The Malaysia Post

Zuraida: Malaysia mesti menentang ‘pembuli’ berhubung kempen memburuk-burukkan minyak sawit oleh negara Barat

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Zuraida Kamaruddin hari ini menyatakan komitmen kementeriannya untuk memerangi sentimen anti-minyak sawit Barat, dengan mengatakan bahawa Malaysia tidak boleh hanya berdiam diri.

Dalam satu kenyataan hari ini, Zuraida menjelaskan bahawa Malaysia, bersama negara jiran Indonesia, telah dilukis dalam cahaya negatif selama dua dekad oleh negara Barat dan maju, yang dalam jangka panjang, boleh menjejaskan daya saing eksport minyak sawitnya.

“Kempen fitnah itu, yang mewujudkan persepsi negatif terhadap minyak sawit — jika tidak dihentikan secara sistematik dan strategik — boleh menjejaskan daya saing eksport minyak sawit Malaysia dalam jangka panjang.

“Memandangkan minyak sawit dan produk berkaitannya telah menjadi penyumbang pendapatan utama kepada ekonomi negara serta telah memainkan peranan penting dalam mengurangkan kemiskinan luar bandar (dengan menyediakan pekerjaan) dan menambah baik infrastruktur, Malaysia telah mengambil jalan untuk menentang tuntutan jahat/tidak berasas tersebut melalui pendekatan ‘perundingan lembut’,” katanya.

Zuraida berkata bahawa kementeriannya telah memantau dengan teliti perkembangan terkini daripada Kesatuan Eropah (EU) selepas Malaysia memulakan tindakan undang-undang pada Januari 2021 terhadapnya dan dua anggotanya — Perancis dan Lithuania — melalui Mekanisme Penyelesaian Pertikaian Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO).

Beliau menambah bahawa Malaysia juga akan bertindak sebagai pihak ketiga dalam kes WTO berasingan yang dikemukakan oleh Indonesia, yang merupakan pengeluar minyak sawit terbesar dunia, sebagai tanda solidariti dan sokongan.

“Amalan semasa ‘tiada minyak sawit’ atau ‘pelabelan bebas minyak sawit’

di Perancis dan Belgium boleh dikesan sejak 2008 apabila rangkaian runcit Perancis Carrefour mula menggantikan minyak sawit dalam kerepek kentang dengan minyak bunga matahari.

“Menyatukan minyak sawit dengan kempen pemasaran dan pelabelan bebas minyak sawit akan meyakinkan pengguna bahawa minyak sawit adalah buruk sama ada atas sebab pemakanan atau alam sekitar atau kedua-duanya,” katanya.

Menjelaskan keseluruhan kos dan masa proses perundangan yang berikutnya — memandangkan kerja-kerja penyediaan besar-besaran, penyerahan dokumen untuk hujah, dan masa penyelidikan dan mesyuarat — beliau berkata bahawa Malaysia telah tiada pilihan selain untuk menentang “pembuli”nya .

Baca Lagi | Zuraida: Malaysia mesti menentang ‘pembuli’ berhubung kempen memburuk-burukkan minyak sawit oleh negara Barat

“Dalam hal ini, MPIC akan terus memantau perkembangan terkini dari sudut perundangan EU, yang berpotensi mencemarkan reputasi minyak sawit, sekali gus menjejaskan daya maju minyak sawit dan industri berkaitan minyak sawit di Malaysia.

“Saya menyeru semua rakyat Malaysia untuk menyertai MPIC dan bangkit mempertahankan minyak sawit kita di mata dunia,” katanya.

Read Previous

Tiada jaminan wakil BN Perak semasa akan diturunkan semula untuk PRU15, kata Saarani

Read Next

#ManaDokumenKami: Sakit hati masih untuk ibu-ibu Malaysia menunggu bertahun-tahun untuk birokrasi Malaysia menerima anak-anak mereka sebagai warganegara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.