor sains politik Universiti Sains Malaysia Ahmad Fauzi Abdul Hamid berkata kepentingan berterusan PBM kepada politik Malaysia, walaupun agak kecil, lebih terjamin dengan mempunyai ahli parlimen penyandang yang mengetuainya, selain pengisytiharan sokongan Sng kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Lebih-lebih lagi, Sng masih berpeluang dilantik ke mana-mana timbalan menteri atau pun jawatan menteri sekiranya ada rombakan Kabinet pada masa hadapan.

“Ini berbeza dengan Zuraida, yang dikenali penyokong Anwar sebagai pengkhianat.

“Sekiranya beliau menerajui PBM, hala tuju parti akan menjadi misteri, kerana Zuraida mungkin tidak mahu menyelaraskan PBM dengan Perikatan Nasional sama ada, memandangkan beliau pernah bersikap dingin terhadap Bersatu.

“Tokoh utamanya Datuk Seri Hamzah Zainudin telah membuat komen negatif mengenai kehadiran Zuraida yang lemah dalam mesyuarat parti Bersatu semasa beliau menjadi sebahagian daripada kepimpinan parti dan menteri,” kata Ahmad Fauzi.

Beliau menambah bahawa kesusahan semasa PBM perlu diselesaikan oleh Pendaftar Pertubuhan, dan berikutan itu, badan kehakiman, jika pihak yang kalah terus tidak berpuas hati dan mendapatkan penyelesaian melalui mahkamah.

Read Previous

Kim Korea Utara Memulakan Mesyuarat Parti Utama menjelang Tahun Baharu

Read Next

Ahli Parlimen Selayang Nafi Tuntutan Bar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.